My Twitter Feed

27 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Άρση του περί ευθύνης υπουργών -

Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου

Την Κυριακή 24 Μαρτίου διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου από τον Δήμο Παιονίας εκδήλωση παρουσίασης του Ιστορικού Λευκώματος “Παιονία, από τα μυθικά χρόνια στον 21ο αιώνα”, την εργασία του οποίου εκπόνησε ο συνταξιούχος δάσκαλος και πρώην σχολικός σύμβουλος Χρήστος Ίντος.

Εκτός των κειμένων συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του ιδίου και πλήθος σύγχρονων φωτογραφιών, των οποίων τη λήψη πραγματοποίησε συνεργείο της εταιρείας που ανέλαβε μετά από σχετικό διαγωνισμό την εκτύπωση.

Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κύρος Καλαβάζης, ενώ ο δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης εξέφρασε στον χαιρετισμό του την ικανοποίησή του για το τελικό αποτέλεσμα και επέδωσε στον κ. Ίντο αναμνηστική πλακέτα “για την πολυετή προσφορά του στην διατήρηση και διάδοση της τοπικής μας ιστορικής κληρονομιάς”.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Νίκο Σιάνα, κάτοικο Πολυκάστρου, αρθρογράφο με ενδιαφέρον για τον τόπο και την ιστορία του και στον Χρήστο Γκόλιαρη, κάτοικο Κιλκίς, πρώην σχολικό σύμβουλο και συγγραφέα.

Ο πρώτος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συμβολή του κ. Ίντου να συγκροτηθεί ενιαίο συγγραφικό έργο για τον δήμο από τα μυθικά χρόνια ως τις ημέρες μας.  Από τη πλευρά του ο κ. Γκόλιαρης παρουσίασε τα μέρη που συγκροτούν το έργο και τις επιμέρους ενότητες,  ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον συγγραφέα και το έργο του.

Ο Χρήστος Ίντος κλείνοντας από μέρους των εισηγητών την παρουσίαση είπε:

“Σήμερα, 24 Μαρτίου 2024, ο Δήμος Παιονίας καθιστά ευρύτερα γνωστό, πως έχει στη διάθεσή του ένα βιβλίο για να προβάλει την ιστορία του, την ταυτότητά του. Πρόκειται για Ιστορικό Λεύκωμα με τον τίτλο “Δήμος Παιονίας, Παιονία, από τα μυθικά χρόνια στον 21ο αιώνα”. Εκτυπώθηκε από την Εταιρεία CloudPrint μετά από διαγωνισμό, αφού προηγουμένως η Αναπτυξιακή Κιλκίς (ΑΝΚΙ) ενέταξε την απαιτούμενη δαπάνη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Στη συγκρότηση του Ιστορικού Λευκώματος συνβάλαμε με το σύνολο των κειμένων που περιλαμβάνονται σε αυτό και με φωτογραφικό υλικό από προσωπικό αρχείο, έντυπα και ηλεκτρονικές  πηγές. Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα πολύχρονης διεργασίας και συγγραφής. Η ιδέα δημιουργίας του ήταν του πρώτου Δημάρχου Παιονίας Αθανασίου Λαπόρδα. Τότε καταβλήθηκε προσπάθεια να συγκροτηθεί η εργασία και να είναι έτοιμη και εκτυπωμένη πριν την λήξη της θητείας του. Η συγγραφή σε εύλογο χρόνο επιτεύχθηκε. Παρά την καλή διάθεση του ιδίου και φορέων για την χρηματοδότηση της εκτύπωσης δεν ήταν εφικτή, λόγω προεκλογικής περιόδου, στην οποία είχε εισέλθει η χώρα.

Η δεύτερη Δημοτική Αρχή, υπό τον Χρήστο Γκουντενούδη, για την κάλυψη της δαπάνης, αιτήθηκε τη συνδρομή της ΑΝΚΙ. Αυτή στήριξε την πρόταση, εγκρίθηκε και η υπό τον Κωνσταντίνο Σιωνίδη Δημοτική Αρχή κλήθηκε να την υλοποιήσει. Ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του δρομολόγησαν την διαδικασία. Τελικός ανάδοχος του έργου, όπως προαναφέρθηκε, ήταν η εταιρεία CloudPrint που διευθύνεται από τον Ηλία Κουτουμάνο.

Ο φορέας προχώρησε στην αναζήτηση υλικού. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, διαχειριστής  προγραμμάτων του Δήμου, ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας. Παραδώσουμε τα σχετικά κείμενα και το φωτογραφικό υλικό διατηρώντας πνευματικά δικαιώματα επί του έργου και με την προϋπόθεση να μας δοθεί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων, πέρα εκείνων που εκ του διαγωνισμού είχε υποχρέωση να παραδώσει στον Δήμο.

Από το Πάσχα του 2023 ως και τις αρχές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους με το επιστημονικό επιτελείο του εκδοτικού οίκου ήμασταν καθημερινά σε επικοινωνία, τηλεφωνική και ηλεκτρονική, για την επεξεργασία των κειμένων, την επεξεργασία και την τοποθέτηση του φωτογραφικού υλικού, τους υπότιτλους στο ιστορικό αλλά και στο φωτογραφικό λεύκωμα. Το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε. Πιστεύουμε, να άρεσε στη Δημοτική Αρχή, την ΑΝΚΙ και γενικότερα όσους θα το έχουν στα χέρια τους. Η προσφορά και η διανομή του είναι αποκλειστικά θέμα του Δήμου. Ήδη πολλοί συνδημότες μας εξέφρασαν την επιθυμία να το αποκτήσουν. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το προσεγγίσουμε. Να γίνει κτήμα περισσοτέρων και να μελετηθεί.

Κανένα ανθρώπινο έργο δεν μπορεί να είναι τέλειο. Θα υπάρχουν λάθη και παραβλέψεις. Αυτά στις εκδόσεις τα ονομάζουμε παροράματα. Μπορεί μελετητές και ερευνητές να έχουν άλλες απόψεις και θέσεις για τα θέματα που  αναπτύσσονται στις ενότητες του βιβλίου. Οι προτάσεις και οι επισημάνσεις είναι ευπρόσδεκτες. Θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της σε ενδεχόμενη μελλοντική επανέκδοση.

Ευχαριστώ τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας CloudPrint Ηλία Κουτουμάνο για την άψογη συνεργασία. Τις επιστημονικές συνεργάτιδές του Ειρήνη Μπρέσκα και Γιάννα Δημητρίου. Με την αρχαιολόγο Ειρήνη Μπρέσκα ήταν αμέτρητες οι ώρες συνεργασίας. Τον φωτογράφο Λουκά Χαψή που όργωσε την περιοχή του Δήμου και την αποθανάτισε με όλες τις ομορφιές και τον πλούτο της. Την Μυρτώ Τζανοπούλου που επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες. Την Βίκυ Μπόρα που σχεδίασε το εξώφυλλο, την σελιδοποίηση και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια. Την Βιβλιοδετική Μαντής Ι. και Υιοί Ε.Ε. για την βιβλιοδεσία. Όλοι ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κείμενα και παρέδωσαν τον τόμο στον Δήμο μας.

Ευχαριστώ, τους πρώην Δημάρχους Αθανάσιο Λαπόρδα και Χρήστο Γκουντενούδη για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το έργο και την έκδοσή του. Την επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με απόφαση του πρώτου  Δημοτικού Συμβουλίου να το μελετήσει και αποφάνθηκε θετικά. Αποτελούνταν από τους συνδημότες μας: Μαρία Καμπούρη – Βαμβούκου, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, συγγραφέα, Κωνσταντίνο Δογιάμα απόστρατο ανώτατο Αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων και Κωνσταντία Παλλάδη, οδοντίατρο.  Ευχαριστίες και στην Αναπτυξιακή Κιλκίς, τον διευθύνοντα σύμβουλό της Παναγιώτη Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του, για την ένταξη του έργου σε διαχειριζόμενα από τους ίδιους προγράμματα.

Ευχαριστούμε θερμά την προηγούμενη και την παρούσα διοίκηση του Δήμου υπό τον Κωνσταντίνο Σιωνίδη και τους συνεργάτες του, για το ενδιαφέρον και την δρομολόγηση των διαδικασιών να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Ο δρόμος ήταν μακρύς, υπήρξαν ορατά και απρόβλεπτα εμπόδια. Ξεπεράστηκαν με καλή θέληση και διάθεση.

Για την σημερινή, 24 Μαρτίου 2024, εκδήλωση παρουσίασης του έργου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου, μόχθησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νεότητας και Αθλητισμού Κύρος Καλαβάζης με τους συνεργάτες του. Το Γραφείο του Δημάρχου με επικεφαλής την Αναστασία Κάνη, το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό του Πολιτιστικού Κέντρου. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ο Δήμος και εμείς θεωρήσαμε πως για την περίπτωση της παρουσίασης μπορούμε να επικεντρωθούμε στον τόπο μας, στον Νομό μας. Μίλησαν δικοί μας άνθρωποι που μας ξέρουν και τους ξέρουμε. Ο Νίκος Σιάνας συνδημότης, επαγγελματίας, αρθρογράφος στον τοπικό Τύπο, ενεργός πολίτης, φίλος των τεχνών και των γραμμάτων.  Και ο Χρήστος Γκόλιαρης, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση, συγγραφέας, φίλος και συνεργάτης, μελετητής και γνώστης εκπαιδευτικών, παιδαγωγικών και ιστορικών θεμάτων, στα οποία έχει εντρυφήσει και έχει παρουσιάσει σχετικό συγγραφικό έργο. Ευχαριστούμε και τους δύο που υποβλήθηκαν στον κόπο να μελετήσουν το βιβλίο και να πάρουν μέρος στην παρουσίασή του διατυπώνοντας ενώπιόν σας τις σκέψεις και τις απόψεις τους.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς, Αρχές, Συνδημότες, φίλες, φίλους, συγγενείς, εκπροσώπους Συλλόγων, Υπηρεσιών, Μέσων Ενημέρωσης που προσήλθατε για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση παρουσίασης του Ιστορικού Λευκώματος του Δήμου μας. Ευχόμαστε σε όλους υγεία και δύναμη”.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση παρακολούθησε κι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς.

Σχολιάστε