Παγωμένη η αγορά του Κιλκίς τα Χριστούγεννα
Παγωνιά έπεσε στις αγορές του Κιλκίς και στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων, τις μέρες προ των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, είχαμε πτώση του τζίρου πάνω από 50%, ακόμη και την Κυριακή για τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά.
Κίνηση στην αγορά υπήρχε αυξημένη αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές κυκλοφορούσαν χωρίς να μπορούν να ψωνίσουν.
Τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την πορεία του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων την περασμένη Κυριακή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έδειξαν πως υπήρξε κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης.
Ηρθε καιρός οι διαπιστώσεις για το αρνητικό κλίμα στην αγορά να σταματήσουν και να αναληφθούν πρωτοβουλίες-δράσεις ωστε το κακό να αναχαιτιστεί. Αυτό λοιπόν που δεν κάνει η επίσημη πολιτεία για την τόνωση της αγοράς, η οποία ως άλλος Πόντιος Πιλάτος αφ’ ενός νίπτει τας χείρας(δές “κόψτε το κεφάλι σας”) και αφετέρου ανερυθρίαστα χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φορολογικό προγκρόμ, οφείλουν να το πράξουν οι ίδιοι οι θιγόμενοι. “Και τί μπορούν να κάνουν δηλαδή”, θα αντιτάξουν κάποιοι. Κατ΄αρχάς να συσπειρωθούν όλοι μαζί σε μιά ενιαία δύναμη μακριά απο τους αναποτελεσματικούς συλλόγους, συνδικάτα και επιμελητήρια και στη συνέχεια να δημιουργήσουν σε κάθε Νομό απο μία συντονιστική επιτροπή αγώνα, η οποία μετά απο ζυμώσεις ιδεών για το τί πρέπει να γίνει να τις προτείνουν σε Γεν. Συνελεύσεις, όπου θα αποφασίζονται οι προτάσεις προς την κυβέρνηση, αλλά και οι μορφές αγώνα όταν αυτές οι προτάσεις απορρίπτονται. Βέβαια αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας απο ατομικιστική σε συλλογική, απαιτεί κόπο και χρόνο, πνεύμα συναδερφικότητας, δηλαδή πράγματα διόλου εύκολα. Ομως τίποτα πιά δεν είναι εύκολο στη ζωή και τίποτε δεν χαρίζεται πλέον. Χρειάζεται ένας επίμονος αγώνας, ωστε επιτέλους να υιοθετηθούν απο την πολιτεία πραγματικές πολιτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης και όχι πασαλείμματα και φανφάρες, προκειμένου κράτος και πολίτες να επωφεληθούν. Πολιτικές οι οποίες οδηγούν στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αδιέξοδες και αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, τότε η κοινωνική έκρηξη αποτελεί πιθανό σενάριο του εγγύς μέλλοντος, αφού έτσι κι’ αλλιώς ο “θάνατος του εμποράκου” είναι σίγουρος.