My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Πέφτουν τα μέτρα σαν το χαλάζι!

Μπορεί οι εταίροι και δανειστές μας να αθέτησαν την συμφωνία, μπορεί η δόση να έχει μπλοκάρει, μπορεί η οικονομία να ασφυκτιά χάρη στα παιχνίδια των εταίρων η Ελλάδα όμως είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του μνημονίου.

Οι εγκύκλιοι και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πέφτουν βροχή. Μέσα σε μερικές μόνο ημέρες με την εφαρμογή των μέτρων η χώρα θα πάει πίσω δεκαετίες ολόκληρες με περικοπές άνευ προηγουμένου.

Η υποχρέωση για περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο φέρνει με τη μορφή του κατεπείγοντος τη διαθεσιμότητα. Οι αντιδράσεις όμως από τους φορείς από τη μία και η εμμονή του υπουργείου από την άλλη φαίνεται να οδηγούν όλους τους υπαλλήλους δημόσιας εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα.

-Με εγκύκλιο-τελεσίγραφο το υπουργείο προειδοποιεί ότι θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι εάν δεν αποσταλούν τα στοιχεία:

“Η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου, είτε επειδή εισήχθησαν στο δημόσιο με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασίες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, είτε επειδή ως προς αυτούς συντρέχει προσωπικός λόγος απαλλαγής (υπάγονται δηλ. στις προνοιακές εξαιρέσεις), δεδομένα , τα οποία μπορούν να εξαχθούν μόνο από τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων.”

Παράλληλα το υπουργείο καλεί τους φορείς να λάβουν υπόψη όλες τις νέες αλλαγές, γεγονός που θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις. Έτσι χιλιάδες είναι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας χάνοντας ουσιαστικά το 1/4ο του μισθού τους για μήνες και στο τέλος θα απειληθούν και με απόλυση εάν παρέλθει το 12μηνο.

-Ταυτόχρονα ένα άλλο υπουργείο, το Εργασίας με 18 εγκυκλίους βάζει τέλος στα δώρα, κόβει συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας.

Από 1/1/2013 αυξάνονται τα όρια ηλικίας κατά 2 χρόνια για όλους, θεσπίζεται νέο όριο στα 67 είτε στα 62 χρόνια με 40 έτη ασφάλισης, είτε με στο 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης.

Οι μοναδικές εξαιρέσεις αφορούν στις μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων και οι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Επίσης. όσοι αποχωρούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 δεν τους αφορά η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ δεν θα επηρεαστούν και όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από την 31-12-1982.

-Με τις νέες εγκυκλίους μπαίνει τέλος στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και στο επίδομα αδείας για όλους τους συνταξιούχους, διάταξη που ισχύει επίσης από 1/1/2013, ενώ ορίζονται και οι μειώσεις στις συντάξεις:

Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, κατά ποσοστό 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, κατά ποσοστό 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Στην περίπτωση που καταβάλλονται περισσότερες της μίας συντάξεις το ποσό που προκύπτει από τη μείωση επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της κάθε σύνταξης, όπως είχε διαμορφωθεί πριν τη μείωση και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα, από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.

-Κερασάκι στην … τούρτα του μνημονίου όχι μια περικοπή αλλά μια αύξηση. Πρόκειται όμως για την αύξηση κατά μέσο όρο κοντά στο 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα έρθει από την 1η Ιανουαρίου του 2013, ενώ μια ακόμη θα γίνει στα τέλη Μαϊου καθώς είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Από Newsit.gr

Σχολιάστε