My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

«Πέθανε ο Τύπος»

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Αν όλες τις μέρες τις βλέπεις ίδιες, μπορεί και να τυφλωθείς. Κάθε μέρα που έρχεται, φέρνει μαζί της το θαύμα και το τραύμα της. Το ζήτημα είναι να το δεις. Να βγάλεις το ανάλογο συμπέρασμα για να βελτιωθείς. Τίποτα δεν είναι εντελώς ίδιο, ούτε με το όμοιό του. Ακόμη, και στις συνώνυμες λέξεις υπάρχει αισθητή διαφορά.

Υπό το πρίσμα, λοιπόν, του κορονοϊού που απειλεί με θάνατο όλη τη γη, αποδεικνύεται πόσο πιο μικρός κι από το μικρόβιο, πόσο πιο τρωτός κι ανοχύρωτος είναι ο άνθρωπος, μιας κι ως τώρα στη μεταξύ τους μάχη νικητής είναι ο ιός. Τα ερωτήματα, επομένως, που πρέπει να απαντηθούν τούτη τη στιγμή είναι τα παρακάτω:

Αν είναι το κέρδος πιο σημαντικό από τη ζωή; Αν είναι η κερδοφορία πάνω από τη Δημόσια Υγεία; Αν είναι η επικοινωνία σημαντικότερη από τη δημοκρατία; Αν είναι καλύτερο σε νοσηρούς καιρούς η Πολιτεία να οχυρώνεται με γιατρούς ή με συνοριακούς;

Να ζυγίσουμε την πραγματικότητα που ζούμε στη ζυγαριά της κοινωνικής λογικής και να δούμε: Αν ήταν καλύτερη πολιτική που διόρισε γιατρούς και στελέχωσε νοσοκομεία ή αν ήταν εκείνη που απείλησε κι απέλυσε γιατρούς θεωρώντας ότι δεν είναι υποχρεωτικό η Υγεία να είναι Δημόσια. Και πως, όπως είπε ένας πολιτικός (αυτός που δεν θέλει άλλος να του κλέψει τη δόξα) πως, αν χρειαστεί θα κλείσει και νοσοκομεία;

Για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι θέτει το επικοινωνιακό θέμα πάνω από το κοινωνικό. Αντί να δώσει χρήματα στην Υγεία, που είναι τόσο αναγκαία τώρα, έδωσε 11.000.000 στον προσκείμενο σ’ αυτόν Τύπο, όχι μόνο για να μην του ασκεί κριτική για ελλείψεις, παραλείψεις κι απολύσεις προσωπικού από το χώρο της Υγείας, αλλά και να του πλέκει καθημερινά το εγκώμιο.

Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν υπήρξε τόση αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΜΜΕ. Ποτέ άλλοτε δεν έγραφαν όλες σχεδόν οι εφημερίδες τα ίδια περίπου. Ποτέ άλλοτε ο Τύπος δεν ήταν στο σύνολό του σχεδόν τόσο εγκωμιαστικός της εξουσίας.

Ποτέ άλλοτε δεν κατείχαν τόσο λίγοι όλα σχεδόν τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει πια άποψη διαφορετική. Όλα είναι «αντιγραφή κι επικόλληση». Ό,τι και να διαβάσεις απηχεί την ίδια άποψη, με εξαίρεση κάποια έντυπα, που όμως εξαιρούνται αυτά από την επιδότηση.

Οι περισσότεροι που κατέχουν τα ΜΜΕ, δεν έχουν σχέση με την είδηση και την αλήθεια. Απλά την εμπορεύονται και την χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Έχουν όμως σχέση με τη κατασκευασμένη αλήθεια. Αυτή που παραπλανεί τον θεατή, παραπληροφορεί τον αναγνώστη και που πλάθει μιαν ανύπαρκτη πραγματικότητα.

Πέθανε η πλουραλιστική ενημέρωση του Τύπου, Πέθανε η διεκδικητική του αποστολή, πέθανε και η κριτική που ασκούσε στην κυβερνητική πολιτική.

Η Τέταρτη εξουσία αποδεικνύεται καθημερινά πόσο πιο ισχυρή είναι από τις άλλες. Αυτή κρίνει και κατακρίνει τις άλλες τρεις. Αυτή προβάλει ή αποβάλλει πρόσωπα από οθόνες ή και σελίδες. Αυτή ελέγχει την πολιτική και τη δικαιοσύνη, ακόμα κι όταν η ίδια παρανομεί. Είναι ο σύγχρονος παραχαράκτηςτης δημοκρατίας. Ο «θεός-κριτής» επί της γης.

«Πέθανε ο Θεός», λέει ο Νίτσε. Πέθανε μαζί του και ο Τύπος. Αυτός που παρουσίαζε τα γεγονότα στην αληθινή κι αμερόληπτη τους διάσταση. Που έγραφε και περιέγραφε την πραγματικότητα σωστά. Που στήριζε ιδανικά και αγωνιζόταν γι’ αυτά.

Πέθανε ο Τύπος που έδινε πνοή και όραμα στο αύριο. Κάθε γνώμη, του κάθε εντύπου έχει τώρα το χρώμα της προπαγανδιστικής του αποστολής, και αποκομίζει οφέλη διαστρεβλώνοντας, αλλάζοντας και καλύπτοντας την αλήθεια.

Ακούσατε, είδατε ή διαβάσατε καμία κριτική τούτες τις μέρες ενάντια σε όσους προωθούσαν το ιδιωτικό και νεοφιλελεύθερο μοντέλο στη δημόσια Υγεία; Έγινε καμία σοβαρή κριτική για τις τρομαχτικές ελλείψεις υλικού που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία; Αφήσανε ποτέ τα ιδιωτικά ΜΜΕ να ακουστούν οι διαφορετικές φωνές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της δημόσιας ΕΡΤ;

Ακούσατε, είδατε ή διαβάσατε τίποτα για εκείνους που προπαγάνδιζαν επί χρόνια για έναν «μικρότερο δημόσιο τομέα», προεξάρχοντος του ιδίου του πρωθυπουργού, που ειρήσθω εν παρόδω, όλη του η οικογένεια ζει κι απομυζεί το δημόσιο, που κατά τ’ άλλα το απεχθάνεται;

Η Omaira Gill που ζει χρόνια στην Ελλάδα και συνεργάζεται και με ξένα Μέσα, όπως τον Guardian και τη Washington Post έγραψε προχθές στο τουίτερ της: «τα κρατικά ελληνικά κανάλια τείνουν να κόβουν με συνοπτικές διαδικασίες όποιους εργαζόμενους στο ΕΣΥ βγαίνουν να κάνουν σχόλιο και αρχίζουν να παραπονιούνται για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία…».

Η υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται στις μέρες μας για την αναχαίτιση του κορονοϊού, δεν θα πιστωθεί σε καμία (ακρο)δεξιά κυβέρνηση Βορίδηδων, Πλεύρηδων και αδώνιδων.

Η θυσία του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία δεν θα πιστωθεί στους πολιτικούς που δεν ήθελαν προσλήψεις στη Δημόσια Υγεία. Θα πιστωθεί σε γιατρούς, σε νοσηλευτές και σ’ όλους τους εργαζόμενους Έλληνες, από υπαλλήλους πολυκαταστημάτων έως και νταλικέρηδες που πηγαίνουν σε ξένες χώρες, κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να έχει ο Έλληνας τροφή.

*Δάσκαλος – συγγραφέας

Σχολιάστε