My Twitter Feed

23 Μάιος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάμε για ανάπλαση της Δοϊράνης -

Σάββατο, 23 Μάιος, 2020

«Φτωχοί συγγενείς» σε νοσοκομεία -

Παρασκευή, 22 Μάιος, 2020

Γεωργαντάς: 2ος αξονικός στο ΓΝΚ -

Παρασκευή, 22 Μάιος, 2020

Συλλαλητήριο για το Προσφυγικό -

Τετάρτη, 20 Μάιος, 2020

Νέος σύγχρονος βιολογικός -

Τετάρτη, 20 Μάιος, 2020

ΠΕΚ: Το πρώτο γεωθερμικό κτήριο -

Τετάρτη, 20 Μάιος, 2020

Καταγραφή θεμάτων της Παιονίας -

Τετάρτη, 20 Μάιος, 2020

Στάση και πορεία για την Υγεία -

Τετάρτη, 20 Μάιος, 2020

Πάμε για ανάπλαση της Δοϊράνης

Μελέτες για παρεμβάσεις στην προβλήτα της Δοϊράνης δεν υπάρχουν ούτε στα αρχεία της πάλαι ποτέ κοινότητας, ουτε στης πρώην Νομαρχίας και και του δήμου. Έτσι, η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς, στην οποία ανήκει ο αιγιαλός, προκειμένου να προχωρήσουν νέεες παρεμβάσεις θα έχει επαφές με την Κτηματική Υπηρεσία «για να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.

Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται έχουν στόχο την ανάπλαση της περιοχής, τη βελτίωση της εικόνας της και την ανάδειξή της σε πόλο έλξης επισκεπτών, και σύμφωνα με τον κ. Βεργίδη «θα δοθεί λύση, δεν θα υπάρξει πρόβλημα και τα έργα θα προχωρήσουν».

Οι σχετικές παρεμβάσεις εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο διασυνοριακού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κιλκίς, ενώ από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, ο τοπικός δήμος και ένα πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς, η γραφειοκρατία προκάλεσε καθυστερήσεις, ενώ αφού η διαδικασία εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι για τα έργα, προέκυψε θέμα με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Τι έργα θα γίνουν

Τα έργα που προβλέπεται να γίνουν σε όλο το παραλίμνιο τμήμα μπροστά από το χωριό της Δοϊράνης, με τη πρώτη φάση τους να αφορά τον καθαρισμό της λίμνης από δέντρα, καλάμια και άλλη βλάστηση και η δεύτερη την ανάπλαση όλου του χώρου μπροστά από τη λίμνη.

Ειδικότερα, προβλέπονται εκριζώσεις δέντρων, που είχαν φυτευτεί όταν είχε υποχωρήσει η λίμνη το 1989 και πλέον έχουν μεγαλώσει αρκετά, εμποδίζοντας τη θέα. Τα δέντρα που βρίσκονται γύρω από αυτήν θα διατηρηθούν καθώς προσδίδουν ιδιαίτερο φυσικό κάλλος στο τοπίο.

Επιπλέον, μπροστά στον οικισμό, στο παραλίμνιο μέτωπο, θα γίνουν εργασίες καθαρισμού του καναλιού υπερχείλισης, προστασίας και καλλωπισμού του λιμενοβραχίονα ενώ θα τοποθετηθούν προστατευτικά, φωτιστικά και παγκάκια. Θα δημιουργηθεί, ακόμη, περιπατητική διαδρομή από το συγκεκριμένο σημείο έως το τελωνείο, σε μια απόσταση τριακοσίων μέτρων.

Ο κ. Βεργίδης χαρακτηρίζει τα εν λόγω έργα ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μετά την ανάπλασή της, η περιοχή αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες. «Εκεί βρίσκεται το διασυνοριακό μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και υπάρχουν επισκέψιμοι χώροι», σχολιάζει. «Δυστυχώς η σημερινή εικόνα είναι μια εικόνα εγκατάλειψης. Προσπαθούμε με αυτό το πρόγραμμα να την αναβαθμίσουμε», σημειώνει και εκτιμά ότι από τη στιγμή της έναρξης των έργων ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους θα φτάσει τους έξι μήνες.

Τονίζει, άλλωστε, ότι η βελτίωση της εικόνας της λίμνης από την ελληνική πλευρά θα λειτουργήσει θετικά για την περιοχή, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό την κίνηση από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία, με προορισμό τα καζίνο, την αγορά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη γειτονική χώρα. «Η εικόνα αυτή βέβαια, άλλαξε λόγω του κορονοϊού καθώς δεν επιτρέπεται η έξοδος των ΙΧ, παρά μόνο η κίνηση των μεγάλων φορτηγών, ωστόσο η κατάσταση αυτή προκαλεί οικονομική αιμορραγία στον τόπο και πρέπει να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε