My Twitter Feed

10 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Τσίπρας και οι διασπάσεις

Του Τάσου Παππά.


Σε μια χαλαρή συζήτηση που είχα πριν από δύο χρόνια (αν θυμάμαι καλά) με τον Αλέξη Τσίπρα -τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- κάποια στιγμή πήγαμε και στο θέμα των διασπάσεων. Φαινόμενο σύνηθες στα κόμματα της Αριστεράς όλων των εκδοχών. Δεν ξέρω αν ψυχανεμιζόταν κάτι, αλλά η άποψή του ήταν ότι οι διασπάσεις έχουν ζημιώσει την υπόθεση της Αριστεράς, αν όμως είναι αδύνατον να γεφυρωθούν οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, είναι αναπόφευκτες. Επέμεινε όμως ότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές ουσιαστικές και όχι κατασκευασμένες και έκανε μια σύντομη αναδρομή στις διασπάσεις της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Το 1968 το διακύβευμα ήταν ο προσανατολισμός του ΚΚΕ. Θα μείνει στο σοβιετικό μπλοκ ή θα στραφεί προς τον ευρωκομμουνισμό; Η διάσπαση του ΚΚΕ εσωτερικού έγινε για το περίφημο «Κ», ήτοι το κομμουνιστικό. Ο Φώτης Κουβέλης έφυγε από τον Συνασπισμό γιατί είχε άλλη αντίληψη για τη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά. Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 στο γρουσούζικο 13ο συνέδριο έγινε την ώρα που κατέρρεε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο ρεύματα ήταν για το αν πρέπει να παραμείνει το ΚΚΕ ή να διαχυθεί στον Συνασπισμό.

Το 2015 η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε για το ευρώ. Εχει σημασία, μου είπε, να μπορεί ο ιστορικός του μέλλοντος να βρει την αιτία που έφερε τη διάσπαση. Αν δεν υπάρχει ή είναι θολή δεν πρόκειται να ασχοληθεί ούτε στις σημειώσεις του στον πάτο της σελίδας. Εκεί σταμάτησε η συζήτηση, την οποία δεν θυμάμαι ποιος την άνοιξε. Μπορώ με βάση τα όσα είχαμε πει τότε να υποθέσω τι σκέφτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας το κόμμα του να διασπάται; Με λίγη αυθαιρεσία θα προσπαθήσω. Σίγουρα δεν νιώθει χαρούμενος. Σίγουρα προβληματίζεται. Σίγουρα επίσης προσπάθησε να την αποτρέψει συμβουλεύοντας και τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό συναντήθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Γι’ αυτό συναντήθηκε με κάμποσα στελέχη των «6+6» τις προηγούμενες μέρες. Φαντάζομαι ότι ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους να λυθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο συνέδριο. Αυτό αποκόμισαν οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών του. Δεν κατάφερε να τους πείσει.

Να σημειώσουμε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν πίστευε ότι μπορούσε να αποτρέψει τη φυγή της «Ομπρέλας». Δεν ξέρω κι αν ήθελε να την εμποδίσει. Οι σχέσεις του με αρκετά στελέχη αυτού του ρεύματος ήταν τεταμένες εδώ και καιρό. Με τη γενιά όμως των σαραντάρηδων ήταν σε καλό κλίμα και πίστευε ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Ανάγωγα

Ποιος είναι ο στόχος αυτών που αποχώρησαν χτες από τον ΣΥΡΙΖΑ; Η δημιουργία ενός καινούργιου πολιτικού υποκειμένου και όχι μια «τεχνητή συγκόλληση παλιών και νέων θραυσμάτων». Στην πράξη θα δούμε τι εννοούν.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε