My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο αίματος

giatroiΕρώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Ειρήνη Αγαθοπούλου σχετικά με τα προβλήματα στον μοριακό έλεγχο του αίματος.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Η μη υπογραφή σύμβασης για τον μοριακό έλεγχο του αίματος εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Η προσήλωση της κυβέρνησης στις μνημονιακές περικοπές, η αδιαφορία της για την υγεία των πολιτών και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η ανικανότητά της να οργανώσει στοιχειωδώς τις κρατικές υπηρεσίες έχουν οδηγήσει τις υπηρεσίες αιμοδοσίας σε απόγνωση λόγω της μη υπογραφής σύμβασης για το μοριακό έλεγχο του αίματος, με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το 2008, ο τότε Υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε 5ετή λεόντειο σύμβαση με ξένη πολυεθνική για το μοριακό έλεγχο του αίματος (45€/φιάλη, όταν η Πολωνία την ίδια περίοδο υπέγραψε σύμβαση με την ίδια εταιρεία για 9€/φιάλη). Η ισχύς της αμαρτωλής σύμβασης έληγε στις 24/8/2013. Και ενώ αυτό ήταν γνωστό στο Υπουργείο Υγείας, υπήρξε μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, με ευθύνη και του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν ενέταξε έγκαιρα τη σχετική δαπάνη στο πρόγραμμα προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, προφανώς για να επιδείξει πλεόνασμα στην τρόικα των δανειστών.

Στη συνέχεια, και λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας πρότεινε να γίνει προμήθεια για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ξεχωριστά για κάθε ένα από τα 9 Περιφερειακά Κέντρα Αιμοδοσίας, λύση την οποία υποστήριξε με έγγραφό του και ο Υπουργός Υγείας. Η παραπάνω όμως λύση είναι παράνομη καθώς αποτελεί κατάτμηση σύμβασης, γεγονός άλλωστε που πιστοποίησε και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σε γνωμοδότησή της.

Ακόμα και αν οι αντιρρήσεις της Αρχής παρακαμφθούν μέσω της επίκλησης ανωτέρας βίας και του κατεπείγοντος της κατάστασης, γίνεται φανερή η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα τόσο κεντρικό ζήτημα για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η επάρκεια και η ασφάλεια του αίματος. Δεδομένης της οικονομικής επιβάρυνσης που θα προκαλέσει στον κρατικό προϋπολογισμό αυτή η τακτική, η όλη υπόθεση έχει οσμή σκανδάλου.

Κατόπιν των παραπάνω

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

1. Γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη διενέργεια του διαγωνισμού; Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών καθυστέρησε να εγκρίνει τη δαπάνη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;

2. Πόση αναμένεται να είναι η επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την ανικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας έναν διαγωνισμό εγκαίρως;

3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού Υγείας να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2002 προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναδιοργανωθεί σε ορθολογική βάση το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Ξανθός

Γιάννης Ζερδελής

Βασίλης Κυριακάκης

Νίκος Μιχαλάκης

Κώστας Ζαχαριάς

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτα Δριτσέλη

Απ` το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε