Ο Σέλευκος και το “άγνωστο” Κιλκίς
Ένα ταινιάκι 10 λεπτών με τίτλο «Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ – Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη» που φτιάχτηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, προσδοκά να συστήσει στο ευρύ κοινό τον μεγάλο ηγέτη Σέλευκο, στρατηγό του Μέγα Αλεξάνδρου, το «άγνωστο» Κιλκίς και να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία μιας σειράς πολιτιστικών διαδρομών.
«Μακάρι να μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον κόσμο στην περιοχή για να γνωρίσει τον σπουδαίο αυτόν τόπο», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη, τονίζοντας την ευκαρπία και την ευφορία του τόπου, καθώς και τις μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε. Ο Σέλευκος ήταν αναμφισβήτητα από τις σπουδαιότερες. Η ιδέα για τη δημιουργία μιας ταινίας με τη ζωή του Σέλευκου ήταν της κ. Στρατούλη. «Είναι μεγάλη μου χαρά να μπορώ να συμβάλω στη διάδοση της γνώσης για τους τόπους μας», σημειώνει. Ο Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ, γιος του Αντιόχου, στρατηγού του Φιλίππου Β’ και της Λαοδίκης, γεννήθηκε περί το 358 π.Χ. στην Ευρωπό της Μακεδονίας, κοντά στον Αξιό ποταμό. Ήταν συνομήλικος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύμφωνα με την κα. Στρατούλη «είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα να μεγάλωσαν μαζί και ίσως να δέχτηκαν την ίδια εκπαίδευση από τον Αριστοτέλη». Κατά τους μύθους φαίνεται ότι είχε μια απαράμιλλη ρώμη, «είχε, λέει, τη δύναμη του ταύρου» και δε θεωρείται τυχαίο ότι έζησε πολλά χρόνια. Πέθανε 79 χρονών, βαθιά γεράματα για την εποχή εκείνη. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που γνωρίζουμε ελάχιστα, καθώς «το άστρο του Αλεξάνδρου σκίασε πολύ σπουδαίους βασιλείς και αυτοκράτορες», όπως εξηγεί η κ. Στρατούλη. Ο Σέλευκος Α’, πάτησε στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έγινε κυρίαρχος από την Βαβυλωνία ως την Ινδία.
«Πρόκειται για μια προσωπικότητα που σφράγισε την παγκόσμια ιστορία, έναν ισχυρό ηγέτη, στρατηγό και πολιτικό άντρα, που έπαιξε έναν πολύ σπουδαίο ρόλο μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου», επισημαίνει η κ. Στρατούλη.
Ένα κλικ για τον Σέλευκο και την Ευρωπό
Με την ταινία «Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό «Μuseums in Short». Ένα διαγωνισμό για ταινίες μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων έχει πραγματοποιηθεί από μουσεία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού. Με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ταινία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Macine Motion Pictures Productions και με την επιστημονική επιμέλεια του Παναγιώτη Ιωσήφ, καθηγητή Αρχαίας και Μεσαιωνικής Νομισματικής του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώτη Βράντζα. Την επιστημονική εποπτεία – γενικό συντονισμό είχαν η Δρ Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και ο Δρ Σταμάτης Χατζητουλούσης, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
Η ταινία βρίσκεται online στην πλατφόρμα του διαγωνισμού και αναμένει την ψήφο του κοινού στην ιστοσελίδα https://www.museumsinshort.eu/partecipanti/dettaglio_video_2020.asp?id=364&idanno=9
«Γεννιούνται» πολιτιστικές διαδρομές
Στοίχημα όχι μόνο της κ. Στρατούλη, αλλά και όλων των ανθρώπων της Εφορείας είναι εκτός από το να γίνει γνωστό στην Ελλάδα και διεθνώς το όνομα και το έργο του Σέλευκου, να προβληθεί και η ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς του, της Ευρωπού, η οποία όπως εξηγεί «αναδεικνύεται σε ένα νέο πεδίο έρευνας». Η ίδια εκτιμά ότι στην ανάδειξη της περιοχής θα μπορούσαν να συμβάλλουν και πολιτιστικές διαδρομές, για παράδειγμα από την Ευρωπό στη Γουμένισσα, οι οποίες συνδυάζουν το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής με τους αμπελώνες και τις μοναδικές μουσικές του τόπου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ