My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κι ο π. Επιφάνιος διαψεύδει τον κ. Τσιραμπίδη

Διαψεύδει τον καθηγητή Ανανία Τσιραμπίδη, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κιλκίς στη πρόσφατη συζήτηση του θέματος των μεταλλείων στη Βουλή, αρχιμανδρίτης π.  Επιφάνιος Θεοδωρίδης. Συγκεκριμένα, ο π. Επιφάνιος σε σημερινή του δήλωση, απευθυνόμενος στον κ. Τσιραμπίδη αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε καθηγητά,

Διάβασα το πρόσφατο δημοσίευμα σας για την μεταλλευτική δραστηριότητα στο Κιλκίς έκπληκτος, από τα όσα γράφετε ότι τόσο εγώ όσο και οι δύο άλλοι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως δηλώσαμε στην συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Στην συνεδρίαση ήσασταν παρών, όπως και εγώ. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο χρησιμοποιείτε δήθεν δηλώσεις μου με αποκορύφωμα ότι δήλωσα να εισάγουμε τις αναγκαίες πρώτες ύλες για την Χώρα μας;

Η εισήγηση μου, η οποία δημοσιεύτηκε και στον τοπικό τύπο δεν αναφέρεται καν  στις αναγκαίες πρώτες ύλες για την χώρα μας.

Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα σας να είστε υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας και στο Κιλκίς, όπως επίσης δεν αμφισβητώ την επιστημονική σας κατάρτιση πάνω στο θέμα. Όταν όμως χρησιμοποιείται ψευδείς δηλώσεις που δήθεν ειπώθηκαν εκ μέρους μου αποδεικνύεται ότι δεν σέβεστε την αντίθετη θέση κατά των μεταλλείων στο Κιλκίς. Αλλά ότι σας ενδιαφέρει να επικρατήσει η δική σας άποψη χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, ακόμα και ψέματα!

Η εισήγηση μου (την οποία επισυνάπτω) δήλωνε την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται σε μας τους κληρικούς καθημερινά. Δήλωνε τον λανθασμένο τρόπο του ΥΠΕΚΑ στο θέμα της ενημέρωσης. Δήλωνε πως δεν είμαστε ειδικοί στο θέμα των Μεταλλείων. Δήλωνε ότι είμαστε θετικοί στην δημιουργική ανάπτυξη που σέβεται το φυσικό περιβάλλον, την αξιοπρέπεια, την ποιότητα ζωής, την ιστορία, την υγεία και την βούληση των κατοίκων της περιοχής. Δήλωνε την αρνητική θέση μας για την δημιουργία των Μεταλλείων στην περιοχή των Κρουσσίων για τους λόγους ότι υπάρχει αναξιοπιστία προς το Κράτος, ένα ιδιαίτερα φυσικό κάλλος, ένας προσφυγικός πληθυσμός με πρωτογενείς αγροτικές καλλιέργειες, ένα παλιό μοναστήρι δίπλα στο Γερακαριό, ένας αρχαιολογικός χώρος δίπλα στο Παλατιανό και 12 χωριά καθώς επίσης και ο κίνδυνος μόλυνσης και επηρεασμού της υγείας. Δήλωνε την απορία μας για το τι θα γίνουν όλα αυτά με την εμφάνιση των Μεταλλείων και την προτίμηση μας στην διατήρηση όλων των παραπάνω. Τέλος δήλωνε την αποφασιστικότητα μας, να αγωνιστούμε με κάθε έννομο μέσο ούτως ώστε να μείνει η δημιουργία των Μεταλλείων στα χαρτιά.

Προσωπικά όσο και αν δεν συμφωνώ με την άποψη σας, όσο και με τις δηλώσεις σας, δεν σας είπα ποτέ ψεύτη, ούτε χρησιμοποίησα δηλώσεις σας διαστρεβλώνοντας τις για να ενισχύσω τις δικές μου θέσεις. Γι΄ αυτό απορώ πως εσείς κάνατε τέτοιο ολίσθημα. Λυπάμαι για την στάση σας.”

 Η ομιλία του στη Βουλή

“Ας ελπίσουμε να μην αγνοήσετε την φωνή μας. Διότι αλλιώς θα ξαναβρεθούμε. Όχι στο ιερό αυτό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων συζητώντας, αλλά στην ιερή κιλκισιώτικη προσφυγική γη να αγωνιζόμαστε, ώστε να μείνει η δημιουργία των μεταλλείων στα χαρτιά”. Έτσι κατέληξε ο π. Επιφάνιος την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, κ. Υπουργέ.

Κατ΄ αρχάς επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε, που αποδεχθήκατε το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Εμμανουήλ, ώστε να παραστούμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής σας, για το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των Κρουσσίων του Νομού Κιλκίς και να σας μεταφέρουμε την βούλησή μας αλλά και την βούληση των κατοίκων της περιοχής μας, όπως αυτή εκφράζεται στο μοναδικό αποκούμπι του λαού, ειδικά της Επαρχίας, τον ιερό κλήρο.

Η αλήθεια είναι πως στην κρίσιμη αυτή περίοδο με τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη για όλους τους Έλληνες, εμείς οι πολίτες του Κιλκίς εδώ και τρεις μήνες είμαστε φορτωμένοι και με το βάρος της είδησης της δημιουργίας μεταλλείων στον τόπο μας.

Η λέξη μεταλλείο ήταν άγνωστη σε εμάς. Όταν όμως πληροφορηθήκαμε τι σημαίνει μεταλλείο και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις του στο φυσικό περιβάλλον, κυρίως από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων και στην επεξεργασία διαχωρισμού τους, καταλάβαμε πολύ καλά χωρίς να είμαστε ειδικοί.

Ακόμη καταλάβαμε πως η Πολιτεία δεν λογαριάζει την τοπική κοινωνία σε αυτό το τόσο σημαντικό, φλέγον θα λέγαμε, θέμα, που πρόκειται να αλλάξει μια και καλή τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας χιλιάδες προβλήματα υγείας και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής, αφού δεν υπήρξε καν ενημέρωση της κοινής γνώμης, μέχρι που οι ίδιοι οι πολίτες υποχρέωσαν τον Δήμο Κιλκίς, την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής να στείλει εκπροσώπους του, ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες του Κιλκίς στις 6 Φεβρουαρίου 2012.

(κ. Υπουργέ κάνατε δημόσια διαβούλευση μέσω internet για τα μεταλλεία σε μία περιοχή όπως τα Κρούσσια που κατοικείται κυρίως από ηλικιωμένους που δεν γνωρίζουν καν τι είναι internet και δεχθήκατε σε αυτήν είκοσι (20) σχόλια σε έναν Δήμο που σήμερα έχει περίπου 50.000 κατοίκους!!!).

Δεν ξεχνούμε πως βρισκόμαστε στην Βουλή των Ελλήνων,  στον Ναό της Δημοκρατίας. Για αυτό και εξ αρχής σας λέμε πως η βούληση των Ελλήνων του Κιλκίς είναι αρνητική προς το θέμα των μεταλλείων. Είμαστε θετικοί στην δημιουργική ανάπτυξη, που σέβεται και διατηρεί το θεόδοτο φυσικό περιβάλλον, την αξιοπρέπεια, την ποιότητα ζωής, την ιστορία, την υγεία αλλά και την βούλησή μας.

Ξέρουμε επίσης πως ο λόγος που επιθυμεί η Πολιτεία να εξορύξει τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας είναι η ανάπτυξη και τα οικονομικά οφέλη. Αν αυτά ισχύουν πάλι δεν είμαστε ειδικοί για να το πούμε, αν και ξέρουμε πολύ καλά πως τα όποια οικονομικά οφέλη θα προκύψουν, θα είναι μηδαμινά και χωρίς καμιά αξία μπροστά στην τεράστια οικολογική καταστροφή, στην καταρράκωση της ποιότητας ζωής, στους κινδύνους για την υγεία μας  αλλά και στην απώλεια της αξιοπρέπειας μας.

Γι’ αυτό, τούτη την στιγμή δεν υπάρχει πολίτης στο Κιλκίς, που να επιθυμεί την δημιουργία μεταλλείων στον τόπο μας, αλλά και να μην είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί με κάθε μέσον (τούτη την στιγμή ήδη πραγματοποιείται το πρώτο συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων) για την αποτροπή της δημιουργίας τους για τους εξής λόγους, τους οποίους θέλουμε να καταθέσουμε τόσο στην βουλευτική σας ιδιότητα όσο και στην συνείδησή σας.

Το φυσικό περιβάλλον είναι δώρο Θεού για τον άνθρωπο, ώστε να ζει μέσα σε αυτό και από αυτό, χωρίς να το καταστρέφει, νομίζοντας ότι υπάρχει μόνο για να εξυπηρετήσει τις τωρινές του  ανάγκες. Η περιοχή της οροσειράς των Κρουσσίων είναι ένας τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ένα από τα λίγα εναπομείναντα παρθένα δάση της πατρίδας μας. Τα μεταλλεία καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον αφήνοντας στις μελλοντικές ένα περιβάλλον ακατάλληλο για διαβίωση.

Ο Νομός Κιλκίς κατοικείται από πρόσφυγες και απογόνους προσφύγων. Δεν θα εγκαταλείψουμε ξανά τον τόπο μας, ούτε θα γίνουμε ξανά πρόσφυγες εγκαταλείποντας τις εστίες που έζησαν και ετάφησαν οι πρόσφυγες γονείς μας. Δεν εγκαταλείπουμε τις πατρικές μας εστίες που μεγαλώσαμε ούτε τις Εκκλησίες μέσα στις οποίες ανδρωθήκαμε πνευματικά.

Στην περιοχή που επιχειρείται να δημιουργηθούν μεταλλεία υπάρχουν ένα παλιό μοναστήρι δίπλα στο χωριό Γερακαριό και ένας αρχαιολογικός χώρος δίπλα στο χωριό Παλατιανό. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τους ιερούς χώρους της πίστεως και της ιστορίας μας.

Στην περιοχή υπάρχουν δώδεκα (12) χωριά. Υπάρχουν οι βοσκές. Οι κήποι μας. Τα δάση. Η πανίδα. Οι πρωτογενείς καλλιέργειες. Όλα αυτά τα οποία συντηρούν τόσες οικογένειες, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης και στα οποία όλο και περισσότεροι καταφεύγουν, αφού οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αφανισθεί, ενώ η ανεργία μαστίζει τους πάντες. Τι θα γίνουν όλα αυτά με την εμφάνιση των μεταλλείων; Προτιμούμε τις καλλιέργειες. Διότι αυτή η μάνα γη έθρεψε τους πρόσφυγες σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια κι αυτή είναι που θα μας θρέψει σε αυτήν την τρομακτικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, που μαστίζει όλους μας. Τι αξίζει περισσότερο; το οικονομικό κέρδος ή η φυσική ύπαρξη, η υγεία και  το μέλλον των κατοίκων της παραμεθορίου αυτής περιοχής που δεν μετατόπισαν ούτε οι δύσκολες ιστορικές συγκυρίες άλλων εποχών όπως ο πόλεμος.

Η στιγμή που αποφασίζεται η δημιουργία των μεταλλείων είναι το λιγότερο παράξενη. Εν μέσω οικονομικής κρίσης θα ξεπουλήσουμε τον τόπο μας; Ο καθένας από εσάς κατάγεται από κάποια μικρή επαρχιακή πόλη ή ένα χωριό. Πως θα νιώθατε αν σας απομάκρυναν από αυτά και δεν είχατε ποτέ ξανά την δυνατότητα να επιστρέψετε στις ρίζες σας.

Ίσως όλα αυτά ακούγονται παράλογα και θα έχετε να αντιπροτείνετε την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα οικονομικά οφέλη.

Αντί της “ανάπτυξης” που φέρνουν τα μεταλλεία προτιμούμε τα φυσικά προϊόντα που μας προσφέρει η μάνα γη.

Αντί των “θέσεων εργασίας” προτιμούμε το πολύτιμο αγαθό της υγείας.

Αντί των “χρημάτων” προτιμούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και με ποιότητα ζωής.

Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτ០και τώρα πτωχοί χωρίς τα μεταλλεί០και μετέπειτα πτωχοί με τα μεταλλεία.

Αλλά χωρίς τα μεταλλεία, πλούσιοι σε φυσικό περιβάλλον, σε ποιότητα ζωής, σε αφθονία φυσικών αγαθών και με την βεβαιότητα ότι δεν καταλίπουμε ως κληρονομιά στα παιδιά μας έναν “κρανίου τόπο” προκειμένου να “ζήσουμε” εμείς, αλλά με την ανάπαυση ότι θυσιαστήκαμε για να τους παραδώσουμε έναν όμορφο και παραγωγικό τόπο για να ζήσουν.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία μεταλλείων στον τόπο μας και ότι θα αγωνισθούμε με κάθε έννομο μέσον για να το πετύχουμε. Έτσι θέλουμε, έτσι θα πράξουμε. Τι να κάνουμε; Με αυτήν την ιερή προσφυγική αγωγή μας ανέθρεψαν οι γονείς μας.

Και η τοπική Εκκλησία θα βρίσκεται στον φυσικό της ρόλο. Κοντά στο λαό να αγωνίζεται μαζί του, μη φοβούμενη. Γιατί ξέρει ότι αγωνίζεται για τα παιδιά της. Έτσι και αλλιώς και σ΄αυτή την δύσκολη στιγμή μόνο αυτή βρίσκεται κοντά στο λαό. Να υπερασπίζεται και να αγωνίζεται για τα δίκαιά του. Να απαλύνει τον πόνο του. Να παρηγορεί την θλίψη του. Να συμπαραστέκεται στις ανάγκες του.

Ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε και μας ακούσατε. Ας ελπίσουμε να μην αγνοήσετε την φωνή μας. Διότι αλλιώς θα ξαναβρεθούμε. Όχι στο ιερό αυτό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων συζητώντας, αλλά στην ιερή κιλκισιώτικη προσφυγική γη να αγωνιζόμαστε, ώστε να μείνει η δημιουργία των μεταλλείων στα χαρτιά.

Σας ευχαριστούμε.”

Σχολιάστε