My Twitter Feed

28 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Να σπάσει ο δήμος στα τρία» -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Οι υποψήφιοι του Τζιτζικώστα -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Η ομιλία Βορίδη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 28 Μάρτιος, 2019

Ημερίδα με Π. Γκαρσία και Μ. Σνάουτσνερ -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

ΝΟΔΕ: Καταλυτικός ο Αυγενάκης -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

«Δεν υπάρχουν χρίσματα ΝΔ» -

Τετάρτη, 27 Μάρτιος, 2019

«Έθεσε εαυτόν» εκτός ΝΟΔΕ -

Τρίτη, 26 Μάρτιος, 2019

ΕΒΕ: Ρήγμα στη μειοψηφία! -

Τρίτη, 26 Μάρτιος, 2019

Ο Πολιτιστικός Πολυπέτρου στην Αργολίδα

Η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου συνοδευόμενη από φίλους του συλλόγου και εκπροσώπου του πανελληνίου συλλόγου μικρασιατών «Το Κίζδερβεντ», μετέβη στην Νέα Κίο Αργολίδας του δήμου Άργους – Μυκηνών και συμμετείχε σε συνάντηση χορωδιών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Τα Κιανά 2016», που διοργανώνονται από το μορφωτικό σύλλογο Νέας Κίου.

polypetro-politistikos-001Η επίσκεψη αυτή των Πολυπετριανών με την συμμετοχή της χορωδίας τους, εντασσόταν στο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων, Κιζδερβενιωτών και Κιωτών, που εγκαινίασαν δυο χρόνια πριν στο Πολύπετρο – Κιλκίς.

Στην εκδήλωση συμμετέσχε και η νεοσύστατη χορωδία «Χορωδιακό Εργαστήριο Ναυπλίου». Και οι δυο χορωδίες πραγματοποίησαν εκπληκτική εμφάνιση και δικαίως εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η μελωδία που αναδύθηκε στο χώρο από τους χορωδούς και μουσικούς, «μάγεψε» ακόμα και τον «Αίολο» στέλνοντας την ζωογόνο αύρα του Αργολικού κόλπου να δροσίζει την ατμόσφαιρα της Νέας Κίου, που έως το ξεκίνημα της εκδήλωσης ήταν αποπνικτική λόγω του καύσωνα.

Επίσης, συγκίνηση προκάλεσαν με το λόγο τους οι ομιλητές, αφυπνίζοντας μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων τους.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου Πολυκράτης Παντσίδης έκανε αναφορά στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχτηκε πριν από 96 χρόνια μεταξύ των κατοίκων μικρασιατών της Κίου και του Κίζδερβεντ, όταν οι Κιζδερβενιώτες από την γειτονική περιοχή της Βιθυνίας ξεριζωμένοι από τις εστίες τους και κυνηγημένοι από τους Τσέτες Τούρκους, αναζήτησαν βοήθεια και προστασία από τους Κιώτες. Αυτοί απλόχερα τους την πρόσφεραν, βάζοντάς τους στα σπίτια τους και δίνοντάς τους δουλειά για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια για δυο ολόκληρα χρόνια. Αυτήν την χειρονομία ζωής οι σημερινοί απόγονοι Κιζδερβενιωτών τιμούν και γι΄αυτήν αισθάνονται ευγνώμονες.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο λόγος του αντιδημάρχου Άργους – Μυκηνών Ηλία Χατζηγεωργίου. Αναφέρθηκε στην θερμή φιλοξενία που βίωσαν κατά την επίσκεψη τους στο Πολύπετρο αισθανόμενοι ότι βρίσκονται ανάμεσα σε δικούς τους ανθρώπους και αυτό ίσως δεν ήταν τυχαίο. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός, πως τελέστηκαν και γάμοι μεταξύ των την περίοδο εκείνη κάτι το οποίο πρέπει να ερευνηθεί. Θεώρησε δε αυτονόητη την συνέχεια της σχέσης αυτής επεκτείνοντας την ακόμα και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Σε ανταπόδοση της συνάντησης αυτής, ώστε να υπάρχει συνέχεια της συνεργασίας ο πολιτιστικός σύλλογος Πολυπέτρου προσκάλεσε τον μορφωτικό σύλλογο Νέας Κίου δια του χορευτικού του συγκροτήματος να συμμετάσχει στην εκδήλωση του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου 2017 στο Πολύπετρο.

Η βραδιά έκλεισε με φαγητό, κρασί, τραγούδι και χορό έως τις πρώτες πρωινές ώρες στην δεξίωση που παρέθεσε στις χορωδίες ο τοπικός μορφωτικός σύλλογος στο προαύλιο χώρο του εντευκτηρίου του.

Κατά την αναχώρηση τους τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκε στην Νέα Κίο από τον πρώην δήμαρχο Γεώργιο Μανινή στο Ιερό Ναό Θεομάνας – Οδηγήτριας και στο λαογραφικό μουσείο. Επίσης ενημερώθηκε για το ιστορικό κατασκευής του λαογραφικού μουσείου από τον αντιδήμαρχο Αχιλλέα Μπαντανά.

Κατά την τριήμερη επίσκεψη στην Νέα Κίο οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το Ναύπλιο, το φρούριο του Παλαμηδίου, το Θέατρο της Επιδαύρου και τις Μυκήνες με ξεναγό τον αντιδήμαρχο Ηλία Χατζηγεωργίου ο οποίος πρόσχαρα προσφέρθηκε να τους ξεναγήσει.

Ευχαριστήρια

Το διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου ευχάριστη θερμά, την πρόεδρο του μορφωτικού συλλόγου Νέας Κίου Στέλλα Παπαδοπούλου και τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου για την φιλοξενία και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της συνάντησης.

Επίσης τον οδηγό του λεωφορείου που με ασφάλεια μετέφερε τους εκδρομείς τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο από το πρακτορείο ταξιδιών « Eclectic travel » και φυσικά τα μέλη της χορωδίας και τους φίλους που ακολούθησαν για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία που υπέδειξαν.

Δελτίο τύπου από Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυπέτρου

Σχολιάστε