My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ο Παραστατίδης για συντάξεις αγροτών

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας με θέμα το συνταξιοδοτικό αγροτών και τις προϋποθέσεις ένταξης στην κύρια ασφάλιση, κατέθεσε στη Βουλή, ο Θόδωρος Παραστατίδης. Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το ερώτημα μου αφορά διάφορες κατηγορίες προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και τις οποίες σας αναφέρω παρακάτω.

Η  πρώτη κατηγορία, αφορά την απονομή σύνταξης γήρατος.

Βάση της νομοθεσίας του ΟΓΑ, προβλέπεται η ένταξη στον κλάδο κύριας ασφάλισης  και η συνταξιοδότηση όλων όσων το κύριο βιοποριστικό εισόδημα προέρχεται από την ενασχόληση αγροτικής δραστηριότητας, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ύψος του εισοδήματος.

Οι  υπηρεσίες του ΟΓΑ, κατ’ εκτίμηση, προσδιορίζουν το ύψος του βιοποριστικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές απορριπτικές αποφάσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ασφαλισμένοι από το 1988, διαμένουν μόνιμα σε αγροτικές περιοχές και ενδεχομένως να μην έχουν τόσα αγροτεμάχια ώστε να αποδίδουν επαρκές εισόδημα.

Απορρίπτονται επίσης όσοι δεν παρουσιάζουν αγροτικό εισόδημα τα τελευταία 5 χρόνια, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ώστε να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Στην δεύτερη κατηγορία, ανήκουν όλοι όσοι συμπλήρωσαν το 65 έτος της ηλικίας τους, αλλά εντάχθηκαν στην κύρια ασφάλιση του ΟΓΑ  μετά το 1998, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση τους για τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης προκειμένου να δικαιούνται σύνταξης. 

Έτσι απορρίπτονται και αυτοί, διότι δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Υποχρεούνται έτσι να πάνε σε παράταση 4 και 5 ετών, χωρίς να έχουν το δικαίωμα εφάπαξ εξαγοράς των χρόνων αυτών, ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας και όχι στα 70 χρόνια και άνω. 

Η  τρίτη κατηγορία, περιλαμβάνει τους δικαιούχους σύνταξης υπερήλικα ανασφάλιστου.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι δεν έχουν αγροτική ενασχόληση και δεν παρουσιάζουν κανένα εισόδημα από άλλες πηγές.

Διαμένουν  σε καθαρά αγροτικές περιοχές, επειδή όμως διαθέτουν, οικεία  που απέκτησαν πριν από πολλά χρόνια ή από κληρονομιά και έχουν και ένα αυτοκίνητο στο όνομα τους, απορρίπτονται  λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος που  γνωρίζουμε, πως το τεκμήριο δεν αποτελεί πραγματικό εισόδημα. Παρά ταύτα συνυπολογίζεται σαν εισόδημα.

Στην τέταρτη κατηγορία, ανήκουν συμπολίτες μας που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και πλήρωσαν τις εισφορές τους για πάνω από 20 χρόνια, μένουν σε αγροτικές περιοχές, όμως δεν κατέχουν αγροκτήματα. Η ενασχόληση τους με αγροτικές εργασίες είναι εποχική και περιστασιακή. Το βιοποριστικό εισόδημα αυτής της κατηγορίας των πολιτών προέρχεται κυρίως από την ενασχόληση τους με την παραδοσιακή   μουσική,   όπως   συμβαίνει  στην περιοχή της Γουμένισσας του Νομού   Κιλκίς τα γνωστά σε όλους «χάλκινα Γουμένισσας».

Στην  περίπτωση αυτή, το αίτημα είναι να δικαιούνται σύνταξης από τον ΟΓΑ και να δοθεί το δικαίωμα στους νεότερους να ενταχθούν στην κύρια ασφάλιση του ΟΓΑ. Διαφορετικά, όλοι αυτοί που αποτελούν τον μισό περίπου πληθυσμό της Γουμένισσας, να μένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η δυνατότητα ένταξης των νέων αυτών στην κύρια ασφάλιση, θα ενισχύσει το ασφαλιστικό ταμείο του ΟΓΑ, διότι θα αφορά νέο πληθυσμό σε ηλικία.

Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα :

Γιατί θα πρέπει να γίνεται ρύθμιση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών εκ νέου μετά την παρέλευση ενός έτους για εκείνους που εκπίπτουν της ρύθμισης ;

Ποιος είναι ο σκοπός να υπάρχει ημ/νια λήξης στις πληρωμές εισφορών της κύριας ασφάλισης, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης ; 

Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας (με αυξητική τάση), δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη λόγω της ανεργίας ή οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις εισφορές τους προς αυτά. Ποια μέριμνα υπάρχει από πλευράς πολιτείας στις περιπτώσεις αυτές, που σημειωτέον δεν είναι λίγες.

Γι’ αυτό ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ,

Τι προτίθεστε να κάνετε για  τα θέματα αυτά, προκειμένου να αρθούν οι όποιες αδικίες που ταλαιπωρούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών των κατηγοριών που σας ανέφερα και που μαζί μ΄ αυτούς ταλαιπωρούνται οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι,  με  καθημερινούς διαπληκτισμούς που υφίστανται.”  

 

Σχολιάστε