My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Ο ιός (δεν) είναι ταξικός;

Του Νίκου Μπογόπουλου.


Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, στις ΗΠΑ (την «Μέκκα» του πλανητικού καπιταλιστικού συστήματος που όσα συμβαίνουν εκεί αντικατοπτρίζουν συνολικά την λειτουργία αυτού του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος) είχαν καταμετρηθεί 400.000 κρούσματα και 13.000 νεκροί από τον κορωνοϊό. Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν:

Στο Σικάγο οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το 30% του πληθυσμού. Τα θύματα, όμως, στην μεγαλούπολη λόγω της πανδημίας είναι Αφροαμερικανοί κατά 70%.

Στο Ιλινόι ο μαύρος πληθυσμός είναι το 14%. Οι θάνατοι, όμως, Αφροαμερικανών ανέρχονται στο 41% του συνόλου.

Στο Μιλγουόκι οι μαύροι αποτελούν το 26% του πληθυσμού. Στα θύματα, όμως, ξεπερνούν το 80%.

Ερώτηση: Αυτή η εικόνα είναι άσχετη από τις κοινωνικές ανισότητες που αντανακλούν την υλική βάση του ρατσισμού και των αβυσσαλέων φυλετικών ανισοτήτων, σε μια χώρα όπου ο αδύναμος οικονομικά δεν μπορεί να διαθέτει ούτε (ιδιωτική) ασφάλιση, ούτε συνθήκες υγιεινούς διαβίωσης;

Λόγω των οικονομικών μέτρων 1,25 δισ. εργαζόμενοι από τα 3,3 δισεκατομμύρια του πλανήτη διατρέχουν (σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ) υψηλό κίνδυνο να υποστούν «δραστικές και καταστροφικές» συνέπειες, όπως απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Στην, δε, Ελλάδα, με τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται υποχρεωτικά, εκατομμύρια εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν είτε με επιδόματα 533 ευρώ το μήνα είτε με μείωση κατά 50% του μισθού τους.

Πουθενά, όμως, στον κόσμο δεν υπήρξε καμία ΠΝΠ ή κανένα υποχρεωτικό μέτρο που να δεσμεύει έστω και μισό δολάριο από τα 7 τρις (!) που κατέχουν οι 500 Κροίσοι που αποτελούν το 0,0000066% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην Ελλάδα κανένα υποχρεωτικό μέτρο δεν έχει ληφθεί να συνεισφέρουν οικονομικά οι τράπεζες ή οι 500 πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, με πάνω από 8 δις κέρδη (χρήση 2018).

Ερώτηση: Ο ιός δεν είναι ταξικός. Ο τρόπος που πάνω στο υφιστάμενο ταξικό έδαφος επιμερίζονται οι συνέπειές του και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του, είναι;

Άρθρο στη Realnews

Σχολιάστε