My Twitter Feed

13 Σεπτέμβριος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Tο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος, 2017

Προσλήψεις στο «ΒηματίΖΩ» Κιλκίς -

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος, 2017

Ο ΙΣΚ για την έξαρση της ιλαράς -

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος, 2017

Οι κεραίες κινητής στο ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος, 2017

ΕΒΕ: Τον Δεκέμβρη οι εκλογές -

Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος, 2017

Εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο -

Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος, 2017

Δημοσιογράφος από ΗΠΑ σε Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος, 2017

Αγιασμοί στη σκιά της κεραίας -

Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος, 2017

Ο ΙΣΚ για την έξαρση της ιλαράς

Η έξαρση της ιλαράς που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα, παρατηρείται τελευταία και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για σοβαρές ευθύνες του αντι-εμβολιαστικού κινήματος.

«Οι συνέπειες του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φθάσει μέχρι την Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους. Η ιλαρά – μία ¨ξεχασμένη¨ νόσος για πολλά χρόνια, η οποία είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών – φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε και στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε χθεσινή (Τρίτη) ανακοίνωσή του.

Απ` τη πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς σε χθεσινή ανάλογη ανακοίνωση εφιστά την προσοχή των γονέων, «καθώς είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό των παιδιών τους και θα πρέπει να έχουν τα αυτιά τους κλειστά στις «σειρήνες» του αντιεμβολιαστικού κινήματος».

Τα στοιχεία στην Ελλάδα, κάνουν λόγο για 100 κρούσματα, που δηλώθηκαν από τις αρχές Μαϊου έως τις 3 Σεπτεμβρίου του 2017, τη στιγμή που κατά τα έτη 2014-2015 είχε δηλωθεί μόλις 1 κρούσμα, ενώ το 2016, κανένα.

Από τα 100 περιστατικά τα 58 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ τα 8 παρουσίασαν επιπλοκές (πνευμονία, κερατίτιδα, βρογχίτιδα, εγκεφαλίτιδα). Μέχρι στιγμής, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. Τα 89 περιστατικά αφορούσαν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών, ενώ 11 κρούσματα ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό ελληνικής υπηκοότητας, ήταν ενήλικες ηλικίας 25-44 ετών (10 κρούσματα).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς

Με τίτλο «επικίνδυνη αναζωπύρωση της ιλαράς», το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί (ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90%). Η μετάδοση μπορεί να γίνει με σταγονίδια, με τον αέρα, με άμεση επαφή, με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις. Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την εκδήλωση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά.

Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη αλλά και σε ενήλικες, λόγω των επιπλοκών, όπως οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα.

Πρόσφατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία) έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περίπου 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Μέχρι 03/09/2017 στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, ενώ τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου 1 κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία).

Φαίνεται ότι η επιδημία της ιλαράς έχει αναζωπυρωθεί και στη χώρα μας. Εφιστούμε την προσοχή των γονέων, καθώς είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό των παιδιών τους και θα πρέπει να έχουν τα αυτιά τους κλειστά στις «σειρήνες» του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Συστήνουμε όλοι οι γονείς να ελέγξουν τις επόμενες μέρες τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους στον παιδίατρό τους και εάν δεν έχουν εμβολιαστεί να προβούν σε άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, που γενήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίων για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου ή μικτού εμβολίου MMR).

Το εμβόλιο MMR είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η παγκόσμια εμπειρία, χορηγείται δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους ιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους από τους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.»

Σχολιάστε