My Twitter Feed

5 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Ιβάν Σαββίδης και το Κιλκίς

floridis_panagΤου Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

Πριν δύο χρόνια περίπου βρέθηκε στο νομό μας ο Ιβάν Σαββίδης. Ηταν προσκεκλημένος φίλων του στη μικρή Φύσκα. Στην επίσκεψη είχαν προσκληθεί και τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Ιβάν Σαββίδης τότε ήταν μέλος της Ρώσικης Δούμας. Κάτι παραπάνω από βουλευτής δηλαδή. Περιμέναμε στην Φύσκα να δούμε την άφιξη του υψηλού προσκεκλημένου με κάποια επισημότητα. Κάποια συνοδεία απ’ το Ρωσικό Προξενείο, κάποιο περιπολικό, έναν συνοριακό φρουρό έστω. Αντ’ αυτού ο κ. Σαββίδης κατέφθασε στη Φύσκα οδηγώντας μόνος του το αυτοκίνητο του χωρίς απολύτως καμμιά συνοδεία. Ούτε από το Ρώσικο Προξενείο ούτε από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία προφανώς δεν είχε ειδοποιηθεί. Στο τέλος της συνάντησης ο κ.Σαββίδης κατευθύνθηκε προς ένα άλλο χωριό του Κιλκίς συνοδευόμενος από εμάς μέχρις ενός σημείου να του δείξουμε το δρόμο. Διανυκτέρευσε στη Μεγ.Βρύση στο σπίτι της παντρεμένης εκεί αδελφής του.

savvidis_fiskaΟ υψηλός επισκέπτης έφυγε όπως ήλθε. Δεν είναι θέμα απλότητας και σεμνότητας. Είναι θέμα σοβαρότητας  ενός κράτους απέναντι σε κάποιον που αποτελεί ένα εξαιρετικά υπολογίσιμο μέγεθος. Πέρα από την τεράστια οικονομική του επιφάνεια, πέρα από το υψηλό του πολιτικό αξίωμα, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν και είναι, από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που μιλούν απ’ ευθείας με τον Πούτιν. Ο Πόντιος ολιγάρχης με τους 17.000 εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του, αρκέσθηκε στο τραπέζι με τα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα, συνομίλησε επί ώρες με τους κατοίκους τους χωριού και στη συνέχεια αντί για τα πολυτελή ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας προτίμησε τη διανυκτέρευση στη Μεγ.Βρύση στο σπίτι της αδελφής και του γαμπρού του, φίλου Αλέξη.

Για όσους βρέθηκαν στην συνάντηση της Φύσκας, ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Εκτοτε ο Ιβάν Σαββίδης «εισήλθε» με ένταση στα οικονομικά πράγματα, κυρίως της Β.Ελλάδος. Αγόρασε τον θρυλικό ΠΑΟΚ, νοίκιασε, με σκοπό την αγορά, το εμβληματικό ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ», αγόρασε την ιστορική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Πριν λίγες ημέρες, σε παρέα στο καφενείο μας έπεσε αύρα αισιοδοξίας και ελπίδας. Ηταν η παρέα των γαλακτοπαραγωγών (η μόνη παρέα  του καφενείου που παράγει!) που άκουσαν ότι ο Ιβάν προτίθεται να εξαγοράσει και την πάλαι ποτέ κραταιά Συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ». Αρχισαν να ελπίζουν ότι κάποια βιομηχανία που θα παίρνει το γάλα τους, θα τους πληρώνει στην ώρα τους και  πάνω, απ’ όλα θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στα θανατηφόρα καρτέλ του γάλακτος που τους οδηγούν σε απόγνωση, παρά την εξοντωτική εργασία τους.

Οι επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη δημιουργούν ελπίδες για διατήρηση των θέσεων εργασίας, είτε στις ίδιες τις μονάδες, είτε παράλληλα, στις πρωτογενείς παραγωγές του καπνού, του γάλακτος, των δημητριακών κλπ. Όλα αυτά είναι καλά και ελπιδοφόρα. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κρατάμε λίγο μικρότερο καλάθι, αφού πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Από του σημείου αυτού όμως μέχρι την νοσηρή καχυποψία, η απόσταση είναι μεγάλη.

Με το που ξεκίνησε δηλαδή τη δραστηριότητα του ο Ιβάν, ξεκίνησε και μια παράλληλη συνωμοσιολογία: «Πού τα βρήκε;» «Τί δουλειές κάνει;» «Ποιοί είναι πίσω του;». Για να καταλήξουν όλοι οι επαΐοντες ότι «πίσω απ’ τον Ιβάν είναι ο ίδιος ο Πούτιν!». Τώρα αυτό γιατί πρέπει κατ’ ανάγκην να είναι κακό, είναι άλλο ζήτημα. Η πορεία και η θέση του κ. Σαββίδη στο μετασοβιετικό περιβάλλον είναι άγνωστη, σ’ εμάς τουλάχιστον.

Ένα όμως είναι σίγουρο: ότι η παρέα των αγροτών του καφενείου μας και οι εργαζόμενοι στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ και τη ΣΕΚΑΠ δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Δεν έχουν να φοβηθούν ότι  οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν Πτωχευτικούς Κώδικες, άρθρα 99, 89, 49 κλπ την ώρα που οι καταθέσεις θα κατευθύνονται στην Ελβετία στην Αγγλία στο Λουξεμβούργο και την αείμνηστη Κύπρο.

Ο «από Βορρά κίνδυνος» δεν είναι κατ’ ανάγκην και τόσο… κίνδυνος!

Σχόλια
2 Responses to “Ο Ιβάν Σαββίδης και το Κιλκίς”
  1. Ο/Η Παράνομος λέει:

    «θα αναζητήσουν Πτωχευτικούς Κώδικες, άρθρα 99, 89, 49 κλπ» σαν αυτούς που ψήφιζε ο Γιωργάκης Φλωρίδης και προωθεί το φιλαράκι του ο Στουρνάρας?
    Φυσικά και είναι κίνδυνος. Τον λόγο τον αναφέρετε και εσείς κ . Φλωρίδη. Είναι Ολιγάρχης (Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε τον όρο για να αναφέρεται στην κυριαρχία των πλουσίων). Εκμεταλλεύεται τα κονέ του με τον Πούτιν και τον ιδρώτα 17.000 εργαζομένων.
    Αυτό φυσικά δεν τον κάνει κακό άνθρωπο. Απλά η φιλοσοφία που έχει για την ζωή είναι επικίνδυνη για αυτούς που εκμεταλλεύεται και θα εκμεταλλευτεί. Γενικά δεν υπάρχουν θεοί και σωτήρες. Ο άνθρωπος είναι νοήμων ζώον.

  2. Ο/Η L K λέει:

    ΟΤΙ Ο ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ΄ΑΝΑΓΚΗΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ…ΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΛΙΓΟ ΟΜΩΣ ΑΡΓΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟ ΛΙΓΩΝ ΕΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΕΛΗΣ ΜΑΣ ΧΩΡΑΣ (Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΠΟΤΕ)ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΙΛΑ ΔΕΙΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΞΑΝΘΟΝ ΓΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΧΛΕΥΗ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑΣ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ (ΗΤΑΝ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΒΛΕΠΕ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ). ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕΛΑΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟΥ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ (ΒΛΕΠΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΚΑΖΠΡΟΜ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.

Σχολιάστε