My Twitter Feed

14 Απριλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΥπΑΑΤ: Ενίσχυση των Νέων Αγροτών -

Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022

Πρόταση για καταφύγιο αδέσποτων -

Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022

Ζητά τη παραίτηση του Γ. Ανδρίτσου -

Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022

Ομάδες συνεργασίας για Δοϊράνη -

Τρίτη, 12 Απριλίου, 2022

Μείωση κρουσμάτων στο Ν. Κιλκίς -

Κυριακή, 10 Απριλίου, 2022

Φάρμα Κουκάκη και στη Ν. Κορέα -

Σάββατο, 9 Απριλίου, 2022

Μεγάλη αύξηση, φτηνά σπίτια! -

Σάββατο, 9 Απριλίου, 2022

“Επάρκεια δείχνει η καταγραφή” -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Ο Θρήνος της Παναγιάς από τη Ν. Καραντζή

Ο Δήμος Κιλκίς προσκαλεί την Νεκταρία Καραντζή στην κορυφαία στιγμή του Θείου Πάθους. Οι τελευταίες 24 ώρες του Χριστού πάνω στη γη, ο σπαρακτικός θρήνος της Παναγιάς θα αποδοθούν a cappella από την κορυφαία υμνωδό σε μια κατανυκτική συναυλία που θα δοθεί το Σάββατο 16 Απριλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με ώρα έναρξης στις 20:00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με ώρα προσέλευσης έως και τις 19:40.

Η συναυλία θα μεταδοθεί livestreaming στη σελίδα του Δήμου Κιλκίς στο fb ώστε όλοι οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα της συμμετοχής στη μυσταγωγική τελετουργία.

“Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,

Σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται…”

Οι χιλιοτραγουδισμένοι στίχοι του λαϊκού θρήνου της Μ. Παρασκευής, που συνοδεύουν τα έθιμα της ημέρας, δεν αποτελούν παρά ένα ελάχιστο δείγμα της γεμάτης συμβολισμούς, αφοπλιστικά αυθεντικής ποιητικής φαντασίας του λαϊκού ποιητή.

Εμπνευσμένος από τις περιγραφές των Ευαγγελίων, ο λαϊκός αυτός θρήνος, που απαντά άλλοτε ως θρήνος της Μ. Παρασκευής και άλλοτε ως καταλόγι ή μοιρολόι της Παναγιάς απηχεί, με τον πιο σαφή και αληθινό τρόπο τη θρησκευτική συνείδηση ενός παλαιότερου Έλληνα. Αν και εμπνευσμένος από τα Ευαγγέλια, συχνά θα καταφύγει σε αλλοιώσεις και προσαρμογές των περιγραφών τόσο όσο χρειάζεται για να νιώσει ο λαϊκός ποιητής τα πρόσωπα του θείου δράματος περισσότερο οικεία και ταυτισμένα προς τον δικό του πόνο και τη δική του ανάγκη.

Ολόκληρο το ποιητικό κείμενο, μέσα από τις πιο χαρακτηριστικές μουσικές παραλλαγές του, θα ερμηνευθεί από τη Νεκταρία Καραντζή, σε μια μυσταγωγική συναυλία, αναδεικνύοντας την ιστορική πορεία του από τον αρχαίο επιτάφιο του Βίωνα ως τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής.

Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία της κατανυκτικής, λιτής και δωρικής ατμόσφαιρας των a cappella συναυλιών που έχουν αναδείξει την Νεκταρία Καραντζή ως μια από τις κορυφαίες υμνωδούς του ιερού και αρχέγονου μέλους.

Παράλληλα, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς, θα μετέχει εδώ υπό τη συγγραφική του ιδιότητα και τον φιλοσοφικό του στοχασμό, παρουσιάζοντας διά μέσου των ιστορικών πηγών και της ανάλυσης των ευαγγελίων, με έναν διαφορετικό από τις συνήθεις ιστορικές αφηγήσεις τρόπο, τις τελευταίες 24 ώρες του Ιησού στη γη. Τις τραγικές εκείνες ώρες που αποτελούν και το χρονικό πεδίο στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα που περιγράφει ο λαϊκός θρήνος. Ποια είναι τα αυθεντικά γεγονότα που ιστορούνται και πόσο απέχουν από τη λαϊκή φαντασία; Πώς εξασφαλίζεται η εγκυρότητα των πηγών και ποια ανάγκη καλύπτει η επιθυμία των ανθρώπων να φαντάζονται καινούριες ιστορίες για τον Θεό της πίστης τους; Οι επεξηγηματικές αναφορές του σχετίζονται με το υπό έκδοση έργο του “Οι τελευταίες 24 ώρες του Ιησού στη γη”.

Συμμετέχουν η Αλίκη Μαρκαντωνάτου στην αρχαία ελληνική λύρα, οι ηθοποιοί Ελισάβετ Αγτζίδου, Καλλιόπη Μητσακάκη και Γεωργία Στεφανίδου (τελειόφοιτες του τμήματος θεάτρου και κινηματογράφου του Δ.Ι.Ε.Κ. Κιλκίς) και η Σοφία Καλογερίδου.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Αλίκη Μαρκαντωνάτου.

Σχολιάστε