My Twitter Feed

31 Δεκεμβρίου, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Θωρακιστήκαμε κατάλληλα…

…και έγκαιρα για τον Covid -19.

Του Δημήτρη Κυριακίδη.


Η βίαιη εισβολή του Covid-19 έχει μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο της ζωής μας. Οι προσλαμβάνουσες εικόνες είναι παντού ίδιες. Οι πολίτες μένουν σπίτι και εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. για την ασφάλειά τους, η εμπορική αγορά έχει νεκρώσει με εκτεθειμένες πληγές στην τοπική οικονομία ενώ δεν είναι λίγοι οι συνδημότες μας που ζουν με το άγχος της εργασιακής ανασφάλειας αφού η επόμενη μέρα προοιωνίζεται αβέβαιη για πολλούς κλάδους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Μεγάλο μέρος των κραδασμών της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνουμε και

συμπαρασύρει στο διάβα της καθετί, απορροφούν οι ΟΤΑ της χώρας. Για μία ακόμη φορά οι Δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δοκιμάζοντας τις διοικητικές τους λειτουργίες και αντοχές. Η Δημοτική Αρχή Κιλκίς δίνει καθημερινά μάχες σε πολλά επίπεδα:

– στην υγειονομική προστασία των πολιτών και του έμψυχου δυναμικού του Δήμου

– στην κοινωνική φροντίδα ευπαθών ομάδων

– στην εξυπηρέτηση του πολίτη

– στην καθαριότητα

– στην ανακούφιση οικονομικά θιγόμενων τάξεων

Με σοβαρότητα και ψυχραιμία, η Δημοτική Αρχή Κιλκίς, παράλληλα με την ανακοίνωση των πρώτων έκτακτων περιοριστικών μέτρων εκπόνησε και έθεσε σε εφαρμογή ένα σφιχτό επιχειρησιακό σχέδιο. Οι κύριες κατευθύνσεις που δόθηκαν, πολύ πριν από την έκδοση πράξεων νομοθετικού χαρακτήρα, οι οποίες κατά βάση διευκόλυναν τις ενέργειές μας, ήταν η ενίσχυση των κοινωνικών δομών (Πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’) και της καθαριότητας.

Ο Δήμος Κιλκίς επεξέτεινε το δίχτυ της κοινωνικής του φροντίδας, πέραν των ηλικιωμένων ανθρώπων, και σε μοναχικά άτομα που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, μεταθέτοντας για το σκοπό αυτό μέρος του προσωπικού των υπαλλήλων, που δεν εργάζονται προσωρινά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ,στη δομή του ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’. Δημιουργήθηκαν νέες τηλεφωνικές γραμμές για την άμεση εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του εν λόγω προγράμματος, γραμμή επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας όπως και για την ψυχολογική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού λόγω Covid – 19. Με την υποστηρικτική συνδρομή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε τάχιστα στην πόλη μας και στα χωριά μας η διανομή πόρτα – πόρτα επισιτιστικής βοήθειας σε 1.045 ευπαθή νοικοκυριά που έχουν υπαχθεί στο ΤΕΒΑ. Έμφαση δόθηκε και στον τομέα της καθαριότητας αλλά και στην πραγματοποίηση με μεγάλη συχνότητα απολυμάνσεων προληπτικού χαρακτήρα σε σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα, αγροτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πλατείες και δρόμους, υπηρεσιακά οχήματα. Ανταποκριθήκαμε θετικά σε αιτήματα υπηρεσιών και συνδράμαμε στην απολύμανση δημόσιων χώρων (Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, Κέντρο Υγείας Δροσάτου, Δικαστικές Υπηρεσίες, Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιλκίς, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μουριών, Δημόσια Βιβλιοθήκη, Γραφείο Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.α.). Όλες οι δημοτικές υπηρεσίες εφοδιάστηκαν έγκαιρα με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (αντισηπτικά υγρά, οινόπνευμα γάντια, μάσκες) για τους εργαζομένους.

Σε διοικητικό επίπεδο εφαρμόστηκε η εκ περιτροπής και η εξ αποστάσεως εργασία για τους δημοτικούς υπαλλήλους, το 1/6 των οποίων έλαβε άδειες ειδικού σκοπού και άδειες που αφορούν ευπαθείς ομάδες. Απευθύναμε συστάσεις στους δημότες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να μην προσέρχονται στο Δήμο παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ενώ η πληρωμή των τελών ύδρευσης έχει ανασταλεί και όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα γίνει χωρίς τέλη προσαύξησης.

Η Δημοτική Αρχή πήρε μέτρα ελάφρυνσης και για την πληττόμενη τοπική επιχειρηματικότητα. Για όσο διάστημα ισχύσουν οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού, οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι τοπικές μας επιχειρήσεις, που έχουν αναστείλει τις οικονομικές τους δραστηριότητες, εξαιρούνται από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και κοινόχρηστων χώρων. Απαλλάσσονται και οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές που συμμετέχουν εκ περιτροπής στη λαϊκή αγορά του Κιλκίς από το ημερήσιο τέλος ως επίσης και οι επαγγελματίες που πωλούν βιομηχανικά είδη και εξαιτίας αυτής της συνθήκης απαγορεύθηκε η συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές. Τέλος, προχωρήσαμε στην εξαίρεση καταβολής των τροφείων για βρέφη και νήπια των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου μας.

Η υγειονομική κρίση του κορονοϊού στάθηκε μια αναπάντεχη αφορμή για την Αυτοδιοίκηση να αναδείξει την αποτελεσματικότητά της, τα κοινωνικά ανακλαστικά της συνεπικουρώντας το κυβερνητικό έργο, και να αναμετρηθεί με τις δυνάμεις της. Όταν θα περάσει η μπόρα και σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, χωρίς χειροκρότημα, να επανασχεδιάσουμε με μεγαλύτερη πια εμπειρία τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φανούμε ακόμη πιο χρήσιμοι στον τόπο και στους συμπολίτες μας.

Άρθρο στο airetos.gr

Σχολιάστε