My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Tου Δημήτρη Νικολακόπουλου (Το Βήμα)

——————————————————————————————————————————————————————————————————-Ο Μίλαν Κούντερα («Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι») πιστεύει ότι «το κιτς είναι το αισθητικό ιδεώδες όλων των πολιτικών, όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικών κινημάτων». Αν και δεν θέλω να αποδεχθώ αυτή την ισοπεδωτική άποψη, εν τούτοις μου ήρθε στο μυαλό μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προς τους Ελληνες μέσω της σελίδας του στο Facebook: «Η Ελλάδα τώρα ξεκινάει…». Ανεξαρτήτως όμως από το «αισθητικό ιδεώδες» των εθελοντών της ΝΔ που επιμελήθηκαν το σποτάκι, θα πρέπει να σταθούμε επί της πολιτικής ουσίας του μηνύματος.

 O Πρωθυπουργός έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά την ευνοϊκή – κατά την άποψή του κόμματός του – απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση των δόσεων και την απομείωση του χρέους της χώρας. Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως αποκαλύφθηκε η σκληρή πραγματικότητα.

Η εκταμίευση των δόσεων συνοδεύθηκε από τη διατήρηση της οικονομικής πολιτικής που οξύνει την ανθρωπιστική κρίση της χώρας. Η λιτότητα, η ύφεση, η ανεργία, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που δρομολογήθηκαν με το ΜνημόνιοΙΙΙ, είναι παρόντα. Ως «αντάλλαγμα» οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να χορηγήσουν στη χώρα μας 43,7 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,6 θα χρηματοδοτήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 23,8 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτή ήταν η επαναδιαπραγμάτευση και η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο τα οποία αποτέλεσαν και τα βασικά συνθήματα με τα οποία τα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης υφάρπαξαν την ψήφο του ελληνικού λαού;

Η απομείωση του χρέους, από την άλλη πλευρά, με την επαναγορά των ομολόγων ακόμη και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί ομαλά θα επιφέρει πρόσθετα βάρη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κάποια ρευστότητα στην αγορά και θα καταστρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η χώρα να καταφεύγει σε νέο δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων.

Κι όλα αυτά την ώρα κατά την οποία η κυβέρνηση συνηγόρησε για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τα έσοδα από το οποίο θα εξυπηρετούν το χρέος. Συμπέρασμα: Τίποτα δεν χαρίστηκε, ώστε να δικαιολογεί τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης.

Εκτός όμως από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η σύνοδος του Eurogroup και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που προηγήθηκαν ώστε να κυρωθούν τα νέα μέτρα του μνημονίου ΙΙΙ, ανέδειξαν και το έλλειμμα της δημοκρατίας που βαθαίνει πλέον στη χώρα μας.

Η πολιτική ηγεσία ήταν παντελώς απούσα από τις εξελίξεις που αφορούσαν την Ελλάδα στα όργανα της Ευρώπης, αφήνοντας την Ανγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ να αποφασίζουν για την τύχη της χώρας. Στην πράξη αποφάσιζαν για εμάς χωρίς εμάς.

Η πολιτική εξουσία συμπεριφερόταν ωσάν η χώρα να ήταν επαίτης και να περίμενε το ξεροκόμματο το οποίο θα της πετούσαν οι Μέρκελ – Λαγκάρντ. Προκειμένου μάλιστα να διασφαλίσει αυτό το ξεροκόμματο, αποδέχθηκε να διολισθήσει και σε πρακτικές ολιγαρχικών και απολυταρχικών καθεστώτων.Το Σύνταγμα ερμηνεύθηκε κατά το δοκούν, οι δημοκρατικοί θεσμοί υπονομεύθηκαν και το κύρος της Βουλής καταρρακώθηκε.

Η διολίσθηση όμως σε απολυταρχικές πρακτικές, η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και η παραβίαση στοιχειωδών κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος, συνιστούν κινδύνους μεγαλύτερους από εκείνον της οικονομικής κρίσης. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, απελευθερώνουν τη τυφλή βία και γιγαντώνουν τα νεοναζιστικά και ρατσιστικά φαινόμενα.

Η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, στην περίπτωση που καταστούν πράξη οι προβλέψεις των δημοσκόπων, επιβεβαιώνει αυτή την διαπίστωση. Τα κόμματα της κυβερνητικής σύμπραξης έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, οι προσπάθειες ανασύνταξης του κεντροδεξιού χώρου που αναλαμβάνουν ήδη φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες, σαρώνονται από τη μνημονιακή πραγματικότητα», το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης πνέει τα λοίσθια.

Αυτό ίσως να ερμηνεύει και τη σπουδή του κ. Σαμαρά, ο οποίος προσπαθεί – επί ματαίω μάλλον -, να αντιστρέψει το κλίμα, να αξιοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αισθητική πλευρά όμως, ή πιο σωστά, η ανάδειξη της, προϋποθέτει την ύπαρξη του ανάλογου περιεχομένου. Από αυτή την άποψη ο… βασιλιάς αποδείχθηκε ότι είναι γυμνός.

Σχολιάστε