My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Οφείλουμε να συνεχίσουμε…

Της Ειρήνης Αγαθοπούλου.


Σε λίγες ημέρες κλείνουμε τέσσερα χρόνια από την 5η Ιουλίου του 2015, την ημέρα του δημοψηφίσματος, στο οποίο ο κόσμος απάντησε ένα ηχηρό ΟΧΙ, σε ποσοστό 63%. Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος λίγοι το θυμούνται, την υποτιθέμενη προδοσία, πολλοί.

Λίγοι επίσης είναι αυτοί που θυμούνται ότι μετά την αποτυχημένη διαπραγμάτευση, στη συνέχεια του δημοψηφίσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησαν ξανά τη λαϊκή εντολή, το Σεπτέμβρη του 2015, όχι πλέον για να «σκίσουμε τα μνημόνια», ούτε για να «παίζουμε νταούλια και να χορεύουν οι θεσμοί», αλλά για να βρούμε τις απαραίτητες ρωγμές σε μια περίοδο σκληρής επιτροπείας και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια.

Τέσσερα χρόνια μετά, η πραγματικότητα δείχνει ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε την περίοδο σκληρής λιτότητας που είχαν εφαρμόσει το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση να προτείνουμε το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Ίσως κατά την περίοδο αυτή να μην μπορέσαμε να δικαιώσουμε όλες τις προσδοκίες.

Είναι αδιαμφισβήτητα όμως τα βήματα που κάναμε μπροστά. Στους 10 μήνες, που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% και καταργήθηκε ο υποκατώτατος για τους εργαζόμενους έως 25 ετών. Η ανεργία έπεσε κατά 8%, έχοντας δημιουργήσει 380.000 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι μισές περίπου είναι πλήρους απασχόλησης (στατιστικά ΕΛΣΤΑΤ). 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι απέκτησαν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια έγιναν μόνιμες προσλήψεις σε υγεία και παιδεία.

Οι ασθενείς βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους, τα πληρώνουν λιγότερο και οι πάροχοι υγείας (ιατροί-φαρμακοποιοί) πληρώνονται στην ώρα τους. Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία δώσαμε ανάσα σε πολλούς συνανθρώπους μας.

Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτήθηκε για έργα-σταθμούς, με περισσότερα από 2 δισεκ.€ από τα προγράμματα Φιλόδημος Ι & ΙΙ. Μόνο οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας πήραν περισσότερα από 10 εκ.€ για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, προμήθεια μηχανημάτων έργου, συντήρηση σχολικών κτιρίων, αντιπλημμυρική προστασία κλπ, έργα που άμεσα θα βελτιώσουν την εικόνα των πόλεών μας και την ποιότητα ζωής μας.

Έγιναν όμως και σημαντικές τομές στη λειτουργία του κράτους και στη κατοχύρωση δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Παραλάβαμε έναν δημόσιο τομέα απόλυτα διαβλητό και ένα τεράστιο πελατειακό και γραφειοκρατικό κράτος.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε εργαζόμενους σε καθεστώς διαθεσιμότητας και άλλους σε καθεστώς ομηρίας ανανεούμενων συμβάσεων (Βοήθεια στο Σπίτι, πυροσβέστες, σχολικές καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κλπ). Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ασφάλεια στους ανθρώπους αυτούς.

Καταφέραμε επίσης να κάνουμε ορατούς, «αόρατους» ανθρώπους της κοινωνίας μας. Δώσαμε ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, θεσπίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, προχωρήσαμε στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και θεσπίσαμε ειδικές διατάξεις (ποσόστωση 15%) πρόσληψης ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο, ως μέσο κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων αυτών. Ακόμη, προχωρήσαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και στην εφαρμογή αδιάβλητου συστήματος προσλήψεων και επιλογής προϊσταμένων.

Οφείλουμε να μην παραβλέπουμε και να μην υποτιμούμε όλα τα παραπάνω, αλλά και άλλα πολλά που έγιναν.

Οφείλουμε όμως επίσης να μην ξεχνάμε ποιοί «έβαλαν πλάτη» αυτή τη δύσκολη τετραετία για να γίνουν όλα αυτά και ποιούς οφείλουμε να υπηρετήσουμε από εδώ και πέρα.

Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα, οφείλουμε να δώσουμε λύσεις στους αγρότες, τους μικρούς παραγωγούς και τους βιοτέχνες αυτής της χώρας.

Οφείλουμε να εργαστούμε για τους πολλούς και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε…

*Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς

Σχολιάστε