My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Οργή για διανομή τροφίμων

Η αναταραχή ξεκίνησε από πέρυσι. Η καθιερωμένη δωρεάν διανομή  τροφίμων, φρούτων κλπ αντί να προκαλέσει χαρά και κάποια ανακούφιση, έφερε οργή, θλίψη και διαμαρτυρίες. Στην αρχή διστακτικά αλλά στη συνέχεια, και ειδικά φέτος, οι φωνές είναι αισθητές.

trofimarofiΟ λόγος για τη διανομή τροφίμων όπως τυροκομικά, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, όσπρια, και φρούτα από πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας. Τα είδη αυτά διανέμονται εντελώς δωρεάν για τους δικαιούχους με τα χαμηλότερα έως ανύπαρκτα εισοδήματα. Η διαδικασία προβλέπει ότι τα είδη έρχονται στο νομό και παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας. Στη συνέχεια τα είδη παραδίδονται σε κάποιον  φορέα με φιλανθρωπικό έργο και φυσικά με κάποιο «μηχανισμό» άνετης διανομής. Και όπως είναι φυσικό, για την εύκολη διανομή των ειδών επιλέχθηκαν οι δυο Μητρόπολεις του νομού και μέσω αυτών η διανομή από τις κατά τόπους Ενορίες οι οποίες συντάσσουν τις ειδικές λίστες με τις δικαιούμενες οικογένειες και άτομα.

Ομαλά στην Παιονία, προβλήματα στο Κιλκίς

Στην περιοχή ευθύνης της Μητρόπολης Γουμένισσας μέχρι στιγμής δεν παρουσιάσθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα στη διαδικασία διανομής. Αντίθετα στην περιοχή  ευθύνης Μητρόπολης Κιλκίς οι διαμαρτυρίες περισσεύουν. Αιτία φυσικά και πάλι το χρήμα. Η οικονομική επιβάρυνση δηλαδή που επιβάλλει η Μητρόπολη, αναιτίως, στις ενορίες οι οποίες τελικά επιβαρύνονται, αφού οι ωφελούμενοι λαμβάνουν δωρεάν τα εφόδια.

Μια νταλίκα με φρούτα π.χ. έχει στο φορτίο της περί τα 1300 κιβώτια. Τα έξοδα  που απαιτούνται για την εκφόρτωση τους στις αποθήκες της Μητρόπολης, αφορούν σε  λίγες εκατοντάδες ευρώ για τους εργάτες της εκφόρτωσης. Πέραν τούτου, ουδέν. Κι όμως η Μητρόπολη Κιλκίς, σύμφωνα με μαρτυρίες ιερέων χωριών απαιτεί αντίτιμο ενός ευρώ ανά κιβώτιο που παίρνει κάθε ωφελούμενος. Για δε τα ακριβότερα τρόφιμα, το απαιτούμενο αντίτιμο είναι μεγαλύτερο, με τη δικαιολογία των εξόδων μεταφοράς και εκφόρτωσης, ενώ είναι γνωστό ότι τα εφόδια μεταφέρονται στα χωριά με εθελοντική διάθεση από τους κατοίκους.

Την πλέον  αλγεινή αίσθηση  προκαλεί το εξής: σε πολλές περιπτώσεις τα αποστελλόμενα τρόφιμα είναι λιγότερα από τα αναγραφόμενα στις λίστες. Σε άλλες δε περιπτώσεις είναι περισσότερα. Η Μητρόπολη σε κάθε περίπτωση απαιτεί να λαμβάνει το αντίτιμο ακόμη κι απ’ το ταμείο της Ενορίας! Στην περίπτωση των ακριβότερων τροφίμων σε πολλές περιπτώσεις τα αποστελλόμενα είδη ήταν λιγότερα από τα δικαιούμενα. Η προβαλλόμενη δικαιολογία ήταν είτε ότι «αυτά έστειλε η Αντιπεριφέρεια», είτε «ότι τα χρειάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Υπάρχουν πολλά στοιχεία σε γνώση μας. Δεν τα παραθέτουμε καθ’ ό,τι το θέμα είναι λεπτό. Απαιτείται όμως ΑΜΕΣΗ διόρθωση. Και εξηγήσεις.

Μέρες που είναι…

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε