My Twitter Feed

6 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ομόφωνο “όχι” στα φωτοβολταϊκά -

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, 2021

“Μόνες τους οι δασικές υπηρεσίες” -

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, 2021

Χρηματοδότηση για το Δικαστικό -

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, 2021

“Καταδικάζετε το Χέρσο” -

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνεχίζει ακάθεκτη η πανδημία -

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΛΜΕ: Να εγκριθούν τα ολιγομελή -

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα είπαν με τον πρόεδρο ΟΝΝΕΔ -

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2021

Ανησυχία για το Λύκειο του Χέρσου -

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2021

Ομόφωνο “όχι” στα φωτοβολταϊκά

Την πλήρη εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων της ΠΕ Κιλκίς από την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – φωτοβολταϊκά, ζητά ο πολιτικός και αυτοδιοικητικός κόσμος του νομού, οι κτηνοτρόφοι και κινήσεις πολιτών.

Κι αυτό, καθώς βοσκοτόπια βρίσκονται στο στόχαστρο εταιρειών και τα φωτοβολταϊκά εκτοπίζουν την κτηνοτροφία.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη η υλοποίηση των έργων εκείνων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το τοπικό δυναμικό να συμμετάσχει και να αξιοποιήσει τις ΑΠΕ.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην ΠΕ Κιλκίς, εταιρείες με φωτοβολταϊκά, μετά τις ιδιωτικές εκτάσεις, στρέφουν την προσοχή τους σε εκτάσεις που έχουν δημόσιο χαρακτήρα και οι οποίες χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, για την εγκατάσταση ήπιων μορφών ενέργειας υπήρξαν στην Π.Ε. Κιλκίς 1.780 αιτήσεις που αφορούσαν σε συνολική έκταση 70.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 16.000 χαρακτηρίστηκαν ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τα 38.000 ως απλή γεωργική γη και τα 10.394 ως βοσκότοποι.

Η αντίδραση τότε (πριν δύο περίπου χρόνια) έγινε με έγγραφό του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και προς τους βουλευτές του Κιλκίς.

«’Εχουμε ενημερώσει το υπουργείο για τον κίνδυνο από τη χρήση των βοσκοτόπων λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται για να καλύψουν δικαιώματα των κτηνοτρόφων της ΠΕ Κιλκίς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βεργίδης.

«Η πράσινη ανάπτυξη, η παραγωγή ενέργειας από το ηλιακό φως είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή μορφή ανάπτυξης αρκεί να τεθούν αρμοδίως και να συμφωνηθούν έντιμοι κανόνες», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, προσθέτοντας πως σ’ αυτούς τους κανόνες, πρωταγωνιστική θέση έχει η εξαίρεση των κοινόχρηστων και των βοσκήσιμων εκτάσεων από τις προσφερόμενες χρήσεις για ΑΠΕ.

Ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας της Π.Ε. Κιλκίς την περίοδο 2019-2020, παρουσίασε τα στοιχεία για το φλέγον αυτό θέμα.

Από τα μέλη της Ομάδας Παρέμβασης Πολιτών επισημάνθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνει με χωροθέτηση, με κανόνες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης οικονομίας με παράλληλη στήριξη του τοπικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, θέση με την οποία συμφώνησε το σύνολο των συμμετεχόντων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της “Ομάδας Παρέμβασης Κιλκίς” (ΟΠΑΚ) στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή και της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου, του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Γιώργου Φραγγίδη, της περιφερειακής συμβούλου με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» Εφης Ναβροζίδου, του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Παπουλίδη, των εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου των δήμων Κιλκίς και Παιονίας, Αλέκου Σημαιοφορίδη και Θωμά Καρυπίδη, αντίστοιχα και υπηρεσιακών στελεχών της Π.Ε. Κιλκίς.

Πηγή: Δελτίο τύπου από ΠΕ Κιλκίς

Σχολιάστε