My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ολοκληρώθηκε το 1ο αναπτυξιακό συνέδριο της ΠΚΜ

synedrio-perifereia-k-mΟλοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το πρώτο περιφερειακό συνέδριο για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγραμματισμού της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς (9.30-15.00).

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθ. Καρούντζος, η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μ.Κόλλια-Τσαρουχά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμανατίδης, η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ Α. Ξηροτύρη και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε στην ομιλία του τη σπουδαιότητα του διαλόγου και της συνεργασίας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση. «Λόγω της σημασίας του, αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης, το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμα ΕΣΠΑ. Είναι το πρόγραμμα, που ταυτίζεται με τις μεγάλες εθνικές και περιφερειακές μας προκλήσεις: Με τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής εθνικής οικονομίας. Με τη στροφή στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.Είναι το εργαλείο για τον μεγάλο στόχο που έχουμε βάλει στην Κεντρική Μακεδονία: Την ανάπτυξη. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας σίγουρα δεν είναι εύκολος. Απαιτεί να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Απαιτεί συνεργασία. Αν όλοι μαζί θέσουμε τους κοινούς μας στόχους και δουλέψουμε οργανωμένα, μεθοδικά και υπεύθυνα, είμαι βέβαιος ότι θα τους κατακτήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέλυσε διεξοδικά τους άξονες της πολιτικής της ΠΚΜ για την κατάρτιση των 13 περιφερειακών προγραμμάτων που θα καταρτιστούν την περίοδο 2014-2020. «Η επιλογή των περιφερειακών προγραμμάτων θα πρέπει να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της συγκρότησης της αυτοδιοίκησης. Πρέπει δηλαδή να περάσουμε στη συγκρότηση 13 περιφερειακών προγραμμάτων για το νέο ΕΣΠΑ, το καθένα από τα οποία θα αφορά μία συνεκτική χωρική ενότητα με κοινό χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα δηλαδή, ενιαίο αναπτυξιακό χώρο με κοινό προγραμματισμό και ενιαία διοικητική δομή. Η ύπαρξη ισχυρών περιφερειακών αυτοδιοικητικών δομών μπορεί να εξασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ρεαλιστικών και ταυτόχρονα φιλόδοξων προγραμμάτων, αλλά και να κινητοποιήσει τοπικές δυνάμεις και πόρους», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας παρατήρησε ότι η διαχείριση των 13 περιφερειακών προγραμμάτων πρέπει να γίνει από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, «ώστε να διασφαλίζεται ο συντονισμός μεταξύ των πολιτικών και η συμπληρωματικότητα των παρεμβάσεων, η διαφάνεια στη χρηματοοικονομική διαχείριση και η αποτελεσματικότητα, καθώς οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών έχουν αποκτήσει υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας από την υλοποίηση προγραμμάτων δύο προηγούμενων προγραμματικών περιόδων».

«Το μεγάλο διακύβευμα δεν είναι απλώς να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει την απορροφητικότητα των πόρων. Το πραγματικό διακύβευμα για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας είναι να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στην προστιθέμενη αξία αυτών των πόρων, να χτίσουμε μια νέα, σύγχρονη οικονομία με τρία δομικά στοιχεία: Εξωστρέφεια. Καινοτομία. Ανταγωνιστικότητα», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στους πέντε κατευθυντήριους άξονες του σχεδιασμού της ΠΚΜ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, δηλαδή στην επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή (κατάρτιση-απασχόληση), το περιβάλλον και την αειφορία, τις νέες τεχνολογίες και τη διάχυσή τους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και τις υποδομές.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στο σημερινό συνέδριο το οποίο, όπως τόνισε, «σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στις διαδικασίες σχεδιασμού των περιφερειακών αναπτυξιακών επιλογών για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020». «Ο προσανατολισμός μας είναι στο νέο ΕΣΠΑ η κάθε Περιφέρεια να έχει το δικό της περιφερειακό πρόγραμμα, ενώ σε ό,τι αφορά τα εθνικά τομεακά προγράμματα οφείλουν να τεθούν σαφή όρια τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τα περιφερειακά. Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να έχει σαφή και κατανοητή δομή τόσο για τους διαχειριστές του όσο και για τους πολίτες, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής», υπογράμμισε ο κ. Βιρβιδάκης.

Ο κ. Βιρβιδάκης έκανε λόγο για το νέο ξεκίνημα που σηματοδοτεί το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο οφείλει να στηρίζεται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο ανάπτυξης, μέσα από την επιτάχυνση της οργανωτικής διαδικασίας με μελέτες, διάλογο και δημόσια διαβούλευση. «Πρόκειται για μια πρόσκληση συστράτευσης και συμμετοχής, στην οποία ελπίζουμε ότι θα δώσουμε όλοι το “παρών”», κατέληξε ο κ. Βιρβιδάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην εξειδίκευση των στρατηγικών κατευθύνσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ επισήμανε την ξεχωριστή σημασία των διευρωπαϊκών δικτύων, «που αποτελούν τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο πρέπει να βαδίσουμε μέσα από πολιτικές εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και συνεργασίας».

Η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ Αγγελική Ωραιοπούλου αναφέρθηκε στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις εγγενείς αδυναμίες της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η κ. Ωραιοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τις άμεσες προτεραιότητες της ΠΚΜ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην αντιστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος, στην ανάδειξη της Περιφέρειας σε κέντρο παροχής υπηρεσιών γνώσης και τεχνολογίας, στην προσέλκυση νέων, ιδιωτικών, εθνικών και ξένων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η κ. Ωραιοπούλου αναφέρθηκε στις τρεις βασικές αναπτυξιακές προτεραιοτήτες της ΠΚΜ –στην επιδίωξη μιας διεθνώς ανταγωνιστικής Περιφέρειας, στην έμφαση στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία και στην ενσωμάτωση των αρχών της αειφορικής διαχείρισης των πόρων, ενώ ακολούθως παρουσίασε τις 12 εξειδικευμένες θεματικές προτεραιότητες της ΠΚΜ.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των  Sabine Bourdy (Προϊσταμένης Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής & Πολιτικής Αστικής Ανάπτυξης), Χαράλαμπου Φραγκούλη (μέλους της Γενικής Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων & Ένταξης), Δρ. Νίκου Κομνηνού (εμπειρογνώμονα), Μαρίας Κωστοπούλου (Προϊσταμένης της Μονάδας Α’ Στρατηγικής & Παρακολούθησης Πολιτικών της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΕΥΣΣΑΑΠ), Άννας Δαλλαπόρτα (Γενική Γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και  Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας), Αθανάσιου Θεοχαρόπουλου, (Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Χρυσούλας Κούρτελη, (Προϊσταμένης Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), της Βασιλικής Κολοβού (Προϊσταμένης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων- Τομέας Μεταφορών), του Ευάγγελου Ζαχαράκη (Ειδικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού) και του Άγγελου Τσακανίκα (Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών -ΙΟΒΕ).

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μ.Κόλλια-Τσαρουχά, η ευρωβουλευτής Χ. Παλιαδέλη, οι βουλευτές Α. Ξηροτύρη, Γ. Αμανατίδης, Ευθ.Καρανάσιος, Γ. Μπατσαρά και Α. Βεσυρόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες της ΠΚΜ Γ. Τσαμασλής, Γ. Γιώργος, Σ. Μαυρίδου, Γ. Μωυσιάδης, Χ. Γκουντενούδης, Θ. Θεοδωρίδης,  Κ. Καραπαναγιωτίδης, Τ. Μακραντωνάκη, Θ. Παππάς, Α. Αηδονά, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνιος Μπάμιατζης, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρ. Στάμκος,  Δήμαρχος Έδεσσας Δ. Γιάννου, Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ι. Χατζηδημητρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τ. Κονακλίδης, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εγνατίας Οδού Π. Σαββαΐδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γ. Τάσιος, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ της ΠΚΜ Μ. Γεράνης, Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρ. Μέγκλας, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, οργανισμών, ιδρυμάτων και παραγωγικών φορέων και ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.

 Δελτίο τύπου από Περιφέρεια Κ.Μ.

Σχολιάστε