My Twitter Feed

6 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Ειρήνη για τη μονάδα αποβλήτων -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δίωξη Καλεμκερίδη για καταγγελίες -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Οι παλιοί κι ο …Γουλιμής

Του Γιάννη Καραγιαννίδη (ΚΙΛΚΙΣ24)

————————————————————————————————————————————————————————————————————-Υπήρξε μια 20ετία περίπου, που ο νομός Κιλκίς αντιπροσωπεύονταν σχεδόν συνεχώς σε κυβερνητικό επίπεδο με κάποιον απ` τους βουλευτές του.

Η αρχή είχε γίνει με τον αείμνηστο Ντίνο Τριαρίδη ως υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ επανήλθαν στην κυβέρνηση το 1993, μετά από ένα τρίχρονο διάλειμμα της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. (Βεβαίως, προϋπήρξε ο Αλέξανδρος Αβραμίδης ως υφυπουργός Εθν. Άμυνας, αλλά στα τέλη της μακρινής δεκαετίας του `70).

Ακολούθησε ο Γιώργος Φλωρίδης, που κατ` ουσίαν διαδέχτηκε τον Ντ. Τριαρίδη ως κυρίαρχο πρόσωπο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας, με την ένταξ’η του τότε στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κ. Σημίτη.

Ο κ. Φλωρίδης έκτοτε κατέστη ο Κιλκισιώτης βουλευτής με τη μακροβιότερη θητεία, σ` όλες τις εποχές του κοινοβουλευτικού βίου της χώρας, καθώς και τη μεγαλύτερη υπουργική θητεία, περνώντας μάλιστα κι απ` τα περισσότερα υπουργεία που πέρασε ποτέ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του νομού μας.

Τη σκυτάλη πήρε ο Σ. Τσιτουρίδης το 2004, θητεύοντας ως υπουργός Γεωργίας στην αρχή κι Απασχόλησης στη συνέχεια, μέχρι να τον “δώσει” ο Κ. Καραμανλής σαν εξηλαστήριο θύμα στο βωμό των σκανδάλων, που έπνηγαν την κυβέρνησή του.

Ο κύκλος των χαμένων, πλέον, υπουργών απ` το νομό Κιλκίς, έκλεισε με τον Κ. Κιλτίδη, που στη δεύτερη και πιο σύντομη πρωθυπουργική θητεία του κ. Καραμανλή, χρημάτισε για ένα διάστημα υφυπουργός Γεωργίας.

Φλωρίδης, Τσιτουρίδης και Κιλτίδης είναι πια σήμερα εκτός Βουλής παρά το γεγονός ότι είναι πάντα εντός πολιτικής. Αν κάποιος παράτολμος επιχειρούσε πριν λίγα χρόνια μια τέτοια πρόβλεψη θα εισέπρατε την προτροπή να μπει στον επιταχυντή του CERN και να μετακομίσει στον Σείριο!

Το γεγονός δείχνει ανάγλυφα κι εδώ σε μας, τις θεμελιακές αλλαγές που επιτελέστηκαν μέσα σ` ελάχιστα μόλις χρόνια στο πολιτικό σκηνικό. Όταν στα 1895 ο  Χαρίλαος Τρικούπης έχασε τις εκλογές και δεν εκλέχτηκε καν βουλευτής,  αναφώνησε το περίφημο “ανθ` ημών, Γουλιμής”, αφού στη θέση του είχε εκλεγεί με τέσσερις ψήφους διαφορά ο Μιλτιάδης Γουλιμής, ένας παγκοίνως άγνωστος πολιτευτής της εποχής.

Θα μπορούσαν να θυμηθούν τη ρήση αυτή του Τρικούπη, οι τρεις εκπρόσωποι του νομού μας στη Βουλή των πρότερων χρόνων; Ο μεν κ. Φλωρίδης παραιτήθηκε από βουλευτής και δεν έθεσε υποψηφιότητα, οπότε γι` αυτόν δεν …υφίσταται Γουλιμής. Ο δε κ. Κιλτίδης έφαγε μόνος του το κεφάλι του, με τους ακροβατισμούς που ξεκίνησε το 2009, όταν τάχθηκε με την Ντόρα στην εσωκομματική σύγκρουσή της με τον Αντ. Σαμαρά, και έκτοτε τους συνέχισε μέχρι την πρόσφατη προεκλογική περίοδο του Ιουνίου. Άρα και γι` αυτόν δεν υπάρχει Γουλιμής.

Όσο για τον Σ. Τσιτουρίδη, είναι ο μόνος του “τρίο” που ήταν και πάλι υποψήφιος έπειτα απ` το αναγκαστικό διάλειμμα του 2009 ελέω Καραμανλή. Οπότε κι ο μόνος που θα μπορούσε να σκεφτεί “ανθ` ημών …Γεωργαντάς”. Ή και …Παραστατίδης. Ή και …Αγαθοπούλου. Ο εκλογικός νόμος ήταν τόσο σαδομαζοχιστικός, που για ψύλλου ψήφο θα μπορούσε να μεταφέρει κάποια έδρα απ` το ένα κόμμα στο άλλο!

Ακόμα κι αν το σκέφτηκε, όμως, είναι βέβαιο ότι δεν θα το πει ποτέ. Απλούστατα, επειδή ξέρει πως όταν κι ο ίδιος ξεκινούσε ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας το 1990, ήταν για τη μεγάλη πλειοψηφία του τότε πολιτικού προσωπικού της χώρας, άγνωστος. Όπως όλοι οι γνωστοί πριν γίνουν γνωστοί…

Σχόλια
2 Σχόλια to “Οι παλιοί κι ο …Γουλιμής”
  1. Ο/Η Ρίτα Ιωσηφίδου λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο και εύστοχη πολιτική ανάλυση.

  2. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Το Κιλκίς(Killkiss) και που σαν το φιλί του θανάτου η ονομασία του, δημιουργεί συνειρμούς περίεργους. Αυτός ο άσημος Νομός της Μακεδονίας κάποια στιγμή είχε την τύχη να αποκτήσει υφυπουργούς και υπουργούς σε τρανά υπουργεία της χώρας, που ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοί του δεν πίστευαν οτι θα μπορούσε. Κι’ όμως τα πράγματα τους διέψευσαν και οι προσδοκίες των πολιτών φυσικά μεγάλωσαν. Επι των ημερών τους οι δικοί μας πλέον αξιωματούχοι υποσχέθηκαν στους Κιλκισιώτες γή και ύδωρ, ώστε το Κιλκίς σαν πόλη και όλος ο Νομός να αποκτήσει υποδομές γερές και σε βάθος χρόνου. Αποξηράνσεις λιμνών, αρδευτικά έργα πνοής, ύδατα στην Δο’ι’ράνη, κολυμβητήριο, περιφεριακό δρόμο, γάργαρο νερό απο το Μπέλλες, άψογο οδικό επαρχιακό δίκτυο, και άλλα, πράγματα μεγάλα δηλαδή που θα μεταμόρφωναν την Κιλκισιώτικη ζωή απο μίζερη σε ζηλευτή. Αλλά οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και έγιναν μόνον τα μικρά, που ναί μεν βελτίωσαν την ζωή, αλλά μόνον στα επι μέρους. Όχι στην γενική εικόνα που οι υποσχέσεις υπονοούσαν. Και έτσι η μεγάλη ευκαιρία που είχε ο τόπος να γίνει ελκυστικός για να ζούν και να εργάζονται οι πολίτες και να δημιουργούν σ’ενα σωστό περιβάλλον κυρίως οι νέοι, δυστυχώς χάθηκε μέσα στην παραζάλη της εφήμερης μέν, πολύ αφροδισιακής εξουσίας δέ. Ο κόσμος όμως ζεί καθημερινά στον τόπο του και αξιολογεί μέρα με τη μέρα. Οι υπουργοί όχι. Χάνουν την επαφή με τον παλμό του κόσμου. Αποξενώνονται και μετατρέπονται σε αφ’ υψηλού επισκέπτες…σε εξοχότατους της κυβέρνησης. Στην συνέχεια, άλλος προτίμησε να αποχωρήσει απο το κόμμα(κ. Φλωρίδης) ,άλλος να αλλάξει 4 φορές κόμμα(κ. Κιλτίδης), άλλος να ξαναβάλει υποψηφιότητα παρά τα αρνητικά μηνύματα(κ. Τσιτουρίδης). Με τούτα και με ‘κείνα ήνεγκεν η ώρα της εκλογικής κρίσεως και αναμετρήσεως, όπου μόνον είς εκ των πρώην υπουργών ήταν υποψήφιος, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσεως και που στο μέτρο(μικρό ή μεγάλο) που του αναλογεί, ευθύνεται για την δημιουργία της και μαζί με τους άλλους δύο που διετέλεσαν υπουργοί βεβαίως- βεβαίως. Και τότε ο κάτοικοι του Κιλκίς ανέσυραν απο την μνήμη τους όλα τα πολιτικά αμαρτήματα που διεπράχθηκαν καί στον Νομό τους και έδωσαν… το φιλί του πολιτικού θανάτου σ’ αυτόν τον υποψήφιο πρώην υπουργό(όχι πως θα χαριζόταν στους άλλους δύο δηλαδή, αν έβαζαν υποψηφιότητα), δικαιώνοντας και την ονομασία του τόπου τους… ΚΙΛΚΙΣ(KILLKISS).

Σχολιάστε