My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Οι νυν αιχμάλωτοι των πρώην

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Οι πρώην, ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι έχει κλείσει ο πολιτικός κύκλος τους, προκαλούν προβλήματα στους νυν. Πάντως, κάποιοι από τους παλιότερους πρωθυπουργούς και αρχηγούς είχαν την τύχη να πορευτούν σχετικά ήρεμα. Οι μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αρχηγοί της Ν.Δ. δεν αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες γιατί ο Καραμανλής είχε αλλάξει πίστα (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και λειτουργούσε ως άτυπος σύμβουλος αποδεκτός απ’ όλους.

Ο Κώστας Σημίτης δεν ένιωσε απειλούμενος από τον Α. Παπανδρέου γιατί ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη ζωή μερικούς μήνες μετά την παραίτησή του.

Βεβαίως, δεν ξέρουμε ακόμη τι έγραφε ο Α. Παπανδρέου στο μήνυμά του που επρόκειτο να διαβαστεί στο συνέδριο του κόμματος το 1996. Αυτοί που είχαν αναλάβει να το συντάξουν (Ν. Αθανασάκης, Τηλ. Χυτήρης) έχουν ορκιστεί να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενό του.

Ο Κώστας Σημίτης, αν και διαφωνούσε με ορισμένες επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου, κράτησε σε χαμηλούς τόνους την κριτική του. Αλλωστε, ήταν αυτός που έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γ. Παπανδρέου ύστερα από τις πιέσεις πολλών στελεχών του κόμματος και των ΜΜΕ που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν δυσκόλεψε (φανερά τουλάχιστον) τον Κώστα Καραμανλή ούτε όμως και τον Αντ. Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι ήταν ο άνθρωπος που τον είχε ανατρέψει το 1993.

Προβληματική έως ευθέως ανταγωνιστική ήταν η σχέση Βενιζέλου-Παπανδρέου. Ο δεύτερος χρέωσε στον πρώτο συνωμοσία για την πτώση του από την πρωθυπουργία και οδήγησε τα πράγματα στα άκρα συγκροτώντας νέο κόμμα, το ΚΙΔΗΣΟ.

Τι γίνεται όμως με τους Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλο; Και οι δύο είναι εν ενεργεία. Και οι δύο πιστεύουν ότι μπορεί να επιστρέψουν, ίσως ως παράκλητοι για να σώσουν (ξανά) τη χώρα, ενδεχομένως παρέα, αφού, όπως είπε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στη «Real News», «με τον Βαγγέλη η σχέση μου είναι εξαιρετική».

Οποτε μιλούν δημοσίως (ο ένας σπανίως, ο άλλος συχνότατα), δεν κρύβουν την επιθυμία τους να πάρουν πάση θυσία το αίμα τους πίσω. Από την πλευρά τους είναι λογικό. Δεν θέλουν να παραδεχτούν την ήττα τους και ζουν για τη μέρα που θα δικαιωθούν.

Η βίαιη ρητορική τους κατά του Αλ. Τσίπρα και η διάθεση ρεβανσισμού (δεν την κρύβουν) υποχρεώνουν τους σημερινούς αρχηγούς της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να λειτουργούν σε καθεστώς επιτροπείας, γιατί και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν υπολογίσιμα ερείσματα στους κομματικούς μηχανισμούς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά δεν μπορούν να τους αγνοήσουν, ενώ δεν διαθέτουν για την ώρα τη δύναμη να συγκρουστούν μαζί τους.

Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Σαμαράς ούτε η Φώφη Γεννηματά πιστεύει τα ίδια πράγματα με τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Σύρονται όμως για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών και αναγκαστικά θολώνουν την πολιτική τους.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε