My Twitter Feed

13 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Οι λαθροϋλοτόμοι στον covid χαίρονται!

Υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων λαθραίας υλοτόμησης στον ορεινό όγκο των Κρουσίων και του Μπέλες, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφουν το τελευταίο δίμηνο οι δασοφύλακες στο νομό Κιλκίς της περιοχής.

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δασάρχης Κιλκίς, Γιώργος Βρούτσας, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο υπαλλήλων του τοπικού δασαρχείου, εντοπίστηκαν ασυνείδητοι λαθροϋλοτόμοι και λαθρέμποροι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας, εξαιτίας των μέτρων προστασίας που εφαρμόζονται για τον κορονοϊό, προέβησαν σε παράνομες υλοτομίες σε δέκα διαφορετικές περιοχές ευθύνης του δασαρχείου, οι οποίες καλύπτουν συνολικά έκταση 35 στρεμμάτων.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό, ότι οι δράστες πραγματοποίησαν υλοτόμηση περίπου 4.500 “ατόμων” δρυός και λοιπών πλατύφυλλων, συνολικού όγκου περίπου 350 χωρικών κυβικών μέτρων ξυλείας, την οποία φέρονται ότι στη συνέχεια μετέφεραν σε άγνωστο, μέχρι στιγμής, μέρος.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτσα, ορισμένοι από τους παρανομούντες είναι απλοί κάτοικοι της περιοχής, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν αυτοί που προκαλούν τη μεγάλη ζημία στα δάση, δηλαδή οι “επαγγελματίες” λαθροϋλοτόμοι, οι οποίοι εμπορεύονται συστηματικά τα παράνομα καυσόξυλα.

Η άμεση ζημία στα δάση της περιοχής υπολογίζεται σε 10.500 ευρώ και η έμμεση, στο φυσικό πλούτο, σε 62.600 ευρώ.

“Μπορεί όντως ο λύκος να χαίρεται στην αναμπουμπούλα λόγω κορονοϊού (σ.σ. περιορισμένη αστυνόμευση και απαγόρευση κυκλοφορίας των κατοίκων) αλλά εμείς οι φύλακες του φυσικού πλούτου στην Ελλάδα είμαστε υποψιασμένοι και έχοντας αυξήσει έγκαιρα τις περιπολίες, παρά τον περιορισμό του προσωπικού, καταφέραμε ήδη ένα πρώτο πλήγμα στην λαθρουλοτόμηση και συνεχίζουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δασάρχης.

Το Δασαρχείο Κιλκίς είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων στα πεδινά και στα σπάνιας ομορφιάς δάση, στον ορεινό όγκο των Κρουσίων και του Μπέλες της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, με την υπηρεσία να απασχολεί 17 άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ λείπουν με άδειες λόγω κορονοϊού.

Εκπέμποντας σήμα κινδύνου, για το τι μέλλει γενέσθαι και εκφράζοντας την αγωνία του, ο κ. Βρούτσας, σημείωσε: «Εμείς οι δασοφύλακες κάνουμε ότι μπορούμε, υπερβαίνοντας εαυτούς. Περιπολούμε όλο το 24ωρο και κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε και η δράση των λαθροϋλοτόμων ευνοείται. Ζητούμε την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρχών στα θέματα προφύλαξης του φυσικού πλούτου της Ελλάδας και καλούμε την πολιτεία να μας εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να δουλεύουμε επαρκώς και με ασφάλεια».

Σχολιάστε