My Twitter Feed

20 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Οι κούκλες έρχονται πάλι στο Κιλκίς

Το Κιλκίς μαζί με τα μικρά του παιδιά και τους ενήλικες, γαλουχημένους με τα νάματα της τέχνης του κουκλοθεάτρου, ανοίγουν διάπλατα την αγκαλιά τους και υποδέχονται με ξεχωριστή χαρά τον παραμυθένιο κόσμο του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας!

Η λαμπερή γιορτή επιστρέφει στην ‘’Πόλη της Κούκλας’’, ημερολογιακά λίγο πιο νωρίς από την κανονική της διοργάνωση, φορτωμένη με την ενέργεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και με συναρπαστικά θεάματα που απελευθερώνουν την φαντασία και συμπυκνώνουν την πολιτισμική πολυχρωμία με τη μουσικότητα της ψυχής, αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές της παιδικής μας ηλικίας.

Το 21o  Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς έρχεται να μας κρατήσει συντροφιά για δέκα ημέρες, από το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, με ένα πληθωρικό πρόγραμμα θεατρικών εκδηλώσεων παραστάσεων δρόμου και κινηματογραφικών προβολών, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών θιάσων από Ισπανία, Ιταλία, Βραζιλία και Ελλάδα, στους οικείους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς, του Δημοτικού Πάρκου – Κήπου και της πλατείας Ειρήνης.

Επί σκηνής θα παρελάσουν κούκλες γίγαντες, μαριονέτες και άψυχα αντικείμενα που ζωντανεύουν ξαφνικά και μεταμορφώνονται σε ανθρώπινους χαρακτήρες, ξυλοπόδαροι με φανταχτερά κοστούμια, ζογκλέρ με εντυπωσιακά ακροβατικά και θα μας διηγηθούν με τις μοναδικές τους τεχνικές παραμύθια από τις γειτονιές του πλανήτη και ιστορίες σύγχρονες που μιλούν για την αγάπη, τη μοναξιά, που έχουν μια φιλοσοφική διάθεση για τον κύκλο της ζωής, για τον χρόνο που καταβροχθίζει τα απλά πράγματα και εξυμνούν την αληθινή φιλία.

Οι φετινές παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ εμπλουτίζονται με παρελάσεις ξυλοπόδαρων και ζογκλέρ, με υπαίθρια εργαστήρια, με επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής και με την έκθεση – εργαστήριο της συλλογής του Περιπλανώμενου Μουσείου των Πολιτισμών, η οποία θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο. Εκεί, η περιπέτεια της ανακάλυψης θα οδηγήσει σε θαυματόπια, σε μαγικά φανάρια, σε παιχνίδια που συνόδευσαν την παιδική ηλικία πολλών γενεών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας διοργανώνεται από τον Δήμο Κιλκίς και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο και επιχορηγεί τις εκδηλώσεις του μέσω εξαετούς πολιτισμικής σύμβασης που έχει συνυπογράψει το 2022

με τον Δήμο.

Όλες οι παραστάσεις του Φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν για το κοινό.

Η επίσημη τελετή έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

θα δοθεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς με την παράσταση ‘’Ma solitude’’ από τον Ισπανικό θίασο Guillem Alba.

Κορυφαίος χορηγός επικοινωνίας του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας είναι η ΕΡΤ3 ενώ την επικοινωνία του υποστηρίζουν δεκαεπτά ακόμη χορηγοί από εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικούς σταθμούς, διαδικτυακούς ενημερωτικούς ιστότοπους, και από τα τοπικά ΜΜΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση και τις εκδηλώσεις είναι διαθέσιμες στη σελίδα του Φεστιβάλ ( Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς).

 

Πρόγραμμα 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

Δήμου Κιλκίς

 

TRUKITREK THEATRE – Ισπανία

“Jukebox”

 

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου – 12:00

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

 

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου – 11:00

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

 

Είδος παράστασης: Μουσικό καμπαρέ με κούκλες  

Κοινό: Για όλη την οικογένεια και παιδιά από 6 ετών  

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 35 λεπτά

Το ‘’Jukebox’’ είναι μία παράσταση κουκλοθεάτρου-καμπαρέ στην οποία  κούκλες, κουστούμια και σκηνικά στοιχεία, δημιουργούν μία εξαιρετικά σουρεαλιστική γκάμα χαρακτήρων. Καθένα  από αυτά τα ‘’ανθρωπάρια’’ είναι 3 μέτρα ψηλό, μισός άνθρωπος και μισός κούκλα, και όλα τους με χιουμοριστική διάθεση παρουσιάζουν παλιά και καινούρια τραγούδια. Το κεφάλι της κούκλας είναι το κεφάλι του κουκλοπαίχτη που δίνει ζωή

στους χαρακτήρες πίσω από τη σκηνή.

Ο Καταλανικός θίασος Trukitrek δημιουργήθηκε το 1998. Τα μέλη του προέρχονται από διαφορετικά καλλιτεχνικά περιβάλλοντα. Η ομάδα ειδικεύεται στην παραγωγή παραστάσεων που συνδυάζουν την παντομίμα με τον κόσμο της μαριονέτας.

Η ομάδα δουλεύει με διαφορετικές τεχνικές στο χειρισμό της κούκλας, την παραδοσιακή μαριονέτα με το νήμα αλλά και την άμεση διαχείριση της κούκλας. Χρησιμοποιούν ιδιαίτερα και την τεχνική «humanette” όπου ο χαρακτήρας είναι μισός άνθρωπος μισός κούκλα. Ο θίασος Trukitrek έχει δώσει παραστάσεις σε 32 χώρες σε Ευρώπη Ασία και Λατινική Αμερική. Έχει ,επίσης, συμμετάσχει ως συμπαραγωγός σε παραστάσεις άλλων θιάσων.

 

 

GUILLEM ALBA – Ισπανία

Ma solitude”

 

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου – 19:00

Επίσημη έναρξη του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου

 και Παντομίμας  

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

 

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου – 12:00

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

 

Είδος παράστασης: Παράσταση κουκλοθεάτρου, μιμικής και κλόουν

Κοινό: Για κάθε κοινό από 8 ετών

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 30 λεπτά

Η νέα παράσταση του Guillem Alba είναι μια επιστροφή στις ρίζες του: το χαρακτηριστικό οπτικό του σύμπαν. Αυτή τη φορά μέσα από μαριονέτες και κωμωδίες μικρού μεγέθους, και μια συλλογική εμπειρία εγγύτητας γεμάτη συγκίνηση.

Τριάντα λεπτά ενός ταξιδιού από την κωμωδία στην ποιητική, με αφετηρία τα χέρια του. Αυτό το μέρος του σώματος που μας φέρνει πίσω στο απτό, καθημερινό και χειροποίητο και μας επανασυνδέει με την Kοινότητα.

Με δεκαεπτά χρόνια παρουσίας στη θεατρική σκηνή (2006 – 2023) ο Guillem Alba εκπαιδεύτηκε στην κωμωδία και στον κλόουν. Το 2006 ίδρυσε τον θίασο  Guillem Alba με τον οποίο έχει ανεβάσει επτά παραστάσεις. Έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία κοινού σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις ενώ έχει εργαστεί στο θέατρο, στο ραδιόφωνο και στην ισπανική τηλεόραση.

 

TRUKITREK THEATRE – Ισπανία

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου – 21:00

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

Κινηματογραφική προβολή του Trukitrek των ταινιών Anima animae  Zero en Conducta και Wireless

Το Open Air Stage είναι ένα περιοδεύον θέατρο με θέσεις για 55 άτομα. Είναι το θεατρικό φορτηγό της εταιρείας, ένας υπαίθριος σκηνικός χώρος όπου το ίδιο το φορτηγό είναι μισή σκηνή, μισό καμαρίνι, σχεδιασμένο για φεστιβάλ θεάτρου δρόμου. Διαθέτει μια ξύλινη κερκίδα που παρεμβάλλεται σε ένα περίβλημα από αλουμίνιο και ύφασμα. Η δομή είναι αυτόνομη όσον αφορά τα φώτα και τον ήχο.

Οι παραστάσεις Clic και Jukebox της Trukitrek έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιάζονται στην Open Air Stage.

 

TRUKITREK PUPPET THEATRE – Βραζιλία, Ισπανία

 

‘’Mr Train’’

 

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου – 19:00

 Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

 

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου – 09:00 & 11:00

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς (για Σχολεία)

Είδος παράστασης: Παράσταση κουκλοθεάτρου

Κοινό: Για κάθε κοινό από 7 ετών

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 50 λεπτά

Ο κ.Τρέιν διηγείται τη σχέση μεταξύ ενός σκύλου και ενός γέρου μοναχικού ανθρώπου που ζει σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, όπου κανείς δεν περνά ποτέ. Από την πρώτη στιγμή ο άνθρωπος δεν θέλει να ξέρει τίποτα για τον σκύλο, που από την πρώτη στιγμή, λατρεύει τον γέρο, μετατρέποντάς τον σε αντικείμενο της στοργής. Η παράσταση, εμπνευσμένη από το παραμύθι του Ιταλού ποιητή και σεναριογράφου, Tonino Guerra μιλά για τη μοναξιά και ενώνει το κουκλοθέατρο με τον κινηματογράφο.

Ο βραζιλιανο-καταλανικός θίασος Trukitrek ιδρύθηκε το 1998. Τα μέλη του προέρχονται από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς κόσμους και ενώθηκαν για να εργαστούν  ως μια περιπλανώμενη εταιρεία κουκλοθεάτρου. Ο θίασος διακρίνεται για το ελεύθερο ύφος του και έχει δουλέψει με ποικίλες τεχνικές στη δημιουργία των παραστάσεών του, από τις κλασικές κούκλες με σπάγκο μέχρι τις κούκλες άμεσου χειρισμού.

 

 

NINA TEATRO – Ιταλία

‘’Metici il cuore’’ (Κάντε το από καρδιάς)

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου – 13:00

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

 

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου – 13:00

Δημοτικό Πάρκο –  Κήπος

 

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου – 19:00

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

 

Είδος παράστασης: Θεατρική παράσταση με κούκλες και αντικείμενα

Κοινό: Για γενικό κοινό από 4 ετών  

Γλώσσα: Χωρίς λόγια  

Διάρκεια: 50 λεπτά

Χωρίς λόγια, μόνο βλέμματα, μουσική και χαμόγελα, η ηθοποιός αποφασίζει να διηγηθεί μικρές, τρυφερές ιστορίες από ένα βιβλίο.

Και είναι από αυτές τις ιστορίες που οι μαριονέτες και τα αντικείμενα θα ζωντανέψουν και θα μεταμορφωθούν σε γλυκούς, συμπαθητικούς χαρακτήρες. Κομψό και ποιητικό,

το “Mettici il cuore” είναι μια παράσταση που θέλει να φτάσει στην καρδιά του θεατή, κάνοντάς τον να χαμογελάσει και να ονειρευτεί, να συγκινηθεί, να προβληματιστεί και να αναρωτηθεί για την απλότητα των μικρών πραγμάτων.

Η Nina παρακολούθησε το πρώτο της θεατρικό εργαστήρι στην ηλικία των 14 ετών και από τότε εργάζεται στο πεδίο του αφηγηματικού και του θεάτρου φιγούρας ως επαγγελματίας ηθοποιός και κουκλοπαίκτης.

Η παράσταση ‘’Me tici il cuore’’έχει διακριθεί με το βραβείο καλύτερου χειρισμού στη διοργάνωση Europuppetvalsesia και στον διαγωνισμό ‘’In box Verde’’.

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO – Ελλάδα

‘’Ο Μικρός Πρίγκιπας’’ του Antoine Saint Exupery

 

 

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου -11:00 (για Σχολεία) και 19:00 για το κοινό

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Είδος παράστασης: Μουσική παράσταση με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, μαριονέτες, φιγούρες και ηθοποιούς

Κοινό: Για όλες τις ηλικίες

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 85 λεπτά   

Αφηγητής της ιστορίας μας είναι ένας αεροπόρος που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Μέσα από τη ζωγραφική του μας εξιστορεί την συνάντησή του με τον Μικρό Πρίγκιπα, τα σχέδια του ζωντανεύουν και γίνονται παιχνίδια, φιγούρες, κούκλες, πλανήτες. Δημιουργεί έτσι έναν παραμυθένιο κόσμο για να τον μοιραστεί με τα παιδιά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν όσα οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει πια. Η θεατρική σκηνή γεμίζει αστέρια και προσκαλεί τα παιδιά να κοιτάζουν πάντα ψηλά και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Το Θέατρο Κούκλας REDICOLO γεννήθηκε το 2011 στη Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Μόμτσιο και τη Δέσποινα Καλπενίδου. Από τότε δημιουργεί και παρουσιάζει παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, ερευνώντας την χρήση της κούκλας ως εργαλείο στο θέατρο.

Οι παραστάσεις της ομάδας έχουν ταξιδέψει σε εκατοντάδες σχολεία, θέατρα και χώρους πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

 

 

ΜΑΡΜΙΤΑ – ΟΜΑΔΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – Ελλάδα

‘’ΑΠόΝΕΡΑ, 6 ταξίδια με λίγο νερό’’

 

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

9:00 και 11:00 (για Σχολεία)

19:00 για κοινό

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

 

Είδος παράστασης: Παράσταση κουκλοθεάτρου

Κοινό: Για κοινό από 4 ετών

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 50 λεπτά

 

Στριμώξαμε στη βαλίτσα μας ερωτήσεις και ιστορίες από όλο τον κόσμο και με όχημα την τέχνη του Κουκλοθεάτρου και του Θεάτρου Σκιών, επιχειρούμε ένα ταξίδι σε έναν κόσμο που διψάει για καθαρό νερό, για ζωή, για γνώση, για παιχνίδι, για ελπίδα. Με αληθινές ιστορίες νερού από όλο τον κόσμο, με ήρωες συνομήλικα παιδιά, ψάχνουμε να βρούμε μαζί με τα παιδιά απαντήσεις και νέους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης του νερού.

Η Ομάδα Μαρμίτα δημιουργήθηκε το 2016 με σκοπό να συγκεράσει τις παιδαγωγικές ανησυχίες με το θέατρο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στη Μαρμίτα, λοιπόν, μαγειρεύουμε Κουκλοθέατρο, θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους με περιβαλλοντικές και κοινωνικές θεματικές, φτιάχνοντας έναν δυναμωτικό ζωμό για μικρούς και μεγάλους.

 Η Μαρμίτα είναι κομμάτι του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ‘’Βερτίσκος – Μαζέματα’’.

 

 

FACTORY COMPAGNIA TRANSADRIATICA – Ιταλία

‘’Paloma, Μπαλάντα ενάντια στο χρόνο’’

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου – 11:00 (για Σχολεία) και 19:00 για κοινό

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Είδος παράστασης: Θέατρο με κούκλες και αντικείμενα

Κοινό: Για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 50 λεπτά

Ένας διάλογος μεταξύ δύο ψυχών “Paloma”. Μια σκηνική και συναισθηματική ανταλλαγή μεταξύ της γοητείας μιας κούκλας, η οποία αναπαράγει με χάρη και λεπτομέρεια την πραγματικότητα των χειρονομιών μιας ηλικιωμένης γυναίκας, και της μουσικής, η οποία εμπνέει αυτές τις χειρονομίες, τις συνοδεύει, τις επιδοκιμάζει. Επί σκηνής, η Παλόμα είναι μια ψυχή που τραγουδάει, με τις αποσκευές της γεμάτες από τον χρόνο που πέρασε και δεν θα επιστρέψει ποτέ, γιατί ο χρόνος, ως γνωστόν, καταβροχθίζει τα απλά πράγματα, όπως η παιδική ηλικία, η νιότη, ο έρωτας, η ζωή.

Η Factory Compagnia Transadriatica ιδρύθηκε στα τέλη του 2009 από τους Tonio De Nitto, Paola Leone, Anna Miccolis και Fabio Tinella. Από το 2010, παράγει κυρίως παραστάσεις, συμμετέχει με τα έργα της σε διεθνείς συνεργασίες, διοργανώνει φεστιβάλ και επιθεωρήσεις και διεξάγει θεατρικά εργαστήρια.

UNTERWASSER – Ιταλία

‘’Out’’

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

11:00 (για Σχολεία) και 19:00 για  κοινό

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Είδος παράστασης: Θέατρο με κούκλες και αντικείμενα και Θέατρο Σκιών

Κοινό: Για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 50 λεπτά

Το ‘’Out’’ είναι μια εικαστική παράσταση που αναπτύσσει διαφορετικές τεχνικές του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα. Ένα πρωτότυπο παραμύθι ενηλικίωσης που αφηγείται μέσα από τη φανταστική γλώσσα του θεάτρου φιγούρας, ένα ποιητικό έργο για ενήλικες που μπορούν να δουν και τα παιδιά. Ένα μυητικό ταξίδι που οδηγεί τον πρωταγωνιστή έξω από το σπίτι, μια μεταφορά των βεβαιοτήτων, για να τον συσχετίσει με τον κόσμο και τις αναπόφευκτες αντιθέσεις του.

 Unterwasser (Υποβρύχιο)

Υποβρύχιος είναι ο βυθός της θάλασσας, με τα κρυμμένα θαύματα που δημιουργούν θαυμασμό. Υποβρύχιο είναι το ονειρικό, ο κόσμος των συμβόλων, των μύθων, της ουτοπίας. Για να αντλήσει κανείς από αυτόν, πρέπει να σπάσει τον καθρέφτη της επιφάνειας και να βυθιστεί. Ο καλλιτεχνικός θίασος Unterwasser (Υποβρύχιο) εργάζεται για να μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία της γοητείας μέσα από την επιδίωξη μιας εκλεπτυσμένης αισθητικής, αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης των υλικών και των τεχνικών.

 

 

ANTAMA PANTAHOU – Ελλάδα

“The Loony Circus”

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου -11:00

Πλατεία Ειρήνης

Είδος παράστασης: Παράσταση με κούκλες και μάσκες δρόμου

Κοινό: Για γενικό κοινό

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 30 λεπτά

Μαγεία, έρωτας και χορός σε μια χιουμοριστική διαδραστική παράσταση θεάτρου δρόμου με μάσκα και μαριονέτα με σκηνικό χώρο και χαρακτήρες δανειζόμενους από τον κόσμο του τσίρκο. Πρωταγωνιστές δύο performers με μάσκα και ένας μάγος τσίρκου ( μαριονέτα). Οι θεατές συμμετέχουν ενεργά συνοδεύοντας ηχητικά τα μαγικά κόλπα με μουσικά οργανάκια και καλούνται να ανέβουν στην σκηνή για να πάρουν ρόλο και να γίνουν βοηθοί του μάγου.

Tο εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου ,κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της βόρειας Εύβοιας.

Από τότε δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις Δήμων στην Ελλάδα, και έχει συμμετάσχει σε 39 διεθνή φεστιβάλ σε 15 χώρες σε Ευρώπη, Νότια Αφρική και Ασία. Από το 2021 είναι ιδρυτικό μέλος της Κουκλοθεατρικής  Κολεκτίβας ‘’ΤΑΡΑΞΑΚΟ’’.

 

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ ΤΑΡΑΞΑΚΟ – Ελλάδα  

‘’Στάση Πρώτη’’ (Τέσσερις ιστορίες κουκλοθεάτρου)

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου  – 19:00

 Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς  

Η Κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ παρουσιάζει 4 από τις 5 κουκλοθεατρικές παραγωγές που δημιουργήθηκαν από τα μέλη της κατά την περίοδο της πανδημίας και παρουσιάστηκαν υπό τον γενικό τίτλο ‘’ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ’’ στο θέατρο Επί Κολωνώ τον Ιούνιο του 2022.

Οι παραστάσεις αυτές ολοκληρώθηκαν παράλληλα μέσα από μια διαδικασία ανατροφοδότησης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών της.

Επεξεργάζονται διαφορετικές θεματικές και χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές.

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν  σε δύο μέρη οι ακόλουθες παραστάσεις:  

19:00

ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

“Ο Καθρέφτης ανάμεσά μας”

 

Κοινό: Για γενικό κοινό από 10 ετών και άνω

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 40 λεπτά

Μία εξερεύνηση των ορίων της απομόνωσης. Δύο άνθρωποι βυθισμένοι στον δικό τους προσωπικό σφραγισμένο χώρο. Ένας σκηνικός χώρος μοιρασμένος σε τομές απομόνωσης και δύο ερμηνευτές που κινούνται μέσα σ’ αυτά τα στενά όρια.          Οκαθρέφτης ανάμεσα ψυχρός και παγωμένος δεν επιτρέπει υπερβάσεις. Δύο κούκλες που, αποκτώντας ζωή, αντικατοπτρίζουν τα φορτία που ασφυκτιούν και άλλο δεν επιθυμούν παρά να σπάσουν τα σύνορα της απομόνωσης και να συνομιλήσουν.20:00

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO

“Το Μουσικό Κουτί”

Κοινό: Για γενικό κοινό από 10 ετών και άνω

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 20 λεπτά

Ένας παλιάτσος που σέρνει το πιάνο του, την τέχνη του, όλη του τη ζωή. Δεν αντέχει να είναι μόνος, αναζητά τη γιατρειά του, τον άλλο άνθρωπο. Παίζει στο πιάνο του και αυτό ανοίγει, σαν μουσικό κουτί, που μέσα κρύβει μία μπαλαρίνα. Είναι η ίδια η μουσική που στέκεται τώρα μπροστά του και τον καλεί να βρει τη δύναμη να δημιουργήσει.

Είναι η ίδια η τέχνη του που τον χρειάζεται όσο τη χρειάζεται και αυτός.

 21:00

ΟΜΑΔΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟΥ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΡΜΙΤΑ

 “Ηomo Hapticus”

 Κοινό: Για γενικό κοινό από 10 ετών και άνω

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 40 λεπτά

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την αφή; Κι αν όχι…; Μία γυναίκα κι ένας αιώνας ειδωμένα μέσα από το μικροσκόπιο του δέρματος … Αγγίζει άρα υπάρχει. Κι όσο αγγίζει ζει. Ορίζει, ξεχωρίζει, ενώνει και ενώνεται. Φέρει, δίνει, ακουμπά και κουβαλά την εποχή της, με τα χέρια. Μία σκηνική διερεύνηση του οπτικού μας εαυτού στο πρίσμα ενός αιώνα που άλλαξε πολλά.

 22:00

 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΜΑΝΙΒΕΛΑ + ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΚΑΙ ΣΚΙΩΝ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ

 “Η τελευταία καρυδιά”

 Κοινό: Για γενικό κοινό από 10 ετών και άνω

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 25 λεπτά

Η καρυδιά (Καρυά, Juglans) ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών είναι αυτοφυές, αγγειόσπερμο, μονοχλαμυδικό φυτό.

Ο Άγης ανήκει στην οικογένεια των Γαμβοτιδών, είναι γέρος, αγρότης και ξέρει πως βρίσκεται λίγο πριν το τέλος. Ένας άνθρωπος που η ζωή του είναι συνδεδεμένη με τα δέντρα, ένας άνθρωπος που γίνεται ένα με την γη. Ένας άνθρωπος που τον καρπό της ζωής του τον επιστρέφει στο χώμα για να ξαναφυτρώσει.

Μια γλυκόπικρη σκέψη για όσους έσκαψαν, σκάβουν και δεν τα παρατάνε. Μια παράσταση – έρευνα βασισμένη στην ανάγκη μας να καταλάβουμε τόσο τον κύκλο της ζωής και την ένωση μας με τη γη όσο και την ανάγκη μας να αφήσουμε το αποτύπωμά μας, όχι ως κληρονομιά αλλά ως συνέχεια.

 H Κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ δημιουργήθηκε το 2020 από 6 κουκλοθεατρικές ομάδες: Θέατρο Μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ (Αθήνα), Θέατρο Κούκλας και Σκιών ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ (Αθήνα),  Κουκλοθέατρο ΜΑΝΙΒΕΛΑ (Αθήνα), Κουκλοθέατρο ΑΡΙΜΑ (Κρήτη), Θρεπτικό Θέατρο Μαγειρεμένο με Κούκλες ΜΑΡΜΙΤΑ (Θεσσαλονίκη), Θέατρο Κούκλας REDICOLO (Θεσσαλονίκη) και συνεχίζει και μέχρι σήμερα αναζητώντας τρόπους για καλλιτεχνική και επαγγελματική σύμπλευση.

Σαν τους σπόρους του ΤΑΡΑΞΑΚΟΥ ενωμένοι στον ίδιο κορμό, διανύουν διαφορετικές αποστάσεις και διαδρομές για να δώσουν ζωή στην ιδέα μιας συλλογικής δημιουργικής πνοής.

 NANDO E MAILA – Ιταλία

‘’Sonata per tubi’’

 Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου – 12:00

Πλατεία Ειρήνης

Κυριακή 1η Οκτωβρίου – 12:00  

 Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

και 19:00 Τελετή Λήξης

 Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου – 11:00

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς (για Σχολεία)

Είδος παράστασης: Παράσταση τσίρκο, θέατρο αντικειμένων, μουσική και ζογκλερικά

Κοινό: Για κάθε κοινό από 5 ετών

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 60 λεπτά   

Ασυνήθιστη μουσική ή πρωτοφανές τσίρκο;… Είναι το τσίρκο της εφεύρεσης. Τραγουδισμένη και παιγμένη ζωντανά, η ‘’Sonata per tubi’’ είναι μια σύγχρονη παράσταση τσίρκου που εξερευνά τις μουσικές δυνατότητες των αντικειμένων και εργαλείων του τσίρκου, μετατρέποντάς τα σε μουσικά όργανα μέσω της εφευρετικότητας και της χρήσης της τεχνολογίας.”Ό, τι αγγίζουμε ή κάνουμε εκπέμπει ήχο: είτε πρόκειται για εργαλεία τσίρκου, είτε για τη σκηνή, είτε για τον εαυτό μας”.

Η Compagnia Nando e Maila βασίζει την καλλιτεχνική της έρευνα στον πειραματισμό και στη μίξη του θεάτρου, του χορού, της μουσικής, των ηχητικών εφευρέσεων και των τεχνών τσίρκου. Ιδρύθηκε το 1997 από τον Ferdinando D’Andria και τη Maila Sparapani και αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Emilia Romagna και το Υπουργείο Πολιτισμού ως μια σύγχρονη και καινοτόμος εταιρεία παραγωγής τσίρκου.  

‘’ΜΑΝΙΒΕΛΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ’’ & ‘’ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΚΑΙ ΣΚΙΩΝ’’ – Ελλάδα

‘’Circulus’’

Κυριακή 1η Οκτωβρίου – 11:00

Δημοτικό Πάρκο –  Κήπος

Είδος παράστασης: Παράσταση με κούκλες και αντικείμενα

Κοινό: Για γενικό κοινό

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ποιες μαγικές συνταγές φτιάχνει μια μαγείρισσα; Ποιες ειδικές ικανότητες έχει ένα κορίτσι σε αμαξίδιο; Πως καταφέρνει να ισορροπεί ένας μαθουσάλας;

Τι ιδιαίτερο μπορεί να κρύβει στα μπαγκάζια του ένας πρόσφυγας; Πόσο ψηλά φτάνει μια πολύ στρουμπουλή κοπέλα; Μασάει άραγε σίδερα ένας καλογυμνασμένος μασίστας; Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψει και …απολαύσει όποιος συναντήσει στο δρόμο του αυτό το μοναδικό τσίρκο!!!

Μια … τροχήλατη απολαυστική παράσταση με έξι κούκλες άμεσου χειρισμού που κάνουν … τα πάντα για να εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Ένα τρίκυκλο ποδήλατο που μετατρέπεται σε κουκλοθεατρική σκηνή για να φιλοξενήσει το «CIRCULUS» και τους μοναδικούς καλλιτέχνες του!

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ – ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ ΜΕ ΖΟΓΚΛΕΡ VERA & ZAZA  

‘’ Ο Αργής και η Μισιστέλεια’’

Κυριακή 1η Οκτωβρίου – 13:00

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

Για όλες τις ηλικίες

Διάρκεια: 30 λεπτά

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία της συνάντησης δύο ιδιαίτερων χαρακτήρων. Είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά η αμοιβαία έλξη που νιώθουν, τους κάνει να συναντηθούν και να αποφασίσουν να ακολουθήσουν μαζί τα μονοπάτια του θεάτρου και της ζωής.

Η Βέρα, ακροβάτρια και ο χορευτής Ζάζα συνδυάζουν αυτούς τους δύο κόσμους στις καλλιτεχνικές τους προτάσεις, δουλεύοντας σε εκδηλώσεις φεστιβάλ και παραστάσεις δρόμου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 21ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

 ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕ ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΥΣ, ΧΑΠΕΝΙΓΚ ΜΕ ΖΟΓΚΛΕΡ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου – 12:00

Παρέλαση με ξυλοπόδαρους στην αγορά το μεσημέρι

20:30 Χάπενιγκ με ζογκλέρ με φωτιά στην έξοδο του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς μετά την τελετή έναρξης

Κολεκτίβα Δρόμου ‘’ThessCircus’’

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα δρόμου ThessCircus αποτελείται από διάφορους καλλιτέχνες του θεάτρου και του τσίρκου. Συμμετέχουν η Αναστασία Καλαθά και ο Γιώργος Μήτσαλας από το θίασο ‘’Moving Creatures Co’’ με θεματικά κοστούμια, ξυλοπόδαρους και fire show, η Lucia Lonegro με ακροβατικό χορό, ζογκλερικά με φωτιές, η Μαρκέλλα Αλεξάνδρα με ακροβατικό τσίρκο και οι Vera & Zaza με διάφορες τεχνικές του τσίρκου, χορευτικό δρόμου και ζογκλερικά με φωτιές.

Όλοι τους θα δημιουργήσουν στιγμές θεατρικής εμψύχωσης πάνω σε ξυλοπόδαρα με φανταχτερά κοστούμια και μια εντυπωσιακή παράσταση ζογκλερικών με αληθινή φωτιά.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ‘’ Το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση’’

Από Τετάρτη 27 μέχρι Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Διάρκεια: 8 ώρες (από τις 16:00 έως τις 18:30)

Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής

Για 15 άτομα από διαφορετικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα

Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τους Pep Beltran και Juanjo Coralles

Σε αυτό το εργαστήριο – σεμινάριο θα αναπτυχθούν βασικές τεχνικές του Θεάτρου Σκιών σε όλες τις μορφές του και θα εφαρμοσθούν εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

International collective “Puppet Cheers”

Καλλιτεχνική δημιουργική διαμονή   για τη δημιουργίας της συλλογικής παράστασης “Wonders Fools”

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου – Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Puppet Cheers in the street

Η κολεκτίβα κουκλοθεάτρου και θεάτρου αντικειμένων ‘’Puppetcheers’’ θα πραγματοποιήσει καλλιτεχνικό residency κατά τη διάρκεια των ημερών του Φεστιβάλ για να δημιουργήσει και να προβάρει τη συλλογική δημιουργία με τίτλο ‘’Wonder fools’’.

Στις 30/9 και την 1/10 θα παρουσιάσουν παρεμβάσεις θεάτρου δρόμου για όλα τα κοινά. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες παραστάσεις:

‘’Margo Wyon, Love trap’’ Μια παράσταση βασισμένη στη μουσική, που αφηγείται τις περιπέτειες ενός αρουραίου που αναζητά έναν τρόπο να εκφράσει την αγάπη του.

‘’Maria Manasis, ‘’Η γυναίκα αλεπού’’ Αφηγείται μια παραδοσιακή ιστορία των Ινουίτ χρησιμοποιώντας θέατρο σκιών μικρού μεγέθους

Thomas Blanchet Κουκλοθέατρο με τεχνική γιγαντιαίων μαριονετών  d’ ame gitane

Eirii Mastora, Workshop Θα εμψυχώσει ένα δημιουργικό εργαστήριο χρησιμοποιώντας δακτυλοκούκλες για να αυτοσχεδιάσει και να παίξει το παραδοσιακό παραμύθι

‘’Ο ποντικοπαγιδευτής του Χάμελιν’’

‘’Mataroa Art Group’’ Ομάδα Δράσης για την Τέχνη, Υπαίθρια βιωματικά εργαστήρια

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου – 12:00

Πλατεία Ειρήνης

‘’S.O.S. Αναζητώντας το Χαμένο Κουκλοθέατρο’’

Ομαδικό Παιχνίδι Εξερεύνησης με άξονα την τέχνη του Κουκλοθεάτρου.

Κυριακή 1η Οκτωβρίου – 10:00

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

Θεατρικό Παιχνίδι βασισμένο στα στοιχεία του Κουκλοθεάτρου

Η‘’Mataroa Art Group’’ αποτελείται από την Ελίνα Καλαϊζόγλου, θεατρολόγο- σκηνοθέτιδα και τη Μαρία Κουτσοκώστα, θεατρολόγο – μουσικό.

 Sovint  – Βαλένθια

 ‘’Είναι … του σινεμά’’

 Έκθεση-εργαστήριο της συλλογής του Περιπλανώμενου Μουσείου των Πολιτισμών

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 1η Οκτωβρίου

 Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής

9:00 – 13:00 (για σχολικές ομάδες)

17:00 – 18:30 (για  κοινό)

Από την αρχαιότητα η ανθρωπότητα γοητεύεται από οτιδήποτε εξαπατά και εκπλήσσει το μάτι. Το ανθρώπινο μάτι είναι εύκολο να εξαπατηθεί. Έχει πολλά ελαττώματα, αλλά ένα από αυτά έχει καταφέρει να γίνει αρετή.

 Η επιμονή του αμφιβληστροειδούς. Ένα ελάττωμα (αρετή) που κάνει μια φευγαλέα εικόνα να εντυπωσιάζει τον αμφιβληστροειδή μας για μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου. Ξεκίνησε να ερευνάται από τους επιστήμονες ως περιέργεια, έδωσε αφορμή για πολυάριθμα παιχνίδια και κατέληξε να γίνει το μεγαλύτερο μαζικό θέαμα.

Από το θαυμαστρόπιο μέχρι τον κινηματογράφο (και τις οθόνες LED) των ημερών μας βασίζονται σε αυτό το φαινόμενο.

Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε σε αυτή την ιστορία παίζοντας με δεκάδες κομμάτια (μερικά από τα οποία είναι ηλικίας άνω των εκατό ετών).

Θα ανακαλύψουμε θαυματόπια, φαινακιστοσκόπια, πραξινοσκόπια, ζωοτρόπια, φλοιοσκόπια, μαγικά φανάρια, στερεοσκόπια…… Επίσης, παιχνίδια που συνόδευσαν την παιδική ηλικία πολλών γενεών: Cine Nic, CinExin….

Χωρίς να ξεχνάμε το Θέατρο Σκιών (οι πρώτες ανθρώπινες προβολές), τη φαντασμαγορία, τα πανοράματα και το ιαπωνικό kamishibai.

Τέλος, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε το δικό μας κινηματογραφικό τεχνούργημα.

Θα έρθετε μαζί μας;

Σχολιάστε