My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Οι “ευγενείς” της κοινωνικής ασφάλισης

asfalistika-tameia-001Του Σωκράτη Δημητριάδη.

O ασφαλιστικός νόμος που ψηφίσθηκε υποσχέθηκε ισονομία και δικαιοσύνη στην κοινωνική ασφάλιση όλων των πολιτών. Ο τίτλος του ξεκινάει με τη φράση “Ενιαίο Σύστημα” ενώ στο πρώτο κιόλας άρθρο, στην παράγραφο 3, αναφέρει ρητά ότι “Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους”.

Μάταια όμως. Στο Άρθρο 39, παρ. 1β. θεσπίζονται χαμηλότερα ποσοστά εισφορών για τους νεοεισερχόμενους “ευγενείς” στο επάγγελμα του μηχανικού, γιατρού, δικηγόρου, φαρμακοποιού, συμβολαιογράφου, και οικονομολόγου, ενώ με το Άρθρο 101 χαρίζονται τεράστιες εκπτώσεις μέχρι και 50% στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, φαρμοκοποιών, κλπ.

Για παράδειγμα, ένας μηχανικός ή δικηγόρος με καθαρά μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ – που είναι τριπλάσια από το μέσο εργαζόμενο εν καιρώ κρίσης – θα έχει μείωση εισφορών κατά 40% (σημειωτέον ότι η έκπτωση αυτή αφορά μόνο τις εισφορές και δεν θα έχει καμία επίπτωση στις συντάξιμες αποδοχές).

Επιβεβαιώνεται λοιπόν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, ακόμη και με αριστερή διακυβέρνηση, κάποιοι συνεχίζουν να είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, καθώς και ο υπουργός εργασίας, ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία προνομιούχων.

Το “ενιαίοι κανόνες” σε ένα κράτος ισονομίας και δικαιοσύνης εξακολουθεί να αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο στην Ελλάδα του 2016.

 

 

Σχολιάστε