My Twitter Feed

11 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΕΛΜΕ: Κι άλλες παραιτήσεις αιρετών -

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021

Έξι νέοι γιατροί στα Νοσοκομεία μας -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Τ. Κεσίδης: Και πάλι συντονιστής -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Νέα κόντρα για το προσφυγικό -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος! -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Ηχηρή παραίτηση αιρετών ΔΑΚΕ -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Αγρότες κομμένοι από ενισχύσεις -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Οι επιχειρήσεις προς επιβίωση

Που στήνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Το ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον στην βόρεια Ευρώπη έχει σταματήσει εδώ και μερικούς μήνες στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες να αρνούνται να μετακινηθούν, παρά τις εκκλήσεις των ελληνικών αρχών σε οργανωμένους καταυλισμούς.

prosfyges-eidomeni-001

Eurokinissi/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Κάπου εκεί ανάμεσα στην ελπίδα για το άνοιγμα των συνόρων, την λάσπη και την έλλειψη τρεχούμενου νερού, ορισμένοι πρόσφυγες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους επιχειρήσεις.

Το Reuters βρέθηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης και είδε πρόσφυγες να φτιάχνουν και να πωλούν άζυμο ψωμί, άλλους να κουρεύουν και άλλον να πουλά φρούτα και λαχανικά για να αγοράσει φάρμακα στη μητέρα του.

Ο Saima Hodep είναι ένας από τους μετανάστες που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην. Πουλάει περίπου 100 κομμάτια άζυμου ψωμιού την ημέρα.

«Οι γονείς μου δεν είχαν άλλη επιλογή, όταν ξέμειναν από χρήματα, πριν από λίγες εβδομάδες», λέει η 17χρονη κόρη του Saima στο πρακτορείο ειδήσεων. «Επρεπε να κάνουν κάτι για να βγάλουν λεφτά», προσθέτει.

Από την άλλη πλευρά, ο Raied Anbtauy είδε την οικογένειά του πριν από τρεις μήνες να φεύγει για τη Γερμανία, με τον ίδιο να παραμένει στην Ειδομένη. Τις τελευταίες 10 ημέρες φτιάχνει φαλάφελ μέσα στην καλύβα του για να ζήσει. Και ο Raied λέει πως η έλλειψη χρημάτων τον έκανε να δραστηριοποιηθεί και να το «ρίξει» στη μαγειρική.

x-default

Eurokinissi/Panorama Press/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

«Η ζωή είναι τρομερή εδώ. Δεν έχουμε καθόλου νερό, χρήματα, ενώ το φαγητό δεν είναι καλό και δεν φτάνει για όλους», τονίζει ο Ridwan Kiko.

Ο 29χρονος άνδρας, δάσκαλος μαθηματικών και φυσικής στη Δαμασκό, υποστηρίζει ότι θα μείνει μέχρι να μπορέσει να κινηθεί προς τη Γερμανία.

«Αν αφήσουμε Ειδομένη ο κόσμος θα ξεχάσει για εμάς», ισχυρίζεται.

O Ridwan αναγκάζεται να πουλάει φρούτα και λαχανικά που αγοράζει από Ελληνες Ρομά, για να πάρει φάρμακα για τη μητέρα του, που είναι διαβητική και χρειάζεται ινσουλίνη.

Οι επιχειρήσεις «άνθισαν» μετά την συνειδητοποίηση πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αναφέρει ο Marco Buono, επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στην Ειδομένη.

Πηγή: Reuters

Σχολιάστε