My Twitter Feed

3 Ιουλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Βαρθολομαίος στην Ουγκάντα -

Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

ΕΒΕ: Συνεργασία με το ΠΑΜΑΚ -

Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Αξιούπολη: Αλέξανδρος ο πρώτος! -

Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Πρωταθλητής Ελλάδας o Δ. Παυλίδης -

Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Μεταγραφική ενίσχυση Κιλκισιακού -

Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Δήλωσαν “παρών” στις διεργασίες -

Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Οι ελλείψεις σε σχολικές υποδομές -

Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στο Κιλκίς -

Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Οι ελλείψεις σε σχολικές υποδομές

Το θέμα της στατικής επάρκειας των σχολείων στο Δήμο Κιλκίς, θέτει ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Αλέξανδρος Σεϊτανιώτης, καταθέτοντας προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Στο κείμενο της ερώτησης που απευθύνει προς τη Δημοτική Αρχή, ο κ. Σεϊτανιώτης αναφέρει τα εξής:

“Το πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο μας στις σοβαρές ελλείψεις, σε σχολικές υποδομές και στη σχολική στέγη είναι εμφανές και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται από την Δημοτική αρχή στο βαθμό που της αναλογεί.

Έργα συντήρησης και επισκευής των σχολείων καθυστερούν χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα πολλες φορές να χρειάζεται κινητοποίηση από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για να βρεθεί λύση, όπως παράδειγμα με το 5ο δημοτικό σχολείο και το πρόβλημα στη στέγη, το οποίο επιδιορθώνεται μετά κόπων και βασάνων αλλά επανέρχεται κάθε χρόνο.

Αρκετά σχολικά κτίρια είναι άνω των 40 ετών και έχουν σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας, και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς οικοδομική άδεια.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι συγχωνεύσεις σχολείων στους οικισμούς, στο οποίο σαν Δήμος θα πρέπει να έχουμε λόγο σε τέτοιες αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν και κίνητρα προς τους γονείς ώστε να παραμένουν στα χωριά.

Αποτέλεσμα του προηγούμενου ζητήματος είναι να έχουν γεμίσει τα σχολεία της πόλης, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε τμήματα των 23 και 25 μαθητών, κάτι το οποίο δεν είναι αποδοτικό για την εκπαίδευση.

Κάποια σχολεία δεν εχουν αίθουσες εργαστηρίων, γυμναστήρια, άλλα αλλάζουν την χρήση αιθουσών για να δημιουργείται χώρος για διδασκαλία.

Όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων, ώστε πρώτα από όλα να είναι ασφαλή, δεύτερον η ποιότητα εκπαίδευσης να αναβαθμιστεί και τέλος τα κτίρια να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

sxoΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα.
Έκδοση πιστοποιητικων καταλληλοτητας για τα σχολικά κτίρια.
Κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων (10ο Δημοτικό σχολείο, 4ο Γυμνάσιο, 3ο Γενικό Λύκειο) και άμεση αναβάθμιση σχολικών υποδομών.

Αύξηση χρηματοδότησης για τη σχολική στέγη και διεκδίκηση χρηματοδοτικων εργαλείων από ΕΣΠΑ και κράτος και όχι μόνο από Δημοτικά έσοδα.
Δημιουργία κινήτρων σε γονείς, ώστε να παραμένουν οι οικογένειες στους οικισμούς.

Ερωτάται η Δημοτική αρχή:

1ον Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των κτιριακών προβλημάτων σε σχολικές μονάδες του Δήμου Κιλκίς, τόσο όσο προς την επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων κτιρίων, όσο και για την ανέγερση νέων, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση ποιότητας εκπαίδευσης;

2ον Με τι ποσό χρηματοδοτείται αναλυτικά για το τρέχον οικονομικό έτος ή συγκεκριμένη δράση, ώστε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στο ρόλο της, ως προς τη σχολική στέγη και υλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων;

3ον Υπάρχει σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων καθώς και όλων των δημοτικών κτιρίων;

4ον Βρίσκεστε στο 5ο χρόνο της θητείας σας, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν έχετε πραγματοποιήσει μελέτες στατικής επάρκειας στα σχολεία.”

Σχολιάστε