Οι εκλογές της Μεταπολίτευσης στο νομό μας
Τρία χρόνια πριν, παραμονές εκλογών του 2009, δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ μια εμπεριστατωμένη έρευνα του συνάδελφου, Θεοφύλακτου Παγλαρίδη, με πολύτιμα στοιχεία για όλες τις μεταπολιτευτικές βουλευτικές εκλογές στο νομό μας. Την αναδημοσιεύουμε, έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι μεγάλοι, όπως λέμε:
Δεκατρείς κάλπες στη σειρά….
Με αφετηρία τη μεταπολίτευση, όταν κατέρρευσε η εφτάχρονη (1967-1974) Χούντα υπό το βάρος της τραγωδίας της Κύπρου, οι συνέλληνες προσήλθαμε μέχρι τις εκλογές του 2009 στις κάλπες 13 φορές. Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε το πολιτικό και εκλογικό κλίμα πανελλαδικά και στο ν. Κιλκίς στις 13 εκλογικές αναμετρήσεις και φυσικά με πλήρη και επίσημα αποτελέσματα τόσο σε ψήφους μεταξύ κομμάτων όσο και σε σταυρούς μεταξύ υποψηφίων.
Εκλογές 17ης Νοεμβρίου 1974
Προεκλογικό σκηνικό
Οι πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές στην Ιστορία της Ελλάδας χρωματίζονται από την δραστική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, αλλά και των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ψηφοδέλτια των νεοϊδρυθέντων κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς συμμετέχουν πολλοί νέοι υποψήφιοι, ή μάλλον ελάχιστοι (Σ. Περτσινίδης) από την προχουντική Ελλάδα.
Η Αριστερά μετά τη νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. συμμετέχει ενωμένη
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται δεδομένη, ενώ στον χώρο της κεντροαριστεράς όλα είναι ρευστά καθώς το μετέπειτα κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ ακόμα κινείται στα χαμηλά. Είναι ενδεικτικό ότι την προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου στο Κιλκίς τολμούν να παρακολουθήσουν λίγοι τολμηροί, αφού οι περισσότεροι τον ακούν σε απόσταση ασφαλείας, από τα πεζοδρόμια της πόλης.
Ιδού τα πλήρη αποτελέσματα:
Ψήφισαν: 59.613
Έγκυρα 59.119
Ν.Δ.: 33.864 (57,28%)
Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις: 9.235 (15,62%)
ΠΑΣΟΚ: 7.150 (12,09%)
ΑνεξάρτητοιΤ.: 1.886 (3,19%)
Εθνική Δημοκρατική Ένωση (Ε.Δ.Ε).: 798 (1,34%)
Οι σταυροί προτίμησης:
Ν.Δ.
Αλέξανδρος Αβραμίδης 13.038
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος 10.610
Σωφρόνιος Περτσινίδης: 7.605
Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις
Θεμιστοκλής Νικολαϊδης 2.232
Χρήστος Αραμπατζής 1.677
Μαρινίδης Σταύρος 811
Μιχαηλίδης Αχιλλέας 724
Εθνική Δημοκρατική Ένωση
Κωνσταντινίδης Ιωάννης 427
Λάμπρου Δημήτριος 138
Παυλίδης Αναστάσιος 123
Ενωμένη Αριστερά
Τζάτζος Χριστόφορος 4.283
Καϊσίδης Παναγιώτης 950
Παπαιωάννου Δημήτριος 426
Γιαννακούλας Δημήτριος 343
Μετεκλογικό σκηνικό.
Το σαρωτικό εκλογικό αποτέλεσμα δίνει για πρώτη και τελευταία φορά και τις τρεις έδρες στη Νέα Δημοκρατία. Ακόμα δεν ισχύει το «συν ένα» και πολύ περισσότερο το «συν δυο» όπως τώρα, και οι συνδυασμοί αποτελούνται από όσους βουλευτές εκλέγονται σε κάθε νομό. Έτσι στο Κιλκίς εκλέγονται και οι τρεις υποψήφιοι (Αβραμίδης, Παπαδόπουλος, Περτσινίδης), ενώ η αντιπολίτευση μένει χωρίς βουλευτή στο νομό για πρώτη και τελευταία φορά.
Εκλογές 20ης Νοεμβρίου 1977
Προεκλογικό σκηνικό
Ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας της η Βουλή διαλύεται και οι Κιλκισιώτες μαζί με τους συνέλληνες κατέρχονται στις κάλπες για την αντιμετώπιση σπουδαίου εθνικού λόγου.
Το γαλάζιο ψηφοδέλτιο παραμένει αναλλοίωτο, ενώ στο ΠΑΣΟΚ τη θέση του αποχωρήσαντος από το ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαρίδη καταλαμβάνει ο αείμνηστος Διογένης Ξενίδης. Στο ψηφοδέλτιο είναι επίσης ο αείμνηστος Αχιλλέας Μιχαηλίδης και ο Σταύρος Μαρινίδης.
Η Αριστερά «σπάει» και το Κ.Κ.Ε. κατέρχεται αυτοδύναμο, ενώ το Κ.Κ.Ε. Εσωτ. συγκροτεί τη Συμμαχία.
Στα αξιοσημείωτα η «σφήνα» στα πλευρά της Ν.Δ. της Εθνικής Παράταξης με τη συμμετοχή του μετέπειτα βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Αυγερινίδη.
Ιδού τα αποτελέσματα:
Γραμμένοι: 77.617
Ψήφισαν: 62.655
ΠΑ.ΣΟ.Κ. 14.644 (23,61%)
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 7.038 (11,35%)
Κ.Κ.Ε.: 6.329 (10,2%)
Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ).: 5.671 (9,14%)
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ: 319 (0,51)
ΕΚΚΕ: 248 (0,4%)
Ανεξάρτητοι: 89
Ν.Δ.
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: 10.679
Αλέξανδρος Αβραμίδης: 8.245
Σωφρόνιος Περτσινίδης:5.683
ΠΑΣΟΚ
Σταύρος Μαρινίδης: 6.589
Διογένης Ξενίδης: 3.753
Αχιλλέας Μιχαηλίδης: 3.658
Κ.Κ.Ε.
Πεταλωτής Περικλής: 3.968
Τζάτζος Χριστόφορος: 1.082
Δεμουρτζίδης Βασίλειος 1.079
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Παπαδόπουλος Στέφανος: 2.577
Αυγερινίδης Νικόλαος : 2.414
Γιαννακούλας Δημήτριος: 1.735
ΈΔΗΚ
Νικολαϊδης Θεμιστοκλής : 2.973
Στάμος Νικόλαος : 1.612
Τυφλόπουλος Κωνασταντίνος: 802
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
Τσολακίδης Αντώνιος: 319
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
Γεώργιος Κυριακίδης: 89
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Φραγκοζίδης Νικόλαος: 280
Γαβουχίδης Γεώργιος: 235
ΕΚΚΕΕύη Πελεκίδου: 248
Οι δυο πρώτοι των εκλογών του 1974, με πρώτο όμως αυτήν την φορά τον Χαράλαμπο Παπαδόπουλο που υπερισχύει του Αλέξανδρου Αβραμίδη, επιβεβαιώνουν την κυριαρχία τους στη Ν.Δ και επανεκλέγονται, ενώ ο Σωφ. Περτσινίδης αποσύρεται από τη μάχιμη πολιτική σκηνή.
Στο ΠΑΣΟΚ ανατέλλει το άστρο του Σταύρου Μαρινίδη που εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής.
Η Νέα Δημοκρατία δέχεται ισχυρότατο πλήγμα από την Εθνική Παράταξη και χάνει συνολικά περί τις 15 μονάδες, ενώ το ΠΑΣΟΚ όπως και πανελλαδικά καταλαμβάνει τη θέση του κύριου παίκτη της κεντροαριστεράς.
Εκλογές Οκτωβρίου 1981
Λίγοι αμφέβαλαν από το καλοκαίρι του 1981 για τον νικητή των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου. Η Νέα Δημοκρατία μετά την μεταπήδηση του ιδρυτή της Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας στα μέσα του 1980, κατέρχεται με τον Γ. Ράλλη επικεφαλής. Εμφανώς καταβεβλημένη από τη φθορά εφτά χρόνων διακυβέρνησης της χώρας, χωρίς τον φυσικό της ηγέτη αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ που μεσουρανεί καθώς από το 1977 έχει δείξει ότι θα είναι η προσεχής κυβέρνηση.
Στο ν. Κιλκίς η κάθοδος στις εκλογές του Κόμματος των Προοδευτικών συνιστά τον πονοκέφαλο της Ν.Δ. ενώ το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να συμπορευτεί με την πανελλαδική αύξηση της δυναμής τους.
Αλέξανδρος Αβραμίδης και Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αποτελούν τα μεγάλα ονόματα της Ν.Δ. στη μάχη των σταυρών ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο Σταύρος Μαρινίδης έχει ήδη μια εκλογή από το 1977.
Ο αείμνηστοι τώρα Διογένης Ξενίδης και ο Αχιλλέας Μιχαηλίδης ήταν οι συνδιεκδικητές της μιας έδρας που προϋπολογίζονταν για το Κίνημα στο Κιλκίς.
Στα αξιοσημείωτα να καταγραφεί ότι από τις εκλογές του ’81 ισχύει πλέον το «συν ένα» και οι συνδυασμοί συγκροτούνται πλέον από τέσσερις υποψήφιους (τρεις συν ένα)
Αποτελέσματα
Έλαβαν:
Β.Δ.: 29.146 (41,867%).
ΠΑΣΟΚ: 28.314 (40,662%)
Ε.ΔΗ.Κ.: 184
Κ.Κ.Ε.: 7.809 (11,215%)
Κ.Κ.Ε. Εσωτ.: 619 (0.889%)
Κόμμα Προοδευτικών: 3.086 (4,432%).
ΚΟΔΗΣΟ – ΚΑΕ: 296
Μεμονωμένοι Υποψήφιοι
Ιωάννης Αγγελίδης , Δημήτριος Κολακές 9, Ιωάννης Κυδωνάκης 12, Οδυσσέας Λογτανίδης 19, Στέφανος Παπαδόπουλος 0, Ηλίας Πλατιάς 8, Μηνάς Τοπάλογλου 10 και Σπυρίδων Τσαούσης 2 ψήφους.
Οι εκλογές διεξάγονται με το σταυρό προτίμησης σε ισχύ.
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: 6.425
Νίκος Αυγερινίδης: 5.585
Θεόδωρος Παυλίδης: 3.203
ΠΑΣΟΚ
Αχιλλέας Μιχαηλίδης: 5.386
Διογένης Ξενίδης: 5.340
Δημήτριος Οικονόμου: 4.524
Αναστάσιος Κωνσταντινίδης: 77
Οδυσσέας Πιπερίδης: 33
Φώτης Γεωργιάδης: 881
Χριστόφορος Τζάτζος: 1.178
Ιωάννης Χαρατζίδης: 4.597
Παναγιώτης Καϊσίδης: 268
Παύλος Ποζίδης: 86
Ιωάννης Συμεωνίδης: 90
Σωκράτης Μακρής: 165
Θεόδωρος Πασσαλίδης: 2.324
Δημήτριος Παπαϊωάννου: 137
Ιωάννης Ταμπάκης: 21
Κωνσταντίνος Τριανταφυλίδης: 34
Σουλτάνα Ζαχαριάδου: 6
Μαρία Κουκουζέλη: 12
Για πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει την εκλογική δύναμη της Ν.Δ. στο Κιλκίς σε απόσταση μιας ανάσας – μονάδας.
Με εκλογικό μέτρο τους 17.408 ψήφους, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εκλέγουν από την α’ κατανομή τους Αλέξανδρο Αβραμίδη και Σταύρο Μαρινίδη.
Από τη β’ κατανομή η έδρα περιέρχεται στη Ν.Δ και την καταλαμβάνει ο δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης του συνδυασμού της Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
Εκλογές 1985
Η υποστήριξη ή μη της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ΠΑΣΟΚ για την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, κυριάρχησε μήνες πριν τις εκλογές της 2ης Ιουνίου 1985. Προηγήθηκαν πολλαπλές δηλώσεις στελεχών του Κινήματος ότι θα υποστηριχθεί ο ιδρυτής του κόμματος της Ν.Δ. Αιφνιδιαστικά όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου «τράβηξε το χαλί» κάτω από τα πόδια του Κ. Καραμανλή και το προεκλογικό σκηνικό άλλαξε άρδην. Υποψήφιος προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο ανώτατος δικαστικός τότε Χρήστος Σαρτζετάκης. Οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της λίστας, χωρίς σταυρό προτίμησης. Και χωρίς το «συν ένα».
Στο ν. Κιλκίς στην πρώτη εκλογική θέση των ψηφοδελτίων τοποθετούνται από τις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οι Αλ. Αβραμίδης και Στ. Μαρινίδης. Στα αξιοσημείωτα των εκλογών πρέπει να καταγραφεί η επανεμφάνιση στην ενεργό πολιτική με το ΠΑΣΟΚ του Δημοσθένη Παπαδόπουλου, παλιού βουλευτή της Ένωσης Κέντρου στο νομό μας.
Οι συνδυασμοί των κομμάτων αναλυτικά είναι οι ακόλουθοι:
Ν.Δ.
Αλέξανδρος Αβραμίδης
Νίκος Αυγερινίδης
Νικολέτα Κορωνίδου
ΠΑΣΟΚ
Σταύρος Μαρινίδης
Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Δημήτριος Οικονόμου
Κ.Κ.Ε.
Λεωνίδας Τριανταφυλλίδης
Μανώλης Μανωλίδης
Χριστόφορος Τζάτζος
Κ.Κ.Ε Εσωτ.
Γιάννης Λιαρετίδης
Σάββας Πιπερίδης
Αναστάσιος Μαυρόπουλος
Κόμμα Φιλελευθέρων
Αντώνιος Θώμογλου
Ιωάννης Θεοδωρόπουλος
ΕΠΕΝ
Δημήτριος Γιαννακούλας
Δημήτριος Ραϊσης
Ελεύθεροι
Γιάννης Παπαϊωάννου
ΑΣΚΕ
Γρηγόρης Ξυδιάς
Ε.Κ.Κ.Ε.
Ανδρέας Πλουμής
Αγάπη Χρηστίδου
Κομμουνιστική Αριστερά
Μαρία Βόντση
Εργατική Διεθνική Ένωση – Τροτσκιστές
Αντώνιος Χειλεκέας
Μεμονωμένοι υποψήφιοι
Απόστολος Μπουτσιούκης
Χρήστος Οικονομίδης
Γεώργιος Ρούσους
Το εκλογικό μέτρο ανέρχεται στις 19.750 ψήφους
Αποτελέσματα
Γραμμένοι: 102.719
Ψήφισαν: 79.593
Άκυρα: 398
Λευκά: 192
Έγκυρα: 79.003
Έλαβαν
Ν.Δ.: 36.632 (46,366%)
ΠΑΣΟΚ: 33.101 (41,898%)
Κ.Κ.Ε. εσωτ.: 776 (0,982%)
Κόμμα Φιλελευθέρων: 97
Ελεύθεροι: 66
Ε.ΠΕ.Ν: 745 (0,982%)
ΑΣΚΕ: 127 (0,161%)
Ε.Κ.Κ.Ε: 82
Εργατική Διεθνιστική Ένωση – Τροτσκιστές: 32
Από τους μεμονωμένους πήρε μία (1) ψήφο ο Απόστολος Μουτσιούκης.
βουλευτές οι Σταύρος Μαρινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης, αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξασφάλισαν από μια έδρα από την πρώτη κατανομή.
Η τρίτη έδρα με απόφαση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής προσκυρώθηκε στο ΠΑΣΟΚ κι έτσι από την τρίτη κατανομή εκλέχτηκε βουλευτής ο δεύτερος του συνδυασμού Δημοσθένης Παπαδόπουλος.
Είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει δεύτερη έδρα στο νομό και το επίτευγμα αυτό, παρότι πάντα δεύτερο κόμμα, θα επαναλάβει στις εκλογές του 1993.
Εκλογές Ιουνίου 1989
Ο Ιούνιος του 1989 ήταν ο μήνας που σηματοδότησε την πτώση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Το κλίμα ήταν εμφανώς δυσάρεστο καθώς το σκάνδαλο Κοσκωτά κυριαρχεί επί μήνες στο πολιτικό προσκήνιο, ενώ οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου εστιάζονται και στην προσωπική του ζωή (σχέση του με τη μετέπειτα τρίτη σύζυγό του Μιμή Λιάνη Παπανδρέου). Η Ν.Δ. αξιοποιεί το κλίμα αυτό και εμφανίζεται ως η βέβαιη νικήτρια των εκλογών.
Στο Κιλκίς το πολιτικό λυκόφως του Αλ. Αβραμίδη είναι εμφανές ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει ο μέχρι τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιώργος Συμπιλίδης.
Στο ΠΑΣΟΚ μαζί με τους ήδη βουλευτές ΣΤ. Μαρινίδη και Δημοσθένη Παπαδόπουλο εμφανίζονται στο προσκήνιο ο επί σειρά ετών γραμματέας της Νομαρχιακής Νίκος Αφεντουλίδης και ο επανεμφανιζόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ύστερα από πολυετή αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ γιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Τριαρίδης.Στα αξιοσημείωτα η επανεμφάνιση του σταυρού προτίμησης και του «συν ένα».

Ψήφισαν: 80.399
Άκυρα: 1.325
Λευκά: 239
Έγκυρα: 79.258
Έλαβαν:
Ν.Δ.: 39.067 (49,291%0
ΠΑΣΟΚ: 29.184 (36,822%(
ΣΥΝ: 10.934 (13,795%)
ΔΗ.ΑΝΑ: 624 (0,787%)
ΕΔ.ΗΚ.: 62
ΑΚΕΠ: 19
ΑΣΚΕ: 19
Άμεση Δημοκρατία: 54
ΕΠΕΝ: 379 (0,478%)
Ελληνικό Σοσιαλιστικό κόμμα για δημοκρατία και ανάπτυξη: 120
Επαναστατικό Κομμουνιστικό κίνημα Ελλάδας (Ε.Κ.Κ.Ε.): 29
Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά: 106.
Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό – Λενινιστικό): 40
Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Μ-Λ-ΚΚΕ) : 21
Οικολογικό κίνημα Πολιτική Αναγέννηση (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑΝ.): 77
Ολυμπισμός: 22
Κόμμα Φιλελευθέρων: 38
Χριστιανική Δημοκρατία: 89
Οι μεμονωμένοι υποψήφιοι:
2. Γεώργιος Αναγνώστου του Αθανασίου: 2
3. Ιωάννης Γαρεφαλάκης του Δημητρίου: 1
4. Δημήτριος Κομματάς του Κων/νου: 1
5. Χρήστος Μηλιάδης του Ευθυμίου: 2
6. Στέφανος Παπαδόπουλος του Γερβασίου: 0
7. Αθανάσιος Πελεκάνος του Γεωργίου: 0
8. Σωτήριος Σπηλιόπουλος του Σπηλίου: 0
9. Χρήστος Τομαράς του Κων/νου 1:
1. Αλέξανδρος Αβραμίδης του Χρήστου: 5.755.
2. Νικόλαος Αυγερινίδης του Αναστασίου: 11.967.
3. Θεόδωρος Πασσαλίδης του Ευαγγέλου: 11.419
4. Γεώργιος Συμπιλίδης του Θεοδώρου: 9.095
1. Νικόλαος Αφεντουλίδης του Σπυρίδωνα: 7.589.
2. Σταύρος Μαρινίδης του Ιωάννη: 4.074.
3. Δημοσθένης Παπαδόπουλος του Θωμά: 5.036
4. Κωνσταντίνος Τριαρίδης του Αθανασίου: 11.013.
ΣΥΝ
1. Γεώργιος Θεοδωρίδης του Πέτρου: 1.912.
2. Ιωάννης Λιαρετίδης του Αβράαμ: 1.125.
3. Εμμανουήλ Μανωλίδης του Δημητρίου: 4.276.
4. Νικόλαος Παναγούλιας του Αθανασίου: 1.166.
ΔΗ.ΑΝΑ
1. Βασίλειος Βασιλειάδης του Λαζάρου: 213.
2. Βασίλειος Μπασμαντζής του Φωτίου: 163
3. Ευστράτιος Παντικίδης του Ευαγγέλου: 17
4. Ανέστης Τσολακίδης του Θεόδωρου: 120
ΕΠΕΝ
1. Δημήτριος Αρπάτζης του Αποστόλου: 22.2. Δημήτριος Γιαννακούλας του Κωνσταντίνου: 150
3. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης του Κωνσταντίνου: 112.
Μετεκλογικό σκηνικό
Με εκλογικό μέτρο (79.258:4) 19.814 εκλέγονται από την πρώτη κατανομή οι Νίκος Αυγερινίδης και Κώστας Τριαρίδης ενώ την τρίτη έδρα κερδίζει στη β’ κατανομή ο υποψήφιος της Ν.Δ. Θεόδωρος Πασσαλίδης.
Στα αξιοσημείωτα η κάθετη πτώση των μέχρι τον Ιούνιο βουλευτών Αλ. Αβραμίδη, Στ. Μαρινίδη και Δημοσθένη Παπαδόπουλου.
Αντίθετα ξεκινούν εντυπωσιακά οι πρωτοεμφανιζόμενοι Γιώργος Συμπιλίδης και Νίκος Αφεντουλίδης.
Η ΔΗ.ΑΝΑ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που την ήθελαν εκτός παιχνιδιού ενώ η ΕΠΕΝ απορροφάται ουσιαστικά από τη Ν.Δ.
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εθνικές εκλογές, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σχηματίζει την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη μαζί με τον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ με αποκλειστικό στόχο την παραπομπή των υπαιτίων του σκανδάλου Κοσκωτά στο Ειδικό Δικαστήριο, ώστε να μην παραγραφούν τυχόν αδικήματα, όπως δηλώνεται από τα κυβερνητικά κόμματα
Εκλογές Νοεμβρίου 1989
Προεκλογικό σκηνικό
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και η παραπομπή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο έχουν οξύνει το προεκλογικό κλίμα καθώς οι σχέσεις των δύο αυτών κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ είναι στο κατώτατο σημείο.Από τη διαπίστωση αυτή έχει ειδικό πολιτικό βάρος το κλίμα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ, κλίμα που θα πληρώσει τελικά με απώλεια ψήφων ο ΣΥΝ.
Στο ν. Κιλκίς η Ν.Δ. κατέρχεται με την τριάδα Αυγερινίδη – Συμπιλίδη – Πασσαλίδη καθώς τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών έδειξαν μια αξιοσημείωτη διασπορά σταυρών μεταξύ των τριών υποψηφίων της. Τη θέση του απελθόντος Αλ. Αβραμίδη στο ψηφοδέλτιο καταλαμβάνει ο Ξεν. Στεργιάδης.
Στο ΠΑΣΟΚ αποσύρονται οι Δ. Παπαδόπουλος και Στ. Μαρινίδης και εισέρχονται, για πρώτη φορά ο Γ. Φλωρίδης και ο συνήθως επιστρατευόμενος Δ. Οικονόμου.
Η Ν.Δ. έχει το ρεύμα με το μέρος της αλλά και το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι θα εισπράξει την αντίδραση των αριστερών ψηφοφόρων για την επιλογή του ΣΥΝ να συγκροτήσει με τη Ν.Δ. την κυβέρνηση Τζαννετάκη.
Τα αποτελέσματα
Γραμμένοι: 100.226
Ψήφισαν: 81.925
Άκυρα: 706
Λευκά: 370
Έγκυρα: 80.849
Έλαβαν
Ν.Δ.: 41.366 (51,165%).
ΠΑΣΟΚ: 31.042 (38,395%0.
ΣΥΝ: 7.774 (9,615%).
Αριστερή Πρωτοβουλία Κομ/στων Ριζοσπαστών Οικολόγων: 72.
Κόμμα Φιλελευθέρων: 23.
Οικολόγοι εναλλακτικοί – Ομοσπονδία Οικολογικών και εναλλακτικών Οργανώσεων: 287.
Κολλάτος – Οικολογικό Ελληνικό Κίνημα Ένωση Οικολόγων: 39.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μ-Λ): 40.
Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ): 15
Α.Κ.Ε.Π. (Αυτοδύναμη Κίνηση Εργατικής Πολιτικής) :17.
(Μ-Λ.Κ.Κ.Ε.) Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κόμ/κό Κόμμα Ελλάδας: 30.
ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ: 8.
Οικολόγοι Ελλάδας: 90
Εργατικό Αντιμπεριαλιστικό Μέτωπο (ΕΑΜ): 1.
Μεμονωμένοι Ανεξάρτητοι
Θωμάς Γιαννακόπουλος του Βασιλείου: 0.
Ελένη Γιαννακοπούλου – Τσιλουρίδου του Κων/ντου: 2.
Κων/νος Λουκαδούνος του Αθανασίου: 0.
Αικατερίνη Μουδούνη του Ανδρέα: 0.
Μαρία Μπροϊκου του Νικολάου: 0.
Στέφανος Παπαδόπουλος του Γεβρασίου:0.
Κων/νος Πατρικάκης του Γεωργίου: 0.
Δημήτριος Τερλέγκας του Χρήστου: 2.
Κων/νος Χαλίτσιος του Χρήστου: 0.
Σταυροί προτίμησης
Ν.Δ.
Νικόλαος Αυγερινίδης 12.039.
Θεόδωρος Πασσαλίδης 13.010.
Ξενοφών Στεργιάδης 3.402.
Γεώργιος Συμπιλίδης 12.161.
ΠΑΣΟΚ
Νικόλαος Αφεντουλίδης 8.832.
Δημήτριος Οικονόμου 1.131.
Κων/νος Τριαρίδης 13.804.
Γιώργος Φλωρίδης 6.469
ΣΥΝ
1. Γεώργιος Θεοδωρίδης του Πέτρου: 1.787.
2. Εμμανουήλ Μανωλίδης του Δημητρίου: 3.192.
3. Ιωσήφ Παυλίδης του Παναγιώτη: 838.
4. Μαρία Παυλίδου – Αριστοτέλους συζ. Λουκά: 1.055.
Μετεκλογικό σκηνικό
Με εκλογικό μέτρο (80.894:4) 20212 η Ν.Δ. κερδίζει από την πρώτη κατανομή δύο έδρες τις οποίες καταλαμβάνουν οι Θεόδωρος Πασσαλίδης και Γιώργος Συμπιλίδης αφήνοντας εκτός βουλής το Νίκο Αφεντουλίδη.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Κ. Τριαρίδης σημειώνει ρεκόρ σταυρών (13.804) αλλά ανοδική πορεία ακολουθεί και ο Νίκος Αφεντουλίδης με 8.832, δηλαδή 1243 σταυρούς παραπάνω από τις εκλογές του Ιουνίου.
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εθνικές εκλογές, αλλά λόγω εκλογικού νόμου που προσεγγίζει την απλή αναλογική, δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σχηματίζεται εξ ανάγκης η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα με τη συμμετοχή Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ και εναίου ΣΥΝ.
Εκλογές 8ης Απριλίου 1990
Προεκλογικό σκηνικό
Ψηφίστε Ν.Δ. για να κυβερνηθεί ο τόπος και ν’ απαλλαγεί η χώρα από το σκανδαλώδες ΠΑΣΟΚ ήταν το κύριο προεκλογικό μήνυμα της Ν.Δ. προς τους ψηφοφόρους.
Είχαν προηγηθεί οι εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου 1989 όπου η Ν.Δ. παρότι πλησίασε δεν κατόρθωσε την αυτοδυναμία σε αριθμό βουλευτικών εδρών.
Σκάνδαλα επί σκανδάλων με αιχμή το του Κοσκωτά κραδαίνει επί της κεφαλής του Ανδρέα Παπανδρέου και δεκάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. με κυρίαρχο σύνθημα «κάθαρση».
Το ΠΑΣΟΚ σαφώς σε αμυντική θέση καταγγέλλει όλα όσα του καταλογίζουν ως συνειδητή σκανδαλολογία και προσπαθεί να προβάλει το κοινωνικό του πρόσωπο.
Ο Συνασπισμός προσπαθεί να συνέλθει από το κόστος του εγχειρήματος του Ιουνίου με το σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη και προσδοκά να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο της μετεκλογικές εξελίξεις:
Στο ν. Κιλκίς η Ν.Δ. έχει ξεπεράσει από τον Νοέμβριο του ’89 το φράγμα του 50% και προσδοκά να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία (από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο είχε αυξήσει τη δύναμη του κατά 4.500 περίπου ψήφους σε βάρος κυρίως του Συνασπισμού.
Σε ότι αφορά τους υποψηφίους στη Ν.Δ. διεξάγεται πόλεμος με πραγματικά πυρά καθώς στις δύο προηγούμενες εκλογές έχουν εκλεγεί δύο φορές ο Θ. Πασσαλίδης (Ιούνιο – Νοέμβριος), και από μία οι Ν. Αυγερινίδης (Ιούνιος) και Γ. Συμπιλίδης (Νοέμβριος).
Στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν αμφισβητεί την παντοκρατορία του Κώστα Τριαρίδη. Δύο εκλογικές πρωτιές σε διάστημα 10 μηνών είναι υπεραρκετές και τον καθιστούν αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Και μετά το προεκλογικό σκηνικό (πανελλαδικό και κιλκισιακό) τα πλήρη επίσημα (βάσει της απόφασης 54 /1990 του Πρωτοδικείου Κιλκίς) αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990.
Γραμμένοι: 100.543
Ψήφισαν: 81.687
Άκυρα! 733
Λευκά: 465
Έγκυρα: 80.488
Έλαβαν
Νέα Δημοκρατία: 41.689 (51,79%)
ΠΑΣΟΚ: 29.313 (36,419%).
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: 9.128 (10,098%).
Οικολ. – Εναλ.: 439 (0,534%)
ΔΗ.ΑΝΑ: 393 (0,488%)
Ν.Α.Ρ: 94 (0,117%).
Κ.Κ.Ε. Εσωτ. Α.Α.: 72 (0.089%).
Κολλάτος: 42
ΟΙΚΟΛ. ΕΛΛΑΔΟΣ: 48
Κ.Κ.Εμ-λ.: 45
Α.Κ.Ε.Π.: 18
μ-λ ΚΚΕ: 23
Ολυμπισμός: 10
Οικ. Ειρ. Πράσινοι: 42
Εθνικό Κόμμα: 64
Εθνικιστική Συμπαράταξις: 36
Ένωση Οικολόγων: 37
Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι Πασχάλης Α. Δεμουρτζίδης: 0
Σταύρ. Ι. Παπαϊωάνου: 0
Σταυροί προτίμησης
Νέα Δημοκρατία
Νικόλαος Αυγερινίδης: 15.287
Γεώργιος Συμπιλίδης: 12.640
Θεόδωρος Πασσαλίδης: 10.995
Στέφανος Παπαδόπουλος¨1.832
ΠΑΣΟΚ
Κώστας Τριαρίδης: 12.390
Νίκος Αφεντουλίδης: 8.343
Γεώργιος Φλωρίδης: 6.011
Κώστας Παπαδημητρίου: 1.930
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μανώλης Μανωλίδης: 4.016
Ιωσήφ (Γιόσκας) Παυλίδης:1.039
Μαρία Παυλίδου – Αριστοτέλους: 982
Γεώργιος Φρονιμόπουλος: 1.012
Οικολ. Εναλλακτικοί
Κώστας Ι. Κορφιάτης: 169
ΔΗ.ΑΝΑ
Βασίλης Μπασμαντζής: 171
Γεώργιος Α. Παπαδόπουλος: 52
Ευστράτιος Ε. Παντικίδης: 32
Νικόλαος Χ. Στεργιούλας:24
Ν.Α.Ρ.
Κων/νος Ε. Βενιανάκης:18
Ελένη Γ. Λιαρετίδου: 26
Πέτρος Φ. Σαρναζίδης: 10
ΚΚΕ εσω. Α.Α.
Μαρίκα Σ. Αλμετίδου: 31
Κώνστας Π. Σωτήρης: 5
Λάζαρος Ι. Μιχαηλίδης: 5
Κολλάτος
Ευριπίδης Σ. Χατζηγεωργίου: 20
Οικολόγοι Ελλ.
Σταυρούλα Β. Θεοδόση: 19
ΚΚΕ μ.λ.
Ιωάννης Δ. Χατζής: 24
Α.Κ.Ε.Π.
Αφροδίτη Ν. Μανομενίδου: 6
(Μ-Λ) ΚΚΕ
Άννα Π. Ταχτή: 15
Ολυμπισμός
Ηλίας Δ. Αϊβατίδης: 4
ΟΙΚΟΛ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Ευάγγελος Γ. Μπάλλας: 12
Φωτεινή Μ. Πασχαλίδου: 12
«Εθνικό Κόμμα»
Αγορίτσα Ι. Ζιούτα – Κοντάκη: 25
Γεώργιος Α. Χωτίδης: 16
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΙΣ
Ευάγγελος Γ. Κουτσάγιας: 24
Ένωση Οικολόγων
Νικόλαος Ι. Γρίβας: 13
Μεμονωμένοι Ανεξάρτητοι
Πασχάλης Α. Δεμουρτζίδης: 0
Σταύρος Ι. Παπαϊωάννου: 0
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζοντας 150 έδρες και με την πολυθρύλητη ψήφο του Κατσίκη – η ΔΗΑ.ΝΑ αποφάσισε την επομένη να στηρίξει κυβέρνηση Ν.Δ. – σχηματίζει κυβέρνηση.Στο Κιλκίς αυξάνει το ποσοστό της..
Το ΠΑΣΟΚ υφίσταται ήττα τόσο πανελλαδικά όσο και στο Κιλκίς. Απέχει, έναντι του Νοεμβρίου, περί τους 1,600 ψήφους ενώ 400 ψηφοφόροι της Αριστεράς επανακάμπτουν στο κόμμα τους μετά την «τιμωρία» του Νοεμβρίου.
Ο Κώστας Τριαρίδης εκλέγεται άνετα βουλευτής με 12.390 σταυρούς και τον ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Ν. Αφεντουλίδης.ο Ν. Αφεντουλίδης.
Εκλογές 10ης Οκτωβρίου 1993
Εκλογές με έντονο κιλκισιακό χρώμα καθώς ο Γ. Συμπιλίδης, βουλευτής τότε της Ν.Δ., υποβάλλει το πρωί της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου 1993 δήλωση ανεξαρτητοποίησης και ουσιαστικά «ρίχνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φορτισμένη ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, αλλά γρήγορα ξεφούσκωσε. Οι οπαδοί και φίλοι της Ν.Δ. επέδειξαν – παρά τις ακρότητες ελαχίστων την πρώτη και δεύτερη ημέρα από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη – αξιοσημείωτη μετριοπάθεια. Πολύ γρήγορα η μάχη περιορίστηκε στο κυνήγι του σταυρού, διότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ διαφαινόταν σίγουρη.
Τρία ήταν τα βασικά ερωτήματα: Ποιος θα έβγαινε πρώτος στης Ν.Δ. ώστε να έχει σίγουρη βουλευτική έδρα.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Κ. Τριαρίδης είχε καπαρωμένη τη μια έδρα και η μάχη μεταξύ Αφεντουλίδη – Φλωρίδη γινόταν για τη δεύτερη και προνομιούχα, όπως αποδείχτηκε, θέση.
Τρίτο ερώτημα: θα «επιβίωνε» ο Συμπιλίδης;
Αποτελέσματα
Γραμμένοι: 102.670
Ψήφισαν: 84.154
Άκυρα Λευκά: 1.209
Έγκυρα: 82.945
Έλαβαν
Ν.Δ.: 37.180 (44,82%)
ΠΑΣΟΚ: 34.557 (41,66%)
ΣΥΝ: 1.398 (1,69%)
ΚΚΕ: 4.493 (5,42%)
ΠΟΛ.ΑΝ: 4.669 (5,63%)
Ένωση Οικολόγων:46
Ένωση Κεντρών: 212
Κομ. Ελ. Κυνηγών: 27
Οικολ. Ελλάδας:43
Ολυμπισμός: 8
ΕΠΕΝ: 99
«ΛΕΥΚΟ»: 82
ΑΣΚΕ: 22
(Μ.Λ.) ΚΚΕ: 42
Μαχ. Αριστερά: 40
ΕΛ.ΣΚΙ: 24
Ανεξ. Μεμον.: 3
Οι σταυροί προτίμησης
Ν.Δ.
Ν. Αυγερινίδης: 8.785 (-6.502)
Θ. Πασσαλίδης: 13.530 (+2.535)
Σ. Τσιτουρίδης: 11.143
Β. Χατζηαποστόλου: 2.948
ΠΑΣΟΚ
Ν. Αφεντουλίδης: 9.561 (+1.218).
Στ. Μαρινίδης: 947
Κ. Τριαρίδης: 14.228 (+1.838)
Γ. Φλωρίδης: 8.851 (+2.840)
ΣΥΝ
Βλαδίμηρος Γαβριηλίδης: 279
Μανώλης Μανωλίδης: 252
Τάσος Μαυρόπουλος: 241
Γιώργος Παπαδόπουλος: 154.
Κ.Κ.Ε.
Παρέσα Κοτσαλίδου: 1.073
Χριστόφορος Τζάτζος: 568
Γιώργος Φρονιμόπουλος: 1.213
Κώστας Χαλίτσιος: 1.160
Πολιτική Άνοιξη
Ιωσήφ Αλεξανδρίδης: 268
Δημήτρης Μακρής: 337
Βασίλειος Μανωλής: 164
Γιώργος Συμπιλίδης: 3.503
Μετεκλογικό σκηνικό
Στο ν. Κιλκίς η Ν.Δ. διατήρησε, παρά την πτώση της κατά 7% την πρώτη θέση με 44,83%, αλλά έχασε τη δεύτερη βουλευτική έδρα. Στη νέα Βουλή τους Κιλκισιώτες αντιπροσωπεύουν οι Κώστας Τριαρίδης (ΠΑΣΟΚ), Θεόδωρος Πασσαλίδης (Ν.Δ.) και Νίκος Αφεντουλίδης (ΠΑΣΟΚ).
Οι δύο πρώτοι εκλέγονται από την α’ κατανομή καθώς Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ υπερέβησαν κατά πολύ το εκλογικό μέτρο. Από τη β’ κατανομή εκλέγεται ο Ν. Αφεντουλίδης που εισέρχεται στη Βουλή, στην τέταρτη συμμετοχή του σε εκλογικές αναμετρήσεις.
Η νεοσύστατη Πολιτική Άνοιξη πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στο Κιλκίς με 4.669 ψήφους και ποσοστό 5,63%. Ο Γ. Συμπιλίδης αντέχει πολιτικά Το ΠΑΣΟΚ σχηματίζει κυβέρνηση και σε αυτήν θα συμμετάσχει ως υπουργός Μακεδονίας – Θράκης ο Κ. Τριαρίδης. Ύστερα από μακρά αποχή του νομού από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο τελευταίος πριν τον Τριαρίδη υπουργός (υφυπουργός) ήταν από τη δεκαετία του ’70 ο Αλέξανδρος Αβραμίδης στο Άμυνας. Έκτοτε η παράδοση να συμμετέχει πάντα βουλευτής του Κιλκίς στο κυβερνητικό σχήμα καλά κρατεί κατά σειρά με τους Γ. Φλωρίδη, Σ. Τσιτουρίδη και Κ. Κιλτίδη.
Βουλευτικές εκλογές 1996
Ο Κ. Σημίτης αποφασίζει ύστερα από το θερινό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου εκλέγεται και πρόεδρος του Κινήματος, να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή.
Στο Κιλκίς δυο πρόσωπα πρωταγωνιστούν προεκλογικά. Οι Κώστας Κιλτίδης και Γιώργος Φλωρίδης, δοθέντος ότι ήδη από τις εκλογές του 1993 ο Σ. Τσιτουρίδης «έδειξε τα δόντια» του και αναμένεται η εκλογή του.
Ο Κώστας Κιλτίδης εισέρχεται για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αντικείμενο εσωκομματικής τριβής αποτελεί η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του πρώτου αιρετού Νομάρχη Γιώργου Φλωρίδη. Ύστερα από έντονο παρασκήνιο, δοθέντος ότι ισχύει το κομματικό ασυμβίβαστο νομάρχη – υποψήφιου βουλευτή ο κ. Φλωρίδης εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο.
Ιδού το αποτελέσματα:
Γραμμένοι: 107.234
Ψήφισαν: 84.770 αποχή 21%
Άκυρα – Λευκά 1.915
Έγκυρα: 82.855
ΠΑΣΟΚ: 28.823 (34,78%)
Ν.Δ.: 35.131 (42,40%)
ΠΟΛ.ΑΝ: 5.361 (6,47%)
ΚΚΕ: 5.235 (6,32%)
ΣΥΝ: 2.624 (3,19%)
ΔΗ.Κ.ΚΙ.: 3.939 (4,75%)
ΕΝ. ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ: 215 (0,26%)
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 655 (0,79%)
Α.Σ.Κ.Ε: 24 (0,02%)
Κ.ΕΛ. ΚΥΝΗΓΩΝ: 156 (0,19%)
ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ: 15 (0,01%)
Σ.Ε.Α.Ν.: –
Μ-Λ ΚΚΕ: 80 (0,10%)
ΜΑΧ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 89 ( (0,11%)
ΟΙΚΟΛ. ΕΝΑΛ.: –
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 69 (0,08%)
ΕΘΝ. ΚΟ. ΕΠΕΝ: 222 (0,27%)
ΟΙΚΟΛ. ΕΛΛΑΔΑΣ:-
ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝ: 73 (0,08%)
ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ: 93 (0,11%)
ΕΛ. ΕΥΡΩΠ. ΚΟΜ.: –
ΕΛΕΥΘ. ΔΗΜΟΚΡ.: –
Κ.ΑΝΘΡ. ΔΙΚΑΙΩΜ.: –
Κ. ΕΡΓΑΖ. ΕΛΛ.: –
ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜ. ΑΝΕΞΑΡΤ: 29
ΣΥΝΟΛΟ: 82.855
Αποτελέσματα σταυρών προτίμησης
ΠΑΣΟΚ
Γ. Φλωρίδης: 12.195
Ν. Αφεντουλίδης: 9.019
Κ. Τριαρίδης: 4.732
Ε. Τζούρα – Τζεβελέκη: 1.297
Ν. Δ.
Θ. Πασσαλίδης: 11.922
Σ. Τσιτουρίδης: 11.234
Κ. Κιλτίδης: 9.398
Δ. Βουλγαράκης: 1.028
ΠΟΛ.ΑΝ
Δ. Μακρής: 426
Αντ. Ναλμπάντης: 271
Στ. Παπαδόπουλος: 281
Γ. Συμπιλίδης: 4.092
Κ.Κ.Ε.
Τηλ. Γαβριηλίδης: 2.073
Γ. Σοφιανίδης: 729
Γ. Φρονιμόπουλος: 513
Κ. Χαλίτσιος: 1.215
ΣΥΝ
Δ. Αγαθόπουλος: 686
Δ. Δεμουρτζίδης: 309
Γ. Θεοδωρίδης: 521
Ι. Παυλίδης (Γιόσκας): 455
ΔΗ.Κ.ΚΙ
Γ. Ζώτος: 1.353
Ηλ. Καλαϊτζίδης:617
Ε. Μακρίδης: 536
Γ. Σιδηρόπουλος: 861
Εν. Οικολόγων
Αρ. Ζουρνατζίδης: 43
Αν. Πλαφά: 62
Θωμάς Τσολάκος: 14
Α.Σ.Κ.Ε
Μ. Κεφάλα: 9
ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ
Σ. Γρηγοριάδης: 3
ΜΑΧ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Β. Κρεασιδης: 16
ΕΘΝΙΚ. ΚΟΜΜΑ
Αγ. Ζιούτα – Κοντάκη: 56
Γ. Μαυροματίδης: 41
Γ. Χωτίδης: 33
ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
Στ. Αναστασιάδης: 31
Ένωση Κεντρώων
Αν. Μρουμίδη: 244
Γ. Πετρίδης: 189
ΚΟΜΜΑ ΕΛ. ΚΥΝ.
Ν. Ταταρίδης: 97
Μ-Λ. ΚΚΕ
Φ. Ατζαμιδάκης: 45
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Γ. Δημοπούλου: 16
ΚΟΜΜΑ ΕΛΗΝΙΣΜΟΥ
Χρ. Κιουρτσίλης: 37
ΛΟΙΠΑ ΑΝΕΞ.
Ελ. Δανιηλίδης: 14
Μετεκλογικό σκηνικό:
Ο Γ. Φλωρίδης ουσιαστικά εκτοπίζει από την πολιτική σκηνή τον Κ. Τριαρίδη, ενώ ο Ν. Αφεντουλίδης παρότι ξεπερνά τους 9.000 σταυρούς χάνει την έδρα του λόγω εκλογικού νόμου. Εξάλλου το 1993 είναι μόλις η δεύτερη και τελευταία έκτοτε φορά που το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τη δεύτερη έδρα του νομού. Η πρώτη ήταν το 1985 με τους Δημοσθένη Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαρινίδη, τότε μάλιστα χωρίς σταυρό προτίμησης. Ο Κ. Τριαρίδης υφίσταται καθίζηση και αποχωρεί από την ενεργό πολιτική σκηνή.
Στη Ν.Δ. που χάνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εθνικές εκλογές, ο Θ. Πασσαλίδης κερδίζει και πάλι την πρώτη θέση, ενώ τον ακολουθεί στη Βουλή, πρωτοεκλεγόμενος, ο Σ. Τσιτουρίδης. Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποιεί και ο Κ. Κιλτίδης στέλνοντας μήνυμα πως δεν θα μείνει για πολύ εκτός Βουλής. Εκτός Βουλής μένει και ο Γ. Συμπιλίδης, αλλά με σπουδαία επίδοση σταυρών και ψήφων της Πολιτικής Άνοιξης, η οποία στο Κιλκίς υπολείπεται σε ποσοστό μόνο της πατρώας γης του Σαμαρά, της Μεσσηνίας.
Εκλογές 9ης Απριλίου 2000
Και πάλι για την αντιμετώπιση σπουδαίου εθνικού λόγου προκηρύσσονται εκλογές και στο Κιλκίς παρότι οι εθνικές εκλογές είναι ντέρμπι λίγοι αμφιβάλλουν για τη έκβαση της μάχης του σταυρού. Ουσιαστικά ανατέλλει το νέο κοινοβουλευτικό σκηνικό για το νομό με πλήρη ανανέωση του πολιτικού του προσωπικού.
Φλωρίδης, Τσιτουρίδης και Κιλτίδης θεωρούνται βέβαιοι νικητές στη μάχη του σταυρού. Ο πρώτος έχει την προίκα από την αξιοποίηση του στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Τσιτουρίδης ως τομεάρχης τότε της Γεωργίας αναδεινύεται σε ηγετική μορφή στο αντιπολιτευτικό σχήμα της Ν.Δ. ενώ ο Κώστας Κιλτίδης έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα από το 1996, διατηρώντας επί τέσσερα χρόνια (από το 1996) ανοιχτό το πολιτικό του γραφείο στο Κιλκίς.
Από τις εκλογές απουσιάζει η Πολιτική Άνοιξη και εκτιμάται πως η μεγάλη κερδισμένη θα είναι η Ν.Δ, η οποία διεκδικεί με τον Καραμανλή για πρώτη φορά στο τιμόνι της τη νίκη. Υπενθυμίζουμε ότι τον Άνοιξη του 1997 ο Κ. Καραμανλής εκλέγεται αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυο μήνες νωρίτερα οι ΕΙΔΗΣΕΙΣ τον προσκαλούν στο Κιλκίς σε πολιτική ημερίδα με θέμα «Κεντροδεξιά και σοσιαλδημοκρατία. Σημεία σύγκλισης και απόκλισης».
Αποτελέσματα:
Γραμμένοι: 113.811
Ψήφισαν: 84,052 (73,85%)
Άκυρα: 1.030
Λευκά: 442
Έγκυρα: 85.580
Έλαβαν
ΠΑΣΟΚ: 39,978 (37,51%)
Ν.Δ.: 41.465 (50,21%)
ΚΚΕ: 5.061 (6,13%)
ΣΥΝ: 1.530 (1,85%)
ΔΗ.Κ.ΚΙ.: 1.906 (2,3%)
ΔΗ.ΠΕ.ΕΝ: 652 (0,78%)
Ένωση Κεντρώων): 287
Κόμμα Ελληνισμού: 42
Α.Σ.ΚΕ: 18
Δημ. Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι: 191
Κ.Κ.Ε. (μ-λ): 71
Μ.- Λ.Κ.Κ.Ε.: 59
Μ.Ε.Ρ.Α.: 54
Ο.Α.Κ.Κ.Ε.: 16
Εθνική Συμμαχία: 49
ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ: 189
Ελευθέριος Δανιηλίδης: 12
Αποτελέσματα σταυρών προτίμησης
ΠΑΣΟΚ
Γιώργος Φλωρίδης: 16.852
Νίκος Αφεντουλίδης: 8.826
Ηλίας Ευθυμιάδης: 2.385
Δημήτριος Ασβεστόπουλος: 1.443
Ν.Δ.
Σάββας Τσιτουρίδης: 17.198
Κώστας Κιλτίδης: 14.497
Θεόδωρος Πασσαλίδης: 7.531
Νικόλαος Αυγερινίδης: 917
Κ.Κ.Ε.
Βουλγαρόπουλος Κωστ: 2.083
Αποστολίδου Μαρία: 809
Τατίδης Κυριάκος: 722
Ανδρεανίδης Λάζαρος: 683
ΔΗ.Κ.ΚΙ.
Μπίμπασης Χρήστος: 479
Μακρίδης Στάθης: 448
Γλύστρας Νίκος: 339
Οργιανέλης Ευάγγελος: 161
ΣΥΝ
Αγαθόπουλος Δημήτριος: 350
Θεοδωρίδης Γιώργος: 343
Παυλίδης Γιόσκας: 218
Σπίγγος Χρήστος: 167
ΔΗ.ΠΕ.ΕΝ.
Μιχαηλίδης Βας.: 156
Τσακιρίδου Λεμουνιά: 149
Παναγιωτίδης Παύλος: 90
Παπαδόπουλος Αδάμ: 86
Κόμμα Ελληνισμού
Μανώλη Άννα: 5
Έλληνες Οικολόγοι
Δασκαλάκη Άντζελα: 54
Αμπατζόγλου Χρήστος: 36
Δοσαϊτης Θεόδωρος: 6
ΚΚΕ ((μ-λ)
Αθανασιάδης Αλέξανδρος: 26
Μ-Λ ΚΚΕ
Κουλούρη Γιαννούλα: 26
Ένωση Κεντρώων
Λύτσιου Κωνσταντίνα: 74
Παναγιωτίδης Λεωνίδης: 64
Σαπαλίδης Αναστάσιος: 32
ΜΕ-ΡΑ
Μιλτσόκης Μιχαήλ: 28
Ε.ΠΑ.Κ.
Λυκούδης Αθανάσιος:
Ολυμπισμός
Κισίρης Γεώργιος
Ο.Α.ΚΚΕ
Παπουτσής Βαγγέλης: 4
Εθνική Συμμαχία
Κανάκης Εδουάρδος: 15
Πρώτη Γραμμή
Κωνσταντινίδης Ιωάννης: 72
Τσιαμαντάς Δημήτριος: 25
Ανεξάρτητοι
Δανιηλίδης Ελευθέριος: 5
Λαμπριανίδης Ιωάννης
Μετεκλογικό σκηνικό
Για τέταρτη φορά μεταπολιτευτικά η Ν.Δ. ξεπερνά στο Κιλκίς το 50%, αλλά χάνει τις εθνικές εκλογές κυριολεκτικά στο νήμα, με διαφορά 1,2 μονάδας.
Ο Σάββας Τσιτουρίδης κερδίζει με άνεση την πρωτιά στη μάχη του σταυρού στη Ν.Δ, ενώ εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή και ο Κ. Κιλτίδης, εκτοπίζοντας τον Θ.Πασσαλίδη.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Φλωρίδης λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στη μάχη του σταυρού, ενώ ο Ν. Αφεντουλίδης διατηρεί σταθερή μια εκλογική δύναμη περίπου 9.000 σταυρών, αλλά είναι και η τελευταία φορά που θα κατέλθει στις εκλογές. Ο Γ. Φλωρίδης αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέλος της κυβέρνησης. Ήδη από τη δεκαετία του ’90 συμμετείχε ως υφυπουργός Εσωτερικών. Στη νέα κυβέρνηση αρχικά αναλαμβάνει υφυπουργός Πολιτισμού (Αθλητισμού) με τεράστιο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σημίτη αναλαμβάνει το κρίσιμο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Εκλογές 7ης Μαρτίου 2004
Η μάχη της πρωτιάς μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο Ν. Κιλκίς εξαρχής ήταν άνιση με προδιαγεγραμμένη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Το μοναδικό ερώτημα ήταν πόση θα ήταν η άνοδος των Γαλάζιων και πόση η κάθοδος των Πρασίνων.
Η μάχη του σταυρού επίσης προδιαγραφόταν σκληρή. Στη Ν.Δ. ανάμεσα σε Τσιτουρίδη και Κιλτίδη για την πρωτιά. Στο ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο μέχρι το 2002 Νομάρχης Θ. Παραστατίδης και απειλεί να εκτοπίσει τον Γ. Φλωρίδη.
Στα αξιοσημείωτα η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ του Μανώλη Μανωλίδη, που συμμετείχε προγενέστερα στο ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε το 1985, στα ψηφοδέλτια του ενιαίου ΣΥΝ στις εκλογές του Ιουνίου 1989, του Νοεμβρίου 1989, του Απριλίου 1990 και στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως προήλθε μετά την διάσπαση του ενιαίου ΣΥΝ με την αποχώρηση του Κ.Κ.Ε.
Τα αποτελέσματα:
Εγγεγραμμένοι: 109.627
Ψήφισαν: 84.699
Ποσοστό συμμετοχής: 77,26%
Άκυρα: 1.176
Λευκά: 365
Έγκυρα: 83.158
Έλαβαν
ΠΑΣΟΚ: 30.324 ((36,46%)
Ν.Δ.: 42.449 (51,94%)
ΚΚΕ: 4.842 (5,82%)
ΛΑΟΣ: 2.535 (3,04%)
ΣΥΝ: 1.522 (1.83%)
ΔΙ.Κ.ΚΙ.: 972 (1.17%)
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 145 (0,17%)
ΚΚΕ (μ-λ): 106 (0.12%)
ΜΕΡΑ: 43
ΟΑΚΚΕ: 22
Μ.Λ. ΚΚΕ: 43
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: 45
ΑΣΚΕ: 40
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 50
Αποτελέσματα σταυρών προτίμησης
ΠΑΣΟΚ
Έλαβαν:
Ι. Κίτης: 1.922 (6,39%)
Εμ. Μανωλίδης: 472 (1,55%)
Θ. Παραστατίδης: 12.074 (39,81%)
Γ. Φλωρίδης: 14.457 (47,8%)
Ασταύρωτα ψηφοδέλτια: 1.359 (4,48%)
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κ. Κιλτίδης: 19.129 (45,06%)
Θ. Πασσαλίδης: 3.181 (7,49%)
Ον. Τσαβδαρίδης: 3.933 (9,26%)
Σ. Τσιτουρίδης: 15.019 (35,38%)
Ασταύρωτα ψηφοδέλτια: 1.188 (2,75%)
Κ.Κ.Ε.
Λ. Ανδρεανίδης: 649 (13,4%)
Ι. Μακρίδης: 717 (14,8%)
Α. Οργαντζής: 778 (16,06%)
Κ. Χαλίτσιος: 1.921 (39,67%)
Ασταύρωτα ψηφοδέλτια: 777 (16%)
ΣΥΝ
Αν. Κουλίνας: 240 (15,76%)
Ι. Παυλίδης: 335 (22%)
Γ. Σαούλης: 311 (20,43%)
Χρ. Σπίγγος: 242 (15,9%)
Ασταύρωτα ψηφοδέλτια: 394 (25,88%)
ΛΑΟΣ
Χ. Καπετάνιος: 747 (29,46%)
Β. Μαβίδης: 677 (26,7%)
Α. Τιρεκίδης: 354 (13,96%)
Δ. Τσιαμαντάς: 224 (8,83%)
Ασταύρωτα ψηφοδέλτια: 533 (21%)
ΔH.Κ.ΚΙ
Δ. Καραστεργίου: 269 (27,67%)
Δ. Λεπίδης: 164 (16,87%)
Αδ. Παπαδόπουλος: 121 (12,44%)
Ι. Σκαλιστήρας: 97 (9,97%)
Ασταύρωτα ψηφοδέλτια: 321 (33%)
Μετεκλογικό σκηνικό
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εθνικές εκλογές. Οι Γαλάζιοι στο Κιλκίς ανήλθαν μόνο 0,8% παρότι σε εθνικό επίπεδο αύξησαν κατά 3% τη δύναμή τους, ίσως διότι η Ν.Δ. εξάντλησε τις δυνατότητες ανόδου της από το 2000. Οι Πράσινοι είδαν την δύναμη τους να πέφτει «στα μαλακά» αφού από την εθνική πτώση του 3% μόλις ξεπέρασαν τη μία μονάδα στο νομό. Κι εδώ ισχύει όμως η αντίστροφη αιτιολογία. Το ΠΑΣΟΚ έχασε ήδη δύναμη από το 2000 και δεν είχε μεγάλα περιθώρια περαιτέρω πτώσης.
Η μονομαχία Φλωρίδη – Παραστατίδη για την κατάληψη της μιας έδρας είχε νικητή τον κ. Φλωρίδη που επανεκλέχτηκε, για τρίτη (1996, 2000) φορά, με διαφορά περί τους 2.300 σταυρούς. Στη γαλάζια μονομαχία με 4.000 σταυρούς διαφορά υπερίσχυσε ο κ. Κιλτίδης. Στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχει ο Σάββας Τσιτουρίδης, αρχικά ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια ως Υπουργός Απασχόλησης.
Εκλογές Σεπτεμβρίου 2007
Είναι ο πιο πρωτότυπος λόγος προκήρυξης εκλογών. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τις προκηρύσσει αυγουστιάτικα για τις 16 Σεπτεμβρίου με την αιτιολογία ότι χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2008 καθότι οι καιροί δύσκολοι. Πάσα ομοιότης με ότι θα συμβεί δυο χρόνια αργότερα, δεν είναι εντελώς συμπτωματική.
Είναι η πρώτη φορά που σε εθνικές εκλογές ψηφίσαμε χωρίς εκλογικό βιβλιάριο – σε νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές οι εκλογείς ψήφισαν χωρίς εκλογικό βιβλιάριο από το 2006.
Στα αξιοσημείωτα των εκλογών επίσης πρέπει να καταγραφεί πως ισχύει βάσει του νέου εκλογικού νόμου το +2, δηλαδή το ψηφοδέλτιο αποτελείται πλέον από πέντε υποψήφιους.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Γραμμένοι: 109.302
Ψήφισαν: 83.173
Άκυρα: 1.489
Λευκά: 374
Άκυρα – Λευκά: 1.863
Έγκυρα: 81.310
Έλαβαν:
Νέα Δημοκρατία: 38.106 (46,86%)
ΠΑΣΟΚ: 30.077 (36,99%)
Κ.Κ.Ε: 5.908 (7,27%)
ΣΥΡΙΖΑ: 1.928 (2,37%)
ΛΑ.Ο.Σ.: 3.517 (4,32%)
ΟΑΚΚΕ: 33
ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 54
Κ.Κ.Ε (μ.λ.): 164
Ένωση Κεντρώων: 157
Φιλελεύθερη Συμμαχία: 51
ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α: 46
μ.λ. Κ Κ.Ε: 111
Δημοκρατική Αναγέννηση: 663 (0,81%)
Οικολόγοι Πράσινοι: 495 (0,6%)
Στη μάχη του σταυρού καταγράφηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Νέα Δημοκρατία
Κώστας Κιλτίδης: 15.565
Δημήτριος Μακρής: 1.197
Θεόδωρος Πασσαλίδης: 2.821
Ονούφριος Τσαβδαρίδης: 3.509
Σάββας Τσιτουρίδης: 13.027
ΠΑΣΟΚ
Μαρία Αμανατίδου: 1.682
Γιάννης Κίττης: 915
Θεόδωρος Παραστατίδης: 11.635
Στέφανος Τσιόνκης: 1.084
Γιώργος Φλωρίδης: 13.670
Κ.Κ.Ε.
Θεόδωρος Αθανασιάδης: 1.007
Λάζαρος Ανδρεανίδης: 631
Μαρία Αποστολίδου: 1.000
Ακίνδυνος (Άκης) Οργαντζής: 835
Κώστας Πινέλης: 1.232
ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
Κωνσταντίνος Γεωργιάδης: 175
Γιώργος Θεοδωρίδης: 301
Αναστασία Κωνσταντινίδου 348
Ιωσήφ (Γιόσκας) Παυλίδης: 315
Χρήστος Σπίγκος: 228
ΛΑ.Ο.Σ:
Χαράλαμπος Γεωργιάδης: 817
Κυριακή Δημητριάδου: 500
Χρήστος Καπετάνιος: 381
Βλάσιος Μαβίδης: 647
Δημήτριος Τσιαμαντάς: 249
ΟΑΚΚΕ
Ελένη Ζαφειροπούλου: 11
Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Βασιλική Αντωνιάδου: 22
Κ.Κ.Ε (μ.λ)
Αλέξανδρος Αναστασιάδης: 67
Ένωση Κεντρώων
Σαράντης Κανακόπουλος: 40
Νικόλαος Κουρούνης: 23
Ηλίας-Παρασκευάς Σταύρου: 25
Φιλελεύθερη Συμμαχία
Δημήτριος Τσαπανίδης: 24
ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α
Μαριάνθη Αναστασιάδου: 12
Αθανάσιος Κυριακίδης: 7
Αντώνιος Πίκηγς: 10
μ.λ. Κ.Κ.Ε
Ηλίας Μεταλλίδης: 51
Δημοκρατική Αναγέννηση
Ευστράτιος Γιαβασίδης: 165
Ελευθέριος Δανιηλίδης: 211
Ανδρέας Μελιγκοτσίδης: 52
Οικολόγοι Πράσινοι
Νικόλαος Αμοιρίδης: 106
Σωτηρία Κυπριανίδου: 102
Φανή Τσικριτζή – Φιάκα 63
Μετεκλογικό σκηνικό
Με τη Νέα Δημοκρατία θριαμβεύτρια πανελλαδικά, παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι εξαιτίας των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, στο Κιλκίς η εικόνα διαφοροποιήθηκε μόνο ως προς τα ποσοστά μείωσης της δύναμής της. Με πτώση τριών μονάδων πανελλαδικά στο Κιλκίς είδε να πέφτει η δύναμή της κατά πέντε μονάδες. Μόνο που κερδισμένο δεν ήτανη το ΠΑΣΟΚ που αύξησε μόνο κατά μισή μονάδα την εκλογική του επιρροή. Από μισή έως μια μονάδα ήταν και η αύξηση των υπολοίπων τριών κομμάτων (ΚΚΕ., ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ). Που σημαίνει ότι ουδείς σημείωσε θεαματική άνοδο.
Στη μάχη του σταυρού δεν σημειώθηκαν εκπλήξεις. Ουσιαστικά επαναλήφθηκε η κατάταξη του 2004. Κιλτίδης και Τσιτουρίδης επανεκλέχτηκαν από τη Ν.Δ. διατηρώντας ο πρώτος την πρωτιά και την απόσταση ασφαλείας σε σταυρούς από το δεύτερο. Τούτ’ αυτό συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ. Εκλέχτηκε ο Γ. Φλωρίδης με περίπου ίδια διαφορά σταυρών, σε σχέση με το 2004 (περί τους 2.000 σταυρούς) από τον Θόδωρο Παραστατίδη. Στη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. συμμετέχει ο Κώστας ΚΙλτίδης ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Για 13η φορά στις κάλπες – Εκλογές 4ης Οκτωβρίου 2009
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λόγω της διεθνούς κρίσης πρέπει να λάβει σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, όπως υποστηρίζει και επειδή το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο του 2009, λόγω της στάσης του στην εκλογή προέδρου, θέλει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό κλίμα.
Tο ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κυβερνά, έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς της σε όλους τους προϋπολογισμούς, ευνοεί την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα κ.ο.κ.
Ταυτόχρονα όμως διαπράττει και το τεράστιο, όπως τώρα παραδέχεται και ο κ. Βενιζέλος, λάθος να διαλαλεί πως λεφτά υπάρχουν.
Το συνταρακτικό στοιχείο των εκλογών αυτών είναι η απένταξη του Σ. Τσιτουρίδη από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με αποτέλεσμα η μεν Ν.Δ. να δυσκολευτεί να καταρτίσει το συνδυασμό της ο δε Σ. Τσιτουρίδης να καταγγείλει ότι σε Μαξίμου και Ρηγίλλης κάνει κουμάντο η διαπλοκή
Τα αποτελέσματα
ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 109.292
ΨΗΦΙΣΑΝ: 79.130
ΑΚΥΡΑ: 1.659
ΛΕΥΚΑ: 329
ΕΓΚΥΡΑ: 77.142
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 30.799 (39,9%)
Γεωργαντάς Γεώργιος 6.035
Καρβουνιάρη Γαρυφαλλιά 1.141
Κιλτίδης Κωνσταντίνος 15.067
Μούσα Βάια 1.702
Πασσαλίδης Θεόδωρος 4.346
ΠΑΣΟΚ: 31.513 (40,85%)
Μουζούρης Δημήτριος 571
Παράκη Αθηνά 396
Παραστατίδης Θεόδωρος 13.368
Φλωρίδης Γεώργιος 13.652
Φραγγίδης Γεώργιος 2.273
ΚΚΕ: 5.604 (7,26%)
Ανδρεανίδης Λάζαρος 931
Αποστολίδου Μαρία 1.130
Κοντόπουλος Βασίλειος 538
Οργαντζής Ακίνδυνος 537
Χαλίτσιος Κωνσταντίνος 1.323
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 1.921 (2,5%)
Γεωργιάδης Κωνσταντίνος 271
Κωνσταντινίδου Αναστασία 393
Παυλίδης Ιωσήφ 257
Σπίγκος Χρήστος 244
Τσοπανίδης Παναγιώτης 166
ΛΑΟΣ: 4.929 (6,4%)
Ζησίδης Χρήστος 942
Νάνος Χρήστος 817
Πέντσης Αριστείδης 294
Σακατζή Ζωή 581
Ταχτσίδης Νικόλαος 1.283
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 179
Καμπακά Θωμαϊς 31
Μήτσιος Μάριος 28
Τσέκα Πηνελόπη 30
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 191
Ιωαννίδης Ιωακείμ 106
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 65
Βολαδάκη Μαρίνα 29
ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ: 174
Σχιζά Μαρία 88
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ Κ.Κ.Ε.: 63
Μεταλλίδης Ηλίας 30
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ: 117
Αθανασιάδης Αλέξανδρος 51
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (Συνεργασία Ανατροπή Ανταρσία): 151
Αραμπατζής Δημήτριος 47
Γιαννούλης Στυλιανός 9
Κρεασίδης Βασίλειος 7
Νικολοπούλου Ιωάννα 7
Σιδηροπούλου Ευτυχία 12
ΟΑΚΚΕ – Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ: 17
Ζαφειροπούλου Ελένη 8
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ: 51
Παπαδάτου Αλεξάνδρα 21
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ – Στέλιος Παπαθεμελής: 405
Ελευθεριάδου Μαρία 161
Μετεντζίδης Νεόφυτος 58
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 963
Κουζανίδου Ερμιόνη 299
Μουζας Αστέριος 78
Τσαντσαρής Κωνσταντίνος 84
Χιλιτίδης Οδυσσέας 101
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ:
Παπαδόπουλος Στέφανος 0
Μετεκλογικό τοπίο
Πράματα και θάματα συμβαίνουν στην κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπερνά σε ποσοστά τη Ν.Δ. Συμπτωματικά(;) για πρώτη φορά στην ιστορία της και η Ν.Δ. κατέρχεται από το 40%. Για τρίτη φορά μεταπολιτευτικά το ΠΑΣΟΚ εκλέγει δυο βουλευτές, τους κ. Φλωρίδη και Παρασττίδη κι η Ν.Δ. έναν, τον Κώστα Κιλτίδη. Τα άλλα κόμματα πλην της αξιομνημόνευτης επίδοσης του ΛΑΟΣ (6,4%) βρίσκονται περίπου στα ίδια.
Όμως ετούτη η εκλογή σημαδεύτηκε και από άλλες συνταρακτικές μεταβολές.
Αμέσως μετά τις εκλογές παραιτείται ο Κ. Καραμανλής και την ηγεσία της Ν.Δ. κερδίζει σε εσωκομματικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς που υπερισχύει της Ντόρας Μπακογιάννη.
Εκλογές 6ης Μαΐου 2012
Ο Κώστας Κιλτίδης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της Ντόρας, σταδιακά απομακρύνεται από τη Ν.Δ. και εν τέλει ανεξαρτητοποιείται ύστερα από μήνες. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Δημοκρατική Συμμαχία καταλήγει στον ΛΑ.Ο.Σ. και μάλιστα μετακομίζει πολιτικά στην Α΄ Θεσσαλονίκης.
Ο Γ. Φλωρίδης το καλοκαίρι του 2011 παραιτείται από τη βουλευτική του ιδιότητα και τη θέση του καταλαμβάνει ο Γιώργος Φραγγίδης.
Ο Θόδωρος Παραστατίδης ψηφίζει όχι στο μνημόνιο, για ένα διάστημα βρίσκεται εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αλλά με τον Βενιζέλο που αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται. Κοσμογονικές είναι οι μεταβολές και στην κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 2011 παραιτείται ο Παπανδρέου από πρωθυπουργός για να σχηματιστεί η διακομματική κυβέρνηση Παπαδήμου από τρία (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ.) κόμματα και στη συνέχεια από δυο, πλην του ΛΑ.Ο.Σ
Ο δικοματισμός τρίζει, οι δημοσκοπήσεις δίνουν κάτω απότο50% στα δυο κόμματα και στο Κιλκίς η είδηση στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι η επανένταξη αρχικά και η απένταξη ύστερα από δυο μέρες του Γιώργου Συμπιλίδη στη Ν.Δ.. Αντίθετα η ένταξη του Σ. Τσιτουρίδη θεωρείται ως φυσιολογική εξέλιξη καθώς ο πρώην υπουργός συμμετέχει στους συνδυασμούς της Ν.Δ από τις απαρχές της δεκαετίας του ‘90.
Ο Γ. Φλωρίδης έχει ιδρύσει το Κοινωνικό Σύνδεσμο και απουσιάζει από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 1989 και επέκεινα.
Στις 14η εκλογική μάχη μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και στο ν. Κιλκίς το αποτέλεσμα τω εκλογών επαφίεται στον …πατριωτισμό των Κιλκισιωτών. Πάμε στις κάλπες λοιπόν και Καλό …βόλι!