My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Οι Αργοναύτες για τη μνήμη της γενοκτονίας

(Βίντεο) Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου, διοργάνωσε την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς εκδήλωση με θέμα: ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ-ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ.

Ο πρόεδρος των Αργοναυτών κος Αθανάσιος Λαβασάς προλόγισε την παρουσίαση και αναφερόμενος στα 100 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της γενοκτονίας του λαού μας, τόνισε την ανάγκη οι σύλλογοι να εργαστούν ώστε τίποτε και ποτέ να μην ξεχαστεί.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν κείμενα σε επιμέλεια της κας Σαββίδου Λένας τα οποία καταγράφουν διαχρονικά το Κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Εύξεινο Πόντο από Αλώσεως της Τραπεζούντας και εντεύθεν.
Την ανάγνωση των κειμένων κράτησαν οι:

Πάτερ Γεώργιος Παντελίδης
Πάτερ Πολύκαρπος Κοντοζίδης
Παναγιώτης Δαμιανίδης Έφορος ΕΠΝν.Κιλκίς “ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”
Λένα Σαββίδου Γεν. Γραμματέας ΕΠΝν.Κιλκίς “ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”

Τα αποσπάσματα υπογραμμίστηκαν με ακούσματα από την αξιόλογη μουσική παράδοση του λαού μας με έμφαση στον μελοποιημένο Ακριτικό Κύκλο. Οι μουσικοί που αφιλοκερδώς κάλυψαν την εκδήλωση είναι: Λύρα και παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι: Στάθης Πορφυρίδης, Δημήτρης Δαμιανίδης, Ιορδάνης Σαλονικίδης. Νταούλι: Μπάμπης Κιτσονίδης, Παραδείσης Καλαμαρινός, Μελέτης Λαζαρίδης

Τα αναγνώσματα και την συναυλία συνόδεψε φωτογραφικό υλικό της κας Σαββίδου Λένας, ενταγμένο στην ήδη υπάρχουσα εργασία της”ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ”-ΠΕΤΡΑ. Η θεματολογία που επιλέχθηκε αφορούσε στο οδοιπορικό-ανάβαση στην Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας σημείο θρησκευτικής αναφοράς των απανταχού Ποντίων.

Η θεατρική ομάδα των Αργοναυτών καθώς και τα παιδικά χορευτικά τμήματα κράτησαν τα δρώμενα της εκδήλωσης. Το ΔΣ ευχαριστεί τους χοροδιδασκάλους των παιδικών τμημάτων κο Αργύρη Κετσετσή και κα Δήμητρα Αρσενικού για την συμβολή τους καθώς την υπεύθυνη του βεστιαρίου δις Αντιγόνη Κοτσαπουϊκίδου που επιμελήθηκε το ενδυματολογικό κομμάτι των δρώμενων. Επίσης ευχαριστεί την κα Βάσω Ραφαηλίδου για την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον κο Σάββα Ηλιάδη για την βιντεοσκόπηση της, όπως και τους ηχολήπτες κο Θανάση Ντέμκo και κο Πλάτωνα Λαβασά. Τέλος ευχαριστεί τον π. Γεώργιο Παντελίδη, τον πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών Θεσσαλονίκης “Κίζδερβεν” κο Χατζηαγγελίδη Δημήτρη για τον δανεισμό κειμηλίων που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην αισθητική της εκδήλωσης.

Οι Αργοναύτες, ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πολυανής Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου κκ Εμμανουήλ που μας τίμησε με την παρουσία του μιας και το θέμα που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε είναι από τα πλέον ευαίσθητα και αφορά στην ιστορική πορεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως και όλα τα μέλη και φίλους του συλλόγου αλλά και τους συμπολίτες μας που στήριξαν εμπράκτως το έργο του συλλόγου.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση ΕΔΩ

Σχολιάστε