My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Οι Αγορές και τα περίπτερα

Του Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

——————————————————————————————————————————————————————————————————Τα ταπεινά περίπτερα για δεκαετίες αποτελούσαν βασικό συστατικό της ελληνικής «ιδιαιτερότητας». Οι δε περιπτερούχοι βασικοί παράγοντες της καθημερινότητας. Τσιγάρα και εφημερίδες ήταν για δεκαετίες οι μεγάλοι «κράχτες» για την περισσότερη πελατεία των περιπτέρων. Χώρια το τηλέφωνο που, για δεκαετίες σπάνιζε στα μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα.

Ο περιπτεράς της γειτονιάς και του κέντρου ήξερε τα πάντα. Ήταν το βασικό «κέντρο πληροφοριών» για κάθε περίπτωση. Από αθώες πληροφορίες για μια οδό, για ένα κατάστημα, έως τις «αμαρτωλές» περί των πολιτικών φρονημάτων. Η εφημερίδα ήταν ο αψευδής μάρτυς της κομματικής τοποθέτησης των πελατών. Η «Αυγή» σε περιτύλιγμα «Ελληνικού Βορρά» ήταν το σύνηθες καμουφλάζ  των αριστερών πολιτών έναντι της Ασφάλειας. Στο φιλότιμο του περιπτερά εναπόκειτο  η ενημέρωση των Αρχών. Ένα φιλότιμο που, τις περισσότερες φορές βρισκόταν  σε άμεση συνάρτηση με την δυνατότητα  αδειοδότησης και λειτουργίας του ιδίου του περιπτερού και της ησυχίας του ιδίου του περιπτερά.

Αυτά συνέβαιναν «τότε»… Και τα περισσότερα έχουν καταγραφεί ακόμη και στις πάντα επίκαιρες ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες. Τα χρόνια όμως έφεραν το γραφικό περίπτερο σε καταστάσεις δύσκολες, σε ανταγωνισμούς άνισους, σε εποχές απίστευτης οικονομικής κρίσης.

Μέχρι που σήμερα το περίπτερο αποτελεί βασικό στόχο του ιδίου του Μνημονίου! Το οποίο Μνημόνιο επιτάσσει την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Δεν εννοεί βέβαια την ελεύθερη σε αριθμό λειτουργία περιπτέρων, αλλά καταργεί «μονοπωλιακές» καταστάσεις και προνόμια των περιπτέρων. Τα τσιγάρα και οι εφημερίδες πλέον θα μπορούν να πωλούνται παντού. Ακόμη και στο σούπερ μάρκετ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο η Ελεύθερη Αγορά θα πάρει επιτέλους την εκδίκησή της από το αδυσώπητο μονοπώλιο των περιπτέρων! Οι Αγορές βρήκαν τον τρόπο να ισορροπήσουν και να… αυτορρυθμισθούν, όπως επιδιώκουν χρόνια τώρα οι θιασώτες του άκρατου φιλελευθερισμού. Τέρμα στα «μονοπώλια», τέλος στην αισχρή εκμετάλλευση των αδίστακτων περιπτεράδων! Η χώρα μπαίνει, επιτέλους, σε τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης. Το θεόρατο χρέος θα τιθασευτεί και η χώρα δεν θα χρειασθεί άλλα «μέτρα». Το καίριο χτύπημα των περιπτέρων θα φέρει πόρους στο Δημόσιο Ταμείο και θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα!

Όλα τα παραπάνω περιέχουν τέτοια δόση ιλαροτραγωδίας ώστε δεν μπορούν να προκαλέσουν πλέον ούτε γέλιο. Το ζήτημα είναι πως η ελληνική ιδιαιτερότητα σίγουρα απαιτεί και μια ιδιαίτερη αναγεννητική προσπάθεια. Μια οικονομία και μια κοινωνία που, από την γέννησή τους «ακουμπούν» στο Ταμείο και την πρωτοβουλία του Κράτους, είναι αδύνατο να μετασχηματισθούν τόσο ξαφνικά, σύμφωνα με τις επιταγές των περίφημων Αγορών. Όπως οι Γερμανοί δεν χρειάζεται να γίνουν Έλληνες, έτσι και οι Έλληνες δεν χρειάζεται να γίνουν ξαφνικά Γερμανοί. Ούτε μπορούν, βεβαίως.

Το Κεντρικό Κράτος θα κληθεί και πάλι να παίξει το ρόλο του. Όχι με υπαλληλοποίηση και των υπολοίπων Ελληνων, αλλά με δημιουργική καθοδήγηση, προσεκτική και ελεγχόμενη χρηματοδότηση δράσεων, είσπραξη των φόρων που θα προέλθουν από την όποια ανάπτυξη, δίκαιη κατανομή  υποχρεώσεων και ωφελειών.

Είναι δύσκολος και μακρύς ο δρόμος για Πολιτεία και πολίτες. Απαραίτητος όμως, αφού, πρώτον: οι Αγορές όπου αφέθηκαν να «αυτορρυθμισθούν» προκάλεσαν είτε μονοπώλιο, είτε καρτέλ και δεύτερον: το περίφημο δαιμόνιο του Ελληνα έχει «πνιγεί» στο ουίσκι τα τσιγάρα και τα πούρα.

Τα οποία δεν θα πωλούν πλέον μονοπωλιακά τα ταπεινά περίπτερα…

Σχολιάστε