My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΟΔΕΥΣΙΣ στην ιστοσελίδα του Θαν. Βαφειάδη

logovafeiadis-thanasisΜε το “έμπα¨του νέου έτους, η ευχάριστη έκπληξη στο χώρο του Διαδικτύου και γενικά στον τομέα της ενημέρωσης για το νομό μας, ήλθε από ένα εκ των εκλεκτοτέρων τέκνων του σύγχρονου Κιλκίς, τον γνωστό μηχανικό και συγγραφέα, Θανάση Βαφειάδη.

Μ` αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων απ` τη Μάχη του Κιλκίς και την ένταξη της περιοχής μας στο ελληνικό κράτος, ο αστείρευτος σε προσφορά προς τον τόπο μας, Θανάσης, ανέβασε στο Ίντερνετ την εκπληκτική ιστοσελίδα του, odeusiskilkis.gr.

Εδώ ο κάθε χρήστης θα μπορέσει να περιηγηθεί στο υπερπολύτιμο και πλούσιο αρχείο του συντοπίτη μας, αποκτώντας πρόσβαση σε πηγές που αποτελούν μοναδική παρακαταθήκη για τον ταλαίπωρο τόπο μας, που τόσο αγαπάμε. Κι αυτό, μέσα σ` ένα φιλικό περιβάλλον υψηλής για τα στάνταρς του Διαδικτύου αισθητικής, γνωστής άλλωστε απ` τις ως τώρα εκδοτικές και άλλες δημόσιες εργασίες του Θανάση.

Στον ιστότοπο «Όδευσις Ιστορίας Κιλκίς» ο επισκέπτης θα βρεί άψογα οργανωμένες φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, χάρτες και σχέδια, έγγραφα, παλιές διαφημίσεις, κείμενα και δημοσιεύσεις εφημερίδων, που αφορούν έναν αιώνα ελεύθερου ελληνικού βίου της περιοχής του Κιλκίς. Ο ίδιος ο δημιουργός του ιστότοπου γράφει για το νέο έργο του – γιατί περί έργου ζωής πρόκειται, αν αναλογιστούμε ότι θ` ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς:

kartpostalΗ «Όδευσις Ιστορίας Κιλκίς» είναι ένα πολυδιάστατο ψηφιακό αρχείο που αφορά την ιστορική διαδρομή του Κιλκίς και της περιφέρειας του. 

Ο όρος «όδευσις» επιλέχθηκε γιατί η αποτύπωση τη τοπικής μας ιστορίας σε αυτόν τον ιστότοπο προσομοιάζει με την κλασική μέθοδο τοπογραφικής αποτύπωσης η οποία στηρίζεται σε μια πολυγωνική όδευση. «Κορυφές» της όδευσης αποτελούν οι θεματικές ενότητες στις οποίες ταξινομήθηκε τμήμα του προσωπικού μου αρχείου, το οποίο επί χρόνια συγκεντρώνω και εμπλουτίζω με τη συνδρομή φίλων και συμπολιτών μου.

Το αρχειακό αυτό υλικό ευελπιστώ ότι θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς «επισκέπτες» και θα συμβάλει στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εφέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. 

Το δώρο του Θανάση Βαφειάδη σ` όλους τους Κιλκισιώτες και Κιλκισιώτισες κι όχι μόνο, αυτήν την Πρωτοχρονιά του 2013, είναι συγκλονιστικό! Το αρχείο που θέτει στη διάθεσή μας, μονάχα μ` ένα άλλο ανάλογο μπορεί να συγκριθεί, τηρουμένων των αναλογιών: Μ` αυτό της ΕΡΤ. Και σίγουρα ξεχωρίζει αισθητά από κάθε τι ανάλογο που εμφανίστηκε ως τώρα στο τόπο μας, είτε από ατομικές προσπάθειες είτε από φορείς. Ευχαριστούμε θερμά Θανάση και σου ευχόμαστε να φλέγεται πάντα τη ψυχή σου απ` την ίδια διάθεση για προσφορά και έκφραση.

xroniko-kilkisΚαι με την ευκαιρία: Όπως μαθαίνουμε απ` την ίδια την ιστοσελίδα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα εκδοθεί απ` τον Θανάση Βαφειάδη  το “ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 1913-1940″, που είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του προπολεμικού Κιλκίς, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στην έρευνα των παλαιών εφημερίδων που περιέχονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Ο ίδιος για το νέο έργο του γράφει: “Ερευνήθηκαν συνολικά 23 εφημερίδες της περιόδου 1913 -1940, από τις οποίες οι 16 εκδίδονταν στην Αθήνα, οι 6 στη Θεσσαλονίκη και μια στην Πάτρα. Η έρευνα στις 250.000 και πλέον ηλεκτρονικές σελίδες που «κατέβασα» στο διάστημα της τριών ετών που διήρκεσε η έρευνά μου απέδωσε ένα εντυπωσιακό υλικό, το οποίο μπορεί πλέον να φωτίσει επαρκώς τις άγνωστες ή τις λιγότερο γνωστές πτυχές της τοπικής μας ιστορίας”.

Το ΧΡΟΝΙΚΟ αποτελείται από δύο τόμους και 1.200 συνολικά σελίδες με σπάνια εικονογράφηση. Μέχρι την έκδοση του δίτομου αυτού έργου για τους επισκέπτες της «Όδευσης» θα υπάρχει προδημοσίευση κάποιων κειμένων του Α’ τόμου ώστε να πάρουν μια «πρόγευση» για το περιεχόμενό του.

Γιάννης Καραγιαννίδης

Σχόλια
One Response to “ΟΔΕΥΣΙΣ στην ιστοσελίδα του Θαν. Βαφειάδη”
  1. Ο/Η Γρηγόρης Κυριακού λέει:

    Συγχαρητήρια για πρωτοβουλία. Ήταν κάτι που πραγματικά έλειπε από τον τόπο. Και με την ευκαιρία των 100 χρόνων, ο Θανάσης μας κάνει ένα εκπληκτικό δώρο.

Σχολιάστε