My Twitter Feed

24 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ξένος στη Τράπεζα Ελλάδος

varoufakis-giannis-001Του Γιάννη Βαρουφάκη.


Εν όψει του διορισμού του νέου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν ακουστεί προτάσεις για ανοικτό διαγωνισμό που θα οδηγήσει στην επιλογή του αντικαταστάτη του κ. Προβόπουλου, πιθανώς με τη συμμετοχή ξένων υποψηφίων. (Αν δεν κάνω λάθος, αποτελεί επίσημη πρόταση του Ποταμιού.)

Πρόκειται για πρόταση στη σωστή κατεύθυνση. Επιτρέψτε μου, όμως, να την πάω λίγο πιο «μακριά».

Πρώτον, είμαι εναντίον διαγωνισμού. (Όσοι ξέρουμε από «διαγωνισμούς» του ελληνικού δημοσίου, των «επιτροπών» που δημιουργούνται για να τους «οργανώσουν» κ.λπ., μας πιάνει κρύος ιδρώτας όταν ακούμε τη λέξη «διαγωνισμός».)

Δεύτερον, ο νέος Διοικητής δεν πρέπει να είναι Έλλην. Στις δύσκολες ημέρες που έρχονται είναι απαραίτητο στο τιμόνι της ΤτΕ να βρίσκεται άνθρωπος υπεράνω υποψίας για διαπλοκή με την Εγχώρια Πτωχοτραπεζοκρατία και το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Τρίτον, θεωρώ ότι ο νέος Διοικητής πρέπει να μην είναι ούτε πανεπιστημιακός ούτε και άτομο που θητεύει σε ιδιωτική τράπεζα προ του διορισμού του. Αντίθετα, πρέπει να έχει πρόσφατη και μακρά πείρα σε Κεντρική Τράπεζα.

Τέταρτον, ο νέος Διοικητής δεν πρέπει να προέρχεται από χώρα της Ευρωζώνης καθώς, για να ισχύει η πιο πάνω «συνθήκη», θα έχει ήδη μπολιαστεί από τις ανόητες πρακτικές και ιδεοληψίες από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών.

Πέμπτον, θα ήταν τεράστια συνεισφορά τόσο προς τη χώρα μας όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο συμμετέχει ο Διοικητής της ΤτΕ, αν ο δικός μας εκπρόσωπος ήταν πραγματικός μονεταριστής (σε αντιδιαστολή με τους δήθεν μονεταριστές της Bundesbank). Πολλοί αναγνώστες θα ξαφνιαστούν ίσως που προτείνω μονεταριστή παρά το γεγονός ότι απορρίπτω τον μονεταρισμό. Όμως, στην προκείμενη περίπτωση, έχουμε τα εξής δεδομένα: (Α) Ο Διοικητής της ΤτΕ δεν ασκεί νομισματική πολιτική από μόνος του αλλά απλά επηρεάζει, σε κάποιο βαθμό, τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. (Β) Η ΕΚΤ πρέπει εσπευσμένα να προβεί σε ποσοτική χαλάρωση, κάτι που ένας μονεταριστής καταλαβαίνει καλά. (Γ) Ένας έντιμος μονεταριστής κατανοεί πλήρως την ανάγκη εκκαθάρισης του κόπρου του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα ήταν θείο έργο ως προς το δικό μας τραπεζικό σύστημα.

Τομή των πέντε πιο πάνω συνόλων χαρακτηριστικών που θα πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος είναι η εξής: Αγγλοσάξονας μονεταριστής με επιτυχή θητεία σε Κεντρική Τράπεζα εκτός της Ευρωζώνης. Ιδανική περίπτωση θα ήταν ο Sir Mervyn King (έως πρότινος Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας). Αν όχι ο Sir Mervyn τότε εξαιρετική εναλλακτική θα ήταν ο Andy Haldane (διευθυντής του γραφείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας). Κι αν όχι ο Andy Haldane τότε η θέση θα μπορούσε να προταθεί στον Sir Winfried Bischoff, Πρόεδρο της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Αναφοράς της Βρετανίας.

Πολύ θα ήθελα να δω άμεσο διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ ενός εκ των προαναφερομένων. Θα ήταν ένα γενναίο βήμα προς την αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στη Φραγκφούρτη και μια επανάσταση στο εσωτερικό του ΔΣ της ΕΚΤ. Παράλληλα θα ήταν κίνηση που θα έσπερνε, όπως έχει ανάγκη ο τόπος, τον πανικό στο εσωτερικό της Πτωχοτραπεζοκρατίας που χτίζεται στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια με κίνδυνο τον εγκλωβισμό της κοινωνίας μας στα δίχτυα μιας Νέας Κλεπτοκρατίας.

Άρθρο στο protagon.gr

Σχολιάστε