My Twitter Feed

16 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κιλκίς: Ένταξη δυο νέων σχολείων -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Συνεργασία για ένταξη έργων -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

“Πρωτοφανής λαθροχειρία στο ΔΣ” -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Καταγραφή προβλημάτων Παιονίας -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Νομιμοποίηση κατάργησης 8ωρου -

Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα του 3ημέρου -

Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Στοπ στα πλαστικά με Σταραμάκι! -

Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο -

Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Νομοσχέδιο-λύκος με δέρμα προβάτου

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Φραγγίδης, βουλευτής νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Φραγγίδης ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, καταλύονται οι στόχοι της πολιτικής της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια στο εργατικό δίκαιο για: υψηλή απασχόληση, ισχυρή κοινωνική προστασία, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, προστασία της κοινωνικής συνοχής. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία διέπεται από άκρατο φιλελευθερισμό, εύνοια προς την εργασιακή ελίτ και επικράτηση του ατομικού έναντι του συλλογικού, σχολίασε ο βουλευτής.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Λύκο ενδεδυμένο δοράν προβάτου», αφού χρησιμοποιεί θετικές διατάξεις, που συνιστούν συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για να «ντύσει» ένα πλήθος αντεργατικών διατάξεων, όπως η κατάργηση της οκτάωρης εργασίας, η αύξηση των υπερωριών, η μείωση εισοδήματος, η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στην απεργία.

Στη συνέχεια, ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι το εργατικό δίκαιο χρειάζεται μεν εκσυγχρονισμό αλλά χωρίς να θίγεται η δίκαιη εκπροσώπηση των εργαζόμενων και η προστασία των εργασιακών κεκτημένων. Λέμε ναι στην ευελιξία στην εργασία αλλά μόνο όταν περνάει μέσα από συλλογικές συμβάσεις και τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε στο ν. 3846/2010 (άρθρο 7). Διαφωνούμε με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε δήθεν ανεξάρτητη αρχή και σε μια «κυβέρνηση – Πόντιο Πιλάτο», που απεκδύεται κάθε ευθύνης ευνοώντας το δίκιο του ισχυρού, συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί την πανδημία και την εργασιακή επισφάλεια, για να συνεχίσει την επίθεσή της κατά της αξιοπρεπούς εργασίας. Αντί να εκσυγχρονίσει τον επιτυχημένο ν. 1264/1982 του ΠΑΣΟΚ, τον καταργεί για να δώσει τη θέση του σε μια οπισθοδρομική «αντιμεταρρύθμιση», που δε λαμβάνει υπόψη της τις ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές και τις επιδράσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης.

Προσπαθεί να μας πείσει ότι ο ανίσχυρος εργαζόμενος είναι ισότιμος συνομιλητής ενός παντοδύναμου εργοδότη και ότι η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής επιτυγχάνεται με εργασιακή εξουθένωση, χαμηλούς μισθούς, κυριακάτικη εργασία και σπαστό ωράριο, ακόμα και στην μερική απασχόληση. Όσο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, υπενθύμισε ότι έχει ήδη νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ (ν.3996/2011, άρθρο 26), αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κάνει λόγο αρχικά για πιλοτική εφαρμογή.

Κυρίως,όμως, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του δημογραφικού προβλήματος. Παράλληλα,διαμορφώνοντας ανεξέλεγκτες εργασιακές συνθήκες παλαιών εποχών, η Κυβέρνηση γίνεται ηθικός αυτουργός ενός νέου «braindrain».

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο «Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» είναι καταδικασμένο να αποτύχει γιατί:δεν λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, είναι αναχρονιστικό, αποπειράται να υιοθετήσει αποσπασματικά πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παραβλέποντας τη διαφορετικότητά τους σε κοινωνική δομή και παραγωγικό μοντέλο, δεν προκύπτει από εκτεταμένο κοινωνικό διάλογο και συναίνεση και κυρίως, δεν προνοεί και δεν εγγυάται ένα καλό μέλλον στη νέα γενιά.

Το βίντεο της τοποθέτησης στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://wetransfer.com/downloads/1cd43a5f4170c6a4d100b421e2ec027020210615095605/186c70e7275098211c78b8fd686d04e020210615095629/84aaf3

Σχολιάστε