My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Νερό με…μπόλικο αρσενικό!

nero-vrysiΑποδέχεται την αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής ο δήμαρχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αριστοτέλης Χρ. Πάχτας, επισημαίνει όμως ότι στο παρελθόν ήταν αυξημένο, αλλά “δεν υπήρχαν αντιδράσεις”.

Το αρσενικό είναι αποτέλεσμα των επιχειρήσεων εξόρυξης χρυσού της γνωστής εταιρείας που έχει σκάψει όλη την περιοχή. Στην εταιρεία είχε εκχωρηθεί το χρυσορυχαίο με απόφαση του Α.Τσοχατζόπουλου (ως υπουργός Βιομηχανίας) αντί 11 εκατ. ευρώ και υπολγίζεται ότι έχει χρυσό αξίας δισ ευρώ!

Το νερό πλέον είνα ακατάλληλο στο Δήμο Αριστοτέλη. Υπογραμμίζεται πάντως ότι ο Δήμαρχος Αριστοτέλη αποδίδει την υψηλότερη του ορίου συγκέντρωση αρσενικού «σε γηγενή στοιχεία του εδάφους» και τονίζει ότι «δεν πρέπει να συγχέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σύμφωνα και με την άποψη του ΙΓΜΕ».

Ο Χρ. Πάχτας αναφέρει ότι «πρόσφατα το δίκτυο ύδρευσης του Νεοχωρίου, ανιχνεύτηκε να παρουσιάζει σχετικά αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού, έναντι του πρόσφατου ορίου των 10 mg/l».

defencenet.gr

Σχόλια
One Response to “Νερό με…μπόλικο αρσενικό!”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Αυτό το επιχείρημα, οτι δηλαδή η υψηλότερη συγκέντρωση αρσενικού στο Νεοχώρι, αλλά ίσως όχι μόνον εκεί στην ανατολική Χαλκιδική, οφείλεται σε “γηγενή στοιχεία του εδάφους” και οτι “δεν πρέπει να συγχέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες” είναι εντελώς αντιεπιστημονικό και ανόητο.

    Τα “γηγενή στοιχεία του εδάφους” -μεταξύ των οποίων εννοούν και το αρσενικό εννοούν όσοι προβάλλουν αυτό το επιχείρημα- υπήρχαν στον τόπο εκείνο έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν. Κανείς δεν ισχυρίστηκε, ή ισχυρίζεται, οτι με κάποια εξορυκτική ή μεταλλευτική δραστηριότητα προστέθηκε αρσενικό στην περιοχή. Εκείνο που προφανώς έγινε είναι οτι το υπάρχον σε βάθος αρσενικό “ανασκαλεύτηκε” μηχανικά και χημικά και μπήκε σε διαλυτή μορφή (διαλύθηκε δηλαδή) στο υπόγειο απόθεμα νερού που αντλείται για ύδρευση. Το μηχανικό δε και χημικό “ανασκάλεμα” προκλήθηκε από το πλήθος των ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή. Αυτές όμως, οι πολλές ερευνητικές γεωτρήσεις, προφανώς και είναι “ανθρωπογενείς δραστηριότητες”.

    Σε τι ακριβώς συνίσταται το μηχανικό και χημικό “ανασκάλεμα”; Στο ότι με τις πολλές γεωτρήσεις μπαίνει αέρας στο υπέδαφος, οι θειούχες μεταλλικές ενώσεις, ιδίως αν περιέχουν σίδηρο, οξειδώνονται ταχύτατα, σχηματίζεται θειϊκό οξύ και αυτό με τη σειρά του διαλύει και κινητοποιεί τα μεταλλικά στοιχεία των ενώσεων αυτών -μεταξύ τους και το “γηγενές” αρσενικό- και τα ενσωματώνει σε διαλυτή μορφή στο υπόγειο νερό. Αν αυτά σας φαίνονται δυσνόητα, να το πω απλούστερα: εκείνο που γίνεται με τις πολλές γεωτρήσεις είναι οτι απελευθερώνεται και μπαίνει στο νερό το αρσενικό που υπάρχει μεν από πριν στο υπέδαφος, όμως σε μορφή αδιάλυτη, άρα μη επικίνδυνη, λόγω ελλείψεως αέρα σε βάθος. Οι πολλές γεωτρήσεις ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου και κάνουν το αρσενικό διαλυτό με συνέπεια να φτάνει στις βρύσες των σπιτιών.

    Είχα την ευκαιρία τα παραπάνω να τα εξηγήσω στους κατοίκους του Κιλκίς πολλές φορές όταν τους μιλούσα για την “όξινη απορροή”. Απλά να υπενθυμίσω εδώ οτι εντελώς ανάλογο πρόβλημα θα προκύψει και εντός του γνωστού σας μεταλλευτικού χώρου στα Κρούσια -αλλά και παραπέρα στην Ποντοκερασιά- αν αρχίσουν και εκεί γεωτρήσεις. Ιδίως δε για τη Βάθη, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο το αρσενικό, αλλά και το εξίσου, αν όχι περισσότερο επικίνδυνο επειδή είναι ύπουλο, ουράνιο.

Σχολιάστε