My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να ξυπνήσουμε πριν είναι αργά!

papoulidis-stamatis-001Του Σταμάτη Παπουλίδη* 


Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη της Ν.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ Κιλκίς  στο μητρικό ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) καταγράφονται έντονες  αναφορές στον τοπικό τύπο σε σχέση με το υπάρχον τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης (Κιλκίς), όπως και με το νέο κτίριο που έχει κατασκευαστεί στον περιφερειακό της πόλης.

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα ; και ποία δεδομένα υπάρχουν τώρα και στο κοντινό μας μέλλον ;.

Όπως ενημερωθήκαμε αυτές τις μέρες από έγκυρο δημοσίευμα, τελικά το κτίριο που περιμέναμε, παραδόθηκε από τον ανάδοχο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που είχε εξολοκλήρου τον έλεγχο και την πρόοδο των εργασιών… και έπεται και συνέχεια…                  η αποδοχή της παραχώρησης (σύσταση επιτροπής παραλαβής) πλέον από το μητρικό ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Εδώ όμως ξεκινάει ένας νέος κύκλος δυσκολιών.

Πρέπει όλοι να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, οι τοπικοί φορείς , ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, τα κόμματα και οι παρατάξεις

να ξυπνήσουμε τώρα πριν είναι αργά!

Το κτίριο ,αν τελικά η επιτροπή παραλαβής από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας το αποδεχτεί, είναι πάρα πολύ μεγάλο (εκτείνεται σε έκταση 6000m2) για ένα τμήμα όπως αυτό που έχουμε στο Κιλκίς. Είναι γνωστό επίσης ότι έχουν τεθεί τρεις προϋποθέσεις (για την τελική λειτουργία του κτιρίου) από πλευράς Διοίκησης του μητρικού ΤΕΙ και οι τρεις καταλήγουν στην έλλειψη κονδυλίων για μια τόσο μεγάλη εγκατάσταση, που ετησίως θα έφτανε η λειτουργία της 900.000ευρώ περίπου (αύξηση προϋπολογισμού επανειλημμένα ζητήθηκε αλλά δεν έγινε….)

 Υπενθυμίζουμε ότι το κτίριο έγινε με ευρωπαϊκά χρήματα, οι δεσμεύσεις και οι έλεγχοι είναι αυστηροί στην εποχή των μνημονίων, ιδιαίτερα αν η εκπαίδευση  σε ένα τέτοιο κτίριο δεν αφορά την καθημερινή προσέλευση παραπάνω 80 φοιτητών .

Όπως αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής με ένα τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης (Κιλκίς) που όλοι μας παρατήσαμε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ο.Α.Ε.Δ  χωρίς να του δώσουμε μεγαλύτερο και καλύτερο περιεχόμενο όπως και προφίλ ανάλογο των απαιτήσεων της εποχής και της περιοχής, κτίριο καινούριο δεν λειτουργεί τόσο εύκολα.

Στα παραπάνω δεδομένα να βάλουμε στο μυαλό μας  το Σχέδιο Αθηνά Ι (ήδη ισχύει) όπως και το Σχέδιο Αθηνά ΙΙ ( υπό συζήτηση συνεχώς νέας αναδιάρθρωσης τμημάτων ) θα έρθει στο προσεχές μέλλον και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει …. !

Μήπως ακόμη και να μας πάρουν αυτό το τμήμα ; ή και να κλείσουν  αυτό που έχουμε ; ξέρει κανένας ; ή είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την κατάσταση που υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια ;

Μέχρι τώρα κάνουμε διαπιστώσεις και ανάλυση, η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχει ελπίδα αν θέλουμε να παλέψουμε ως κοινωνία του Ν.Κιλκίς και για την αξιοποίηση του νέου κτιρίου και για την ενδυνάμωση του υπάρχοντος τμήματος .

Η ελπίδα βρίσκεται μέσα στην πρόταση της Διοίκησης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, να δημιουργηθεί Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (School of Applied Arts) αποτελούμενη από δύο τμήματα στο Κιλκίς, δηλαδή έχοντας στο νέο κτίριο του Κιλκίς δύο τμήματα (Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης όπως και  Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων όπου το Π.Δ127/2013(ΦΕΚ 190/τ.Α΄) το θέλει να μεταφέρεται από Σέρρες σε Αθήνα το 2018).

Η παραπάνω πρόταση έγινε τον Μάρτιο του 2016, που συμπεριλαμβάνει την έγκριση δύο νέων τμημάτων για το μητρικό ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ( το «παιχνίδι» γίνεται τον Φεβρουάριο που καταρτίζονται σχολές και τμήματα Πανελληνίως από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το νέο μηχανογραφικό δελτίο) .

Με λίγα λόγια ή ξυπνάμε τώρα ή θα μας προλάβουν οι εξελίξεις! Με όχημα την παραπάνω πρόταση και βέβαια με συνεννόηση όλων των αρμοδίων  μπορούμε ως Ν.Κιλκίς να έχουμε καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Ας το αποδείξουμε!

*Γραμματέας ΝΕ Κιλκίς του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σχολιάστε