My Twitter Feed

9 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Να αποζημιωθούν τώρα οι αγρότες -

Σάββατο, 9 Ιουλίου, 2022

Ιός: Καλπασμός εν μέσω θέρους! -

Παρασκευή, 8 Ιουλίου, 2022

Απώλειες του ζωικού κεφαλαίου -

Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

7 κυβερνητικά στελέχη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης -

Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

“Και κρατική αρωγή για τις ζημιές” -

Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Ζητούνται άμεσα αποζημιώσεις -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνουμε για αγροτικά -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Να αποζημιωθούν τώρα οι αγρότες

Υλοποιώντας τη δέσμευση τους προς τους αγρότες που συνάντησαν κατά την πρόσφατη περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Παιονίας, η βουλεύτρια Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου και ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό ΑΓΑΤ Γιώργο Γεωργαντά για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι βουλευτές τονίζουν στην ερώτηση τους ότι η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωση των αγροτών καθώς “σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ευρωπού του Δήμου Παιονίας, τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους αγρότες που καταστράφηκε η παραγωγή τους, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ούτε ποια μέτρα θα είναι αυτά ούτε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα τους.”

Και συνεχίζουν αναφέροντας ότι “το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνάει οδηγεί τους αγρότες στην οικονομική ασφυξία και λειτουργεί ανασταλτικά τόσο για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου όσο και γενικά για την συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι για αυτό.”

Η κ. Αγαθοπούλου και ο κ. Αραχωβίτης θέτουν μια σειρά από ερωτήματα προς τον υπουργό σχετικά με την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας, ζητώντας παράλληλα να κατατεθούν τα χρονοδιαγράμματα για όλα αυτά τα μέτρα στήριξης των αγροτών και της αποκατάστασης των ζημιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ευρωπού του Δήμου Παιονίας πριν 2 εβδομάδες περίπου, και συγκεκριμένα τις περιοχές του αγροκτήματος του Αγίου Πέτρου, του Πολυπέτρου και της Μεσιάς είχαν σαν αποτέλεσμα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής των αγροτών. Ειδικά, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του Αγίου Πέτρου υπέστησαν τεράστιες ζημιές που αγγίζουν το 100% της παραγωγής των αγροτών με ζημιές επίσης και στα αγροτικά τους μηχανήματα.

Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι πιο έντονα από ποτέ σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και γινόμαστε συχνά μάρτυρες τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης αυτών των καταστροφών με γρήγορα αντανακλαστικά όπως επίσης να αλλάξει και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση όλων αυτών των καταστροφών.

Μέχρι την ολοκλήρωση όμως των παραπάνω, η Κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωση των αγροτών. Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ευρωπού του Δήμου Παιονίας, τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους αγρότες που καταστράφηκε η παραγωγή τους, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ούτε ποια μέτρα θα είναι αυτά ούτε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα τους. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνάει οδηγεί τους αγρότες στην οικονομική ασφυξία και λειτουργεί ανασταλτικά τόσο για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου όσο και γενικά για την συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι για αυτό.

Επειδή, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζοντας σχεδόν όλες τις καλλιέργειες.

Επειδή, οι αγρότες πρέπει να εξασφαλίσουν τόσο τους πόρους για την διαβίωση τους όσο και για την καλλιέργεια των αγρών τους.

Επειδή, οι καταστροφές αυτές θα εντείνουν την επισιτιστική κρίση που θα ακολουθήσει.

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στους αγρότες και να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, ενεργειακή και κλιματική).

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να δίνει κίνητρα και να στηρίζει την επιλογή όσων θέλουν να παραμείνουν στις ακριτικές περιοχές της περιφέρειας μας, όπως είναι αυτές της ΠΕ Κιλκίς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή προκαταβολών στους αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή της ΔΕ Ευρωπού του Δήμου Παιονίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σας για την καταβολή των προκαταβολών;

Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών μέσω των υπηρεσιών του ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν το συντομότερο δυνατόν; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σας για την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων των ζημιών;

Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην χρηματοδότηση των αγροτών για την αποκατάσταση των ζημιών τους στα αγροτικά μηχανήματα και στις υποδομές, ώστε να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο; Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σας για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων;

Προτίθεται να λάβει έκτακτα μέτρα έμπρακτης διευκόλυνσης των αγροτών της περιοχής όπως αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τα πιστωτικά ιδρύματα και προς την ΔΕΗ;

Προτίθεται να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών συμπεριλαμβάνοντας τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που συναντάμε όλο και πιο συχνά ανά την επικράτεια;

Σχολιάστε