My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι στην ΕΤ3 λέει η Θεσσαλονίκη

ert3Σύσσωμοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης τάχθηκαν υπέρ της επαναλειτουργίας της ΕΤ3 ή λειτουργία ενός δημοσίου φορέα Ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά και υπέρ των εργαζομένων στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ. 

Μόνο επαναλειτουργία της ΕΤ 3 με τους ίδιους εργαζόμενους και με το ίδιο εργασιακό καθεστώς ζήτησαν από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι της ΕΤ 3.

Αυτή η μικρή διάφορα έφερε αναστάτωση στο κλείσιμο της εκδήλωσης με την πλειοψηφία των φορέων να έχει αποχωρήσει και με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ Μ. Βοιτσιδης να διαπραγματεύεται δια βήματος με τους εργαζόμενους για την σχετική διατύπωση στο σχετικό ψήφισμα.

Νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους οι φορείς αποφάσισαν να συνδράμουν στην δημιουργία του φορέα με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Από τη μεριά της η εκπρόσωπος των εργαζομένων Ελευθερία Φαραντακη τόνισε μεταξύ άλλων “Δεν είναι εκδήλωση μνημόσυνο για την ΕΤ 3. Η ΕΤ 3 είναι ζωντανή και εμείς είμαστε μέσα και δουλεύουμε”. Έκανε παράλληλα κριτική στην ΕΣΗΕΜ-Θ γιατί δεν ζήτησε νωρίτερα κοινές ενέργειες από τους φορείς.

Οι απόψεις των φορέων

“Θέλουμε τηλεόραση αξιώσεων σε όλους τους τομείς. Το δικαιούται ο βορειοελλαδικος χώρος” τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

“Χρήσιμη η δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Προβληματική και το λιγότερο ανιδιοτελής η ενημέρωση από ιδιωτικά ΜΜΕ” σχολίασε ο Γ. Μπουταρης.

Για ένα “αυτοτελή, λειτουργικό, άρτια στελεχωμενο με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια” μίλησε ο Απ. Τζιτζικωστας.

“Προφανής και δεδομένη η στήριξη μου στη δημιουργία ενός περιφερειακού σταθμού ως ένα κεντρικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο” ανέφερε ο Γ. Δακης.

Για ένα αυτόνομο και πλήρως στελεχωμενο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα από τη Θεσσαλονίκη μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλος.

Για “αναγκαιότητα της στήριξης ενός ανεξάρτητου καναλιού με έδρα τη Θεσσαλονίκη” έκανε λόγο ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Ιωάννης Χατζηδημητριου.
Για “ένα κανάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά και με τους εργαζόμενους μέσα” ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλιδης.

“Εφικτή η λειτουργία της ΕΤ 3” σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσελος.

Το λόγο πήραν επίσης στην εκδήλωση και οι κκ Ν.Μερτζος, Αρ. Καζακος, Τρ.Μηταφιδης, Π. Αβραμόπουλος, Β.Παπαζαχος, Β. Καρακωστανογλου, Θ. Τοσουνιδης, Δ. Τσαμης.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ 

Τεράστιο έλλειμμα στη δημόσια ενημέρωση της περιφέρειας, την οποία υπηρετούσε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η ΕΡΤ3, αναγνωρίζουν στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι θεσμών και φορέων της αυτοδιοίκησης, της οικονομίας, της πολιτικής, της εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας, στην εκδήλωση ενημέρωσης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στη Βόρεια Ελλάδα, που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ σήμερα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να λειτουργήσει εκ νέου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, για να διατυπώσουν το αίτημα αυτό.
Στην επιχειρηματολογία όλων τονίστηκε ότι δε νοείται δημόσια ραδιοτηλεόραση η οποία δε θα υπηρετεί ισότιμα και με αυτόνομο τρόπο την περιφέρεια. «Με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μεγάλες περιοχές της Ελλάδας δε θα καλύπτονται από δημοσιογράφους και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε», τόνισε σε μήνυμά του από τις Βρυξέλλες, με το οποίο άνοιξε η εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ρικάρντο Γκουτιέρες.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μόσχος Βοϊτσίδης, επισήμανε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να πάρει τον λόγο συντονισμένα η κοινωνία της Μακεδονίας και της Θράκης, «για να υπερασπιστούμε την ΕΡΤ3 και το αγαθό της δημόσιας ενημέρωσης».
Ο παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, τόνισε ότι «θέλουμε ραδιοτηλεόραση αξιώσεων σε όλους τους τομείς. Το δικαιούται ο βορειοελλαδικός χώρος για λογαριασμό όλου του ελληνισμού», και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι πολύ μειωμένος από τότε που χάσαμε το δικαίωμα της παρουσίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».
«Με την κατάργηση της ΕΡΤ3 η ενημέρωση έχει πληγεί», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης προσθέτοντας ότι δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα αρθρώνεται μόνο γύρω από την Αθήνα, «αν μη τι άλλο γεννά καχυποψία».
«Στο αίτημά μας δεν υπάρχουν τοπικιστικά αντανακλαστικά», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θεωρεί ότι θα υπάρξει επαναπροσέγγιση του θέματος για να δημιουργηθεί με διαφάνεια και με αξιοκρατικά κριτήρια, σταθμός «στα πρότυπα των ανάλογων της Ευρώπης».
Την ανάγκη να λειτουργεί άρτιος σταθμός που θα υπηρετεί τη διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.
Ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι «ο σχεδιασμός της ΝΕΡΙΤ είναι αθηνοκεντρικός και εξαφανίζει την περιφέρεια» και δήλωσε ότι «το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν τιμά τη χώρα και τη δημοκρατία».
Αρωγός στη στήριξη αυτόνομου και ανεξάρτητου σταθμού στη Θεσσαλονίκη είναι και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως διαβεβαίωσε ο πρύτανής του Ιωάννης Χατζηδημητρίου.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3, Ελευθερία Φαραντάκη, συνόψισε σε τρία σημεία τα αιτήματά τους: επαναλειτουργία της ΕΡΤ3, ακύρωση των απολύσεων, αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας από το καλοκαίρι του 2013 νιώθει φιμωμένη», είπε ο Δημήτρης Μπακατσέλος, πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τόνισε ότι η ΕΡΤ3 ήταν ο καλύτερος ενημερωτικός σταθμός στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι πρέπει να επισπευσθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να λειτουργήσει «σταθμός που θα επιτελεί το έργο της ΕΡΤ3 με πρόβλεψη να απορροφήσει τους εργαζομένους της».
Αυτόνομη δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ώστε να μη μένει μόνο στα λόγια η «διείσδυση στα Βαλκάνια», ζήτησε ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαος Μέρτζος.
«Ποδοπατήθηκαν συνταγματικά δικαιώματα στην περίπτωση των εργαζομένων της ΕΡΤ», υποστήριξε ο νομικός εκπρόσωπός τους, Αριστείδης Καζάκος.
Ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε ότι «όσοι πήραν την απόφαση να κλείσουν την ΕΡΤ3 προσβάλουν τους αγώνες που έγιναν στην πόλη για να υπάρχει δημόσια ενημέρωση», ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε «αποθέωση αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς» το κλείσιμο της ΕΡΤ και ο Βασίλης Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, έκανε αντιστοίχως λόγο για «πολύ μεγάλο σφάλμα της εξουσίας».
«Η Αθήνα στραγγάλιζε οικονομικά την ΕΡΤ3 όταν λειτουργούσε», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα οτιδήποτε ακούστηκε για κακοδιαχείριση σε σχέση με την ΕΡΤ3, καταλήγοντας: «Μακάρι να λειτουργούσε όλη η ΕΡΤ όπως η ΕΡΤ3».
Με βάση τις θέσεις όλων των φορέων, θα συνταχθεί ψήφισμα, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που θα ζητηθεί από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Πηγή: rthess.gr
Σχολιάστε