My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Kαταγγελία απολύσεων σε ALUMIL -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”! -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νίγηρας: Ιδού το έγκλημα!

Μέσα σε σαράντα χρόνια η AREVA εταιρεία-«σωτήρας» του Νίγηρα, χρησιμοποίησε 270 δισ. λίτρα νερού για την εξόρυξη ουρανίου, μολύνοντας και αποστραγγίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, που θα χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια για να επανέλθει.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα των στοιχείων που συγκέντρωσε η τελευταία αποστολή της Greenpeace. Σε μια χώρα που δεν της έφτανε ότι κατατάσσεται τελευταία στον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ, με παιδιά που το βάρος σε ποσοστό πλέον του 40% είναι κάτω από το κανονικό, ήρθε και ο «πυρηνικός θεός», ο γαλλικός γίγαντας AREVA, να δώσει ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα στο πρόσωπο του Νίγηρα. Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, από το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης, λέει:

«Οι συγκεντρώσεις ουρανίου και άλλων ραδιενεργών στοιχείων στα δείγματα χώματος που ελήφθησαν από περιοχή κοντά σε υπόγειο ορυχείο βρέθηκαν να είναι 100 φορές υψηλότερες απ’ ό,τι τα φυσιολογικά επίπεδα και υψηλότερες από τα διεθνώς αποδεκτά όρια». Αφιερωμένη στην κατάσταση στον Νίγηρα η έτσι κι αλλιώς κατεστημένη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεικνύει την ξεφτίλα τού υπό κατάρρευση «πολιτισμένου κόσμου».

Η AREVA, εξηγεί ο Δημήτρης Ιμπραήμ, εγκαταστάθηκε στον Νίγηρα πριν από περίπου 40 χρόνια, δημιουργώντας αυτό που προβαλλόταν τότε ως η οικονομική διάσωση μιας ολόκληρης χώρας. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της AREVA αποδείχθηκαν περιβαλλοντικά και οικονομικά καταστροφικές. Τεράστια σύννεφα σκόνης, τα οποία προκαλούνται από τις εκρήξεις και τις εκσκαφές στα ορυχεία, βουνά από βιομηχανικά απόβλητα, τοξικές λάσπες που σχηματίζουν βουνά εκτεθειμένα στους δρόμους, υπερεκμετάλλευση των λιγοστών υδατικών αποθεμάτων της χώρας είναι στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί εξαιτίας της εταιρείας. Η εξαθλίωση είναι τέτοια που με τα ραδιενεργά υλικά οι ντόπιοι χτίζουν τα σπίτια τους! Απ’ την άλλη τα νοσοκομεία της περιοχής που ελέγχονται από την εταιρεία ισχυρίζονται ότι δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα περιστατικό καρκίνου που να συνδέεται με την εξορυκτική της δραστηριότητα τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Αυτό που δεν λένε είναι ότι τα νοσοκομεία δεν απασχολούν γιατρούς που ειδικεύονται στην εργασιακή απασχόληση της περιοχής, κάνοντας έτσι αδύνατη τη διάγνωση ασθενειών που σχετίζονται με την εξόρυξη.

Συγκεκριμένα ισχύει:

**Στα 4 από τα 5 δείγματα νερού που συνέλεξε η Greenpeace στην περιοχή Arlit, οι συγκεντρώσεις ουρανίου ήταν πάνω από τα αποδεκτά όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πόσιμο νερό. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν σταδιακή αύξηση στη συγκέντρωση ουρανίου τα τελευταία 20 χρόνια, που καταδεικνύουν την επίδραση των εξορυκτικών διαδικασιών.

**Μία μέτρηση για ραδόνιο, που πραγματοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Akokan, έδειξε ότι η συγκέντρωση ραδόνιου στον αέρα ήταν 3 με 7 φορές πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

**Αναλύσεις σε μικροσωματίδια σκόνης έδειξαν αυξημένη συγκέντρωση ραδιενέργειας, 2 με 3 φορές υψηλότερη σε σχέση με χοντρή σκόνη. Τα μικροσωματίδια που μεταφέρονται εύκολα με τη σκόνη μπορούν να περάσουν στο ανθρώπινο σώμα με την εισπνοή ή και την κατάποση.

**Στους δρόμους του Akokan, τα επίπεδα της ακτινοβολίας βρέθηκαν να είναι σχεδόν 500 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτά τα σημεία για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα θα εκτίθεται σε μεγαλύτερη δόση από ό,τι η μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια δόση ακτινοβολίας.

**Αν και η AREVA ισχυρίζεται ότι πλέον δεν διαφεύγουν ραδιενεργά υλικά από τα ορυχεία, η Greenpeace βρήκε αρκετά κομμάτια από ραδιενεργά μέταλλα στην τοπική αγορά του Arlit, με τη δόση ακτινοβολίας να φτάνει έως και 50 φορές περισσότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα. Από αυτά χτίζουν τους οικισμούς.

Η κυβερνητική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της δραστηριότητας της AREVA, είναι υποαπασχολούμενη και υποχρηματοδοτούμενη. Επί χρόνια μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς υπηρεσίες έχουν επιχειρήσει να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον Νίγηρα. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας απαιτεί καύσιμο που προέρχεται από την καταστροφική δραστηριότητα της εξόρυξης ουρανίου.

Για χιλιάδες χρόνια οι περιοχές όπου εξορύσσεται αυτό το υλικό θα έχουν υποθηκευμένο μέλλον, που περνά από την κόλαση. *

Από enet.gr

Σχολιάστε