My Twitter Feed

15 Μαρτίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλλαλητήριο και στο Πολύκαστρο -

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023

ΕΚ – ΑΔΕΔΥ: Όλοι στην απεργία -

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023

Ξαναλειτουργεί η λαϊκή Αξιούπολης -

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023

Πάλι στο δρόμο ο λαός του Κιλκίς -

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023

Δήμος: 6,3 εκ. το χρέος της ΔΕΥΑΚ -

Δευτέρα, 13 Μαρτίου, 2023

Έγκριση έξι θέσεων επιμελητών -

Σάββατο, 11 Μαρτίου, 2023

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού -

Πέμπτη, 9 Μαρτίου, 2023

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ: 7 εκ. χρέος η ΔΕΥΑΚ -

Πέμπτη, 9 Μαρτίου, 2023

ΚΙΛΚΙΣ 24 – ΑΠΕΡΓΙΑ

apergia-001Το ΚΙΛΚΙΣ24 συμμετέχει στη σημερινή απεργία

Πάλι στο δρόμο ο λαός του Κιλκίς

*Ανακοινώσεις φορέων, συλλόγων και παρατάξεων.

Νέα συγκέντρωση στα πλαίσια της απεργίας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται στη πόλη του Κιλκίς την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 11 πμ, στη Πλατεία Ειρήνης, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών.

Οι δικηγόροι

Την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, προέβη στις παρακάτω επισημάνσεις:

Tο δικηγορικό σώμα (με τις αποφάσεις της Ολομέλειας από 5.3.2023 και της Συντονιστικής Επιτροπής από 13.3.2023) έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Πρόκειται για ζήτημα εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους.

Κανείς δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

Το οφείλουμε στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους αλλά και στην κοινωνία μας, που δεν μπορεί να ξαναβιώσει μία νέα τραγωδία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, συντασσόμενο με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και συμπαράστασης στις οικογένειες αυτών:

  • Την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 16.3.2023.
  • Τη συμμετοχή των μελών του στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς την Πέμπτη 16.3.2023.
  • Τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη εμφάνιση της Προέδρου του, ως μέλους της Συντονιστικής, στη Λάρισα.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΩΝ

Παραγραφές-Προθεσμίες.

Ποινικές υποθέσεις στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής και για πλημμελήματα που από το χρόνο τέλεσης της πράξης έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α΄ βαθμό και επταετία σε β΄ βαθμό.

Αυτόφωρη διαδικασία.

Δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση των προτάσεων Τακτικής Διαδικασίας και Διαδικασίας Μικροδιαφορών.

Αναβολές: Για τη διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.”

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων

Κάλεσμα με τίτλο “οι ζωές μας δεν είναι κόστος” για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ, Μακεδονίας, αναφέροντας τα εξής:

Οι τεράστιες συγκεντρώσεις στις 8 του Μάρτη έστειλαν μήνυμα ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι : οι κυβερνήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών που πρώτα κομμάτιασαν και μετά ξεπούλησαν τον ΟΣΕ και η HellenicTrain που τσέπωνε εκατομμύρια γνωρίζοντας ότι η μετακίνηση με τα τρένα δεν ήταν ασφαλής.

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων. Το ζήσαμε στην πανδημία, στο Μάτι και στις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελούν μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν σώσει ζωές, δεν έγιναν ποτέ γιατί θεωρούνται «κόστος» για το κράτος. Το ίδιο όμως κράτος μοιράζει απλόχερα και με διαδικασίες εξπρές δεκάδες δις από το Ταμείο Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να συνεχίσουμε να σακατευόμαστε στα εργοστάσια επειδή τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θεωρούνται κόστος για τους βιομήχανους. Εντατικοποίηση, ατέλειωτα ωράρια, ιλιγγιώδεις ταχύτητες στις μηχανές παραγωγής, αφαίρεση των προστατευτικών για να βγαίνει πιο γρήγορα η δουλειά, ελλιπής εκπαίδευση των εργαζόμενων, φορτηγά γεμάτα προβλήματα, αυτή είναι η κατάσταση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα. Την ίδια στιγμή, οι Επιθεωρητές Υγείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι είδος προς εξαφάνιση.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που θεωρεί την προστασία της ζωής μας κόστος. Να μετατρέψουμε την οργή μας σε δύναμη διεκδίκησης.

  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ 10:30π.μ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ 11π.μ στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Οι συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις και τα απογευματινά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας στις 8/3, όπως και στο Κιλκίς όπου πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων έδειξαν την ξεκάθαρη απόφαση του λαού, των εργαζόμενων και της νεολαίας «να μην υπάρξει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη».

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου Απεργούμε και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Συμμετέχουμε στην Απεργιακή Συγκέντρωση των Σωματείων του Κιλκίς, στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Ειρήνης, απαιτώντας:

  • Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

  • Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει». Η εξοικονόμηση πόρων, η λογική του «κόστους – κέρδους, οι ιδιωτικοποιήσεις, και η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, και των κοινωνικών υπηρεσιών δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική των κυβερνώντων. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι φοιτητές έχουμε ζήσει τους λέβητες που εκρήγνυνται σε σχολείο και αφαιρούν ζωές, τα αμφιθέατρα που δεν χωράνε τους φοιτητές, εκατοντάδες ακατάλληλα σχολεία που πλημμυρίζουν και πέφτουν σοβάδες. Και όλα αυτά όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα περισσότερα σχολεία. Αντιθέτως, είναι διαρκής, με ευθύνη των κυβερνήσεων, η υποχρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες (1,8 δις λιγότερα τα τελευταία 11χρόνια).

Ως πολίτες βιώνουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, στα τιμολόγια της ενέργειας. Ζούμε την αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης στις δομές υγείας με την ιδιωτικοποίηση σε βασικούς διαρθρωτικούς τομείς.

Θέλουμε η τεχνολογία να υπηρετεί την ασφάλεια των πολιτών στις μεταφορές και τις υποδομές.

Οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, έχουν δείξει ότι με τον οργανωμένο αγώνα μπορούν να αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική.

Οι εκπαιδευτικοί με τον συνεχή αγώνα μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε ένα σύγχρονο, ασφαλές, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης για σχολεία κατηγοριοποιημένα που θα αναζητούν χορηγούς, με εκπαιδευτικούς που θα ζουν στην ένδεια, χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία.

Δεν θα περιμένουμε, άπραγοι, το επόμενο τραγικό δυστύχημα

Τώρα είναι η ώρα να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά:

Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη!

και να παλέψουμε για:

  • Σύγχρονες δημόσιες, και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με άρτια εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων.

  • Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς.

Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.

  • Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

  • Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων.

  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους.

  • Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές κι εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές.

Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας σαν μια γροθιά τον αγώνα ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης και απαξίωσης των σχολείων. Υπογράφουμε μαζικά την απεργία – αποχή της ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΠΟΣΕΕΠΕΑ, συμμετέχουμε στις στάσεις εργασίας!

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ

Από τη πλευρά της, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ–ΟΤΑ) εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας αναφέρει στο δικό της κάλεσμα τα εξής:

“Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους που απέργησαν, που ενωμένοι με τον υπόλοιπο λαό και τη νέα γενιά, πλημμύρισαν την Τετάρτη 8 Μάρτη τους δρόμους όλων των πόλεων της χώρας και εδώ στο Κιλκίς, για να διαδηλώσουν για το έγκλημα στα Τέμπη. Όλοι μαζί γίναμε η φωνή των νεκρών αθώων θυμάτων!

Οι κινητοποιήσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους για τους αδικοχαμένους συναδέλφους σιδηροδρομικούς και τους δεκάδες νέους ανθρώπους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ – ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ!

Είναι ένοχοι! Η πολιτική τους εγκληματεί απέναντι στη ζωή μας. Εμείς οι εργαζόμενοι να πάρουμε θέση και να δυναμώσουμε την αντίσταση μας απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ξεζουμίζει τους πολλούς και δίνει τα πάντα στους λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματίες, μεγαλοκατασκευαστές, εφοπλιστές και μεγαλέμπορους.

Άλλωστε στους Δήμους έχουμε δει από πρώτο χέρι τα «οφέλη» αυτής της πολιτικής. Χρόνια τώρα Κυβερνήσεις και Δήμαρχοι απαξιώνουν τις υπηρεσίες από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με στόχο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Αποτέλεσμα της απαξίωσης και των ιδιωτικοποιήσεων είναι κάθε μέρα να έχουμε στο κλάδο και ένα εργατικό ατύχημα, να μετράμε 64 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους τα τελευταία 8 χρόνια. Να σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους. Να μην αντιμετωπίζεται η προστασία της ζωής και της εργασίας ως κόστος βαρίδι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων.

Η προσπάθεια συγκάλυψης έχει πέσει στο κενό! Η πολιτική όσων κυβέρνησαν μέχρι τώρα έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Η ενοχή τους είναι αποδεδειγμένη. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους δεν συγκινούν κανέναν.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΖΩΗ!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής, της υγείας, της εργασίας και της μόρφωσης για όλο το λαό. Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί ακόμα πιο αποφασισμένοι! Οργανωμένοι στα Σωματεία μας, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους μαθητές και φοιτητές, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ειρήνης, στις 10:30.

Η ΟΡΓΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΑΙ”

Η Επιτροπή Εργαζόμενων σε προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ):

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι όπως μας αποκαλούν «ωφελούμενοι» λες και μας κάνουν χάρη, του προγράμματος προεργασίας για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφαλιστική ικανότητα μας (ένσημα), με τις άδειες, με τις αργίες και με το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της άδειας, στο συμφωνητικό αναφέρεται: ‘Οι ωφελούμενοι μπορούν να απουσιάσουν μέχρι 14 μέρες προεργασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, με την υποχρέωση αντίστοιχης επιμήκυνσης του προγράμματος.’ Συνεπώς, στα προγράμματα αυτά δεν προβλέπεται δικαίωμα άδειας, χάνουμε το μεροκάματο στην περίπτωση που απουσιάσουμε, ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί να το κάνουμε, έχουμε την «υποχρέωση αντίστοιχης επιμήκυνσης του προγράμματος».

Επίσης, οι αργίες δεν πληρώνονται σαν αργίες, πρέπει να τις δουλέψουμε μετά το πέρας του προγράμματος όπως και τις άδειες, για να πληρωθεί σαν κανονικό ημερομίσθιο και όχι σαν αργία. Όσον αφορά την άδεια ασθενείας δεν έχουμε δικαίωμα σε αυτή, ούτε να αρρωστήσουμε δεν μπορούμε, αυτόματα γίνεται επιμήκυνση του προγράμματος.

Έχει φτάσει Μάρτιος και ακόμα δεν μας έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων. Τώρα ήρθε ενημέρωση για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι. Για να δούμε τι θα γίνει και με το δώρο του Πάσχα, που είναι κοντά.

Όσο για την ασφαλιστική μας κάλυψη, την οποία πληρώνει επίσης η ΔΥΠΑ, δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΦΚΑ για να προχωρήσει τη διαδικασία της ασφάλισης μας. Πολλοί εργαζόμενοι πριν το πρόγραμμα δεν είχαν ένσημα και τώρα δεν μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψή. Μέχρι να αποφασίσει η ΔΥΠΑ να καταθέσει την πληρωμή δεν θα έχουμε ασφάλεια, λεφτά τα οποία ήδη έχουν δοθεί στην υπηρεσία για την διαχείριση τους.

Τέλος, η πληρωμή μας συνεχίζει να καθυστέρει πάνω από ένα μήνα και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι 2-3 μήνες, ένα πρόβλημα που μας δυσκολεύει, με όλα τα έξοδα να τρέχουν καθημερινά.

Το κράτος μέσα από αυτά τα προγράμματα ανακυκλώνει την ανεργία. Θέλει την νέα γενιά εργαζομένων ευέλικτους, εργαζόμενους μιας χρήσης, καταρτιζόμενους για λίγους μήνες. Με βάση αυτά πέφτουν τα ποσοστά της ανεργίας, μετά το τέλος του προγράμματος ο εργαζόμενος όμως επιστρέφει στην ανεργία και δίνει τη θέση του στην επόμενη φουρνιά νέων ανέργων. Άρα ποιο το όφελος των προγραμμάτων; Το κράτος με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει τη νέα γενιά να δουλεύει σε ένα καθεστώς χωρίς δικαιώματα, διαμορφώνουν άθλιες εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ΔΥΠΑ που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μια προωθητική υπηρεσία, που θα ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας ως ευθύνη του κράτους και με βάση τις οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα σε μία σειρά κλάδους και τομείς, δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Αντίστοιχα προγράμματα απασχόλησης καλύπτουν οξυμένες ανάγκες του κράτους, στην Υγεία, στους Δήμους, στην καθαριότητα, με θέσεις που θα έπρεπε να είναι μόνιμες, πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νέοι πηγαίνουν στις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ, κάνουν την πρακτική τους μακριά από το αντικείμενό τους και στο όνομα αυτής εργάζονται κακοπληρωμένα σε κλάδους και επιχειρήσεις σε συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς να κλείνουν μάτι.

Διεκδικούμε:

  • Εμπρόθεσμη πληρωμή του μηνιαίου μισθού μας.

  • Δικαίωμα στην άδεια ασθενείας, στην κανονική άδεια καθώς και στις αποδοχές κανονικής αδείας με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

  • Δικαίωμα στην ασφάλιση. Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των ενσήμων.

  • Μετά το πέρας του προγράμματος να δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας.

Δεν είναι νομοτέλεια η ζωή με ψίχουλα, η ανασφάλεια, η μισή δουλειά, το μοίρασμα μίας θέσης σε 2 και 3 εργαζόμενους. Δεν μπορεί να είναι άπιαστο όνειρο να εργάζονται οι νέοι άνθρωποι πάνω σε αυτό που σπούδασαν, να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο αγώνας σήμερα και ιδιαίτερα σε συνθήκες συνεχών ανατιμήσεων και ακρίβειας, για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Ακριβώς γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να συμμετέχουν στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 10:30πμ στην Πλατεία Ειρήνης μαζί με τα εργατικά σωματεία.

Σχολιάστε