My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Νέο πολιτικό σκηνικό το 2017

tsaousidis-klearxos-001Του Κλέαρχου Τσαουσίδη.


Πράματα και θάματα προοιωνίζεται το 2017 στην πολιτική μας ζωή. Πράγματα που επιτέλους γίνονται από την πιο κατασυκοφαντημένη κυβέρνηση του τόπου, θαύματα που ονειρεύονται οι κατατρεγμένοι -μια και θα έχουν καταβροχθίσει τα (κατά ΚΚΕ) «ψίχουλα»- και τα άλλα «θαύματα» στα οποία πιστεύουν οι αχόρταγοι που λεηλάτησαν και διέφθειραν την κοινωνία μας.

Το νέο σκηνικό, έπειτα από τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, παρουσιάζει μεν τα πάγια εκείνα δομικά στοιχεία της Μεταπολίτευσης που σταδιακά καλώς ή κακώς έστειλαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην αποχή, αλλά και νέα που ίσως διαμορφώσουν άλλου τύπου αντιλήψεις.

Εξηγούμαι: Του χρόνου, αν όλα πάνε καλά και οι τοκογλύφοι δεν καταφέρουν να επιβάλουν τις θέσεις τους, άρα αν δεν πάμε σε εκλογές, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των καθόλου φιλικών ευρωπαϊκών οργανισμών, μπαίνει καθοριστικά -για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια- σε τροχιά μιας μικρής, έστω, ανάπτυξης. Αυτό είναι δυσβάσταχτο, ανυπέρβλητο, δολοφονικό για την ηγεσία της Δεξιάς και των συνιστωσών της, διότι η πρόσκαιρη δημοσκοπική (με ό,τι αυτό σημαίνει) ανάκαμψη προφανώς και θα αρχίσει να φυλλορροεί.

Θύελλα εγκεφάλου

Η εμφανής αμηχανία του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα (4,2 %) στα νησιά του Αιγαίου που σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού, σε συνάρτηση με τη στήριξη που παρείχε ώς τώρα στους δανειστές, καλύφθηκε εν μέρει με την παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη που είπε: «Προσωπικά θέλω να την ψηφίσω, γιατί αυτά τα χρήματα τα χρειάζονται όσοι θα τα πάρουν και ακόμα περισσότεροι, αλλά δεν ξέρω, σήμερα θα αποφασίσει το κόμμα».

Και το κόμμα τον άκουσε, αφού είχε διατυπώσει την έντονη ένσταση, διότι «η διανομή των χρημάτων στους συνταξιούχους αποτελεί καταπάτηση της συμφωνίας με τους δανειστές»! Πάσα στο γραφείο Τύπου του κ. Σόιμπλε, που ανταποκρίθηκε αμέσως.

Οι άνθρωποι έπαθαν αυτό που ονομάζαμε θύελλα εγκεφάλου, διότι μια απλή βόλτα πείθει για τη θετική αποδοχή του μέτρου από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Ποιοι ενίστανται;

Αυτή η απλή κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα οδήγησε και τα δορυφορικά της Νέας Δημοκρατίας σχήματα σε πανικό. Αλλά να λένε τα ίδια πάνω – κάτω και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως γνήσιοι αριστεροί; Ο δικός τους πανικός φάνηκε και από την από κοινού εμφάνιση των ηγετών τουλάχιστον τεσσάρων ή πέντε σχημάτων που προέκυψαν έπειτα από την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ισχύς εν τη ενώσει που λένε; Μάλλον αργά το κατάλαβαν.

Οι κινήσεις της κ. Αχτσιόγλου να δώσει τα παραχωρητήρια εργατικών κατοικιών σε πάνω από 11.000 δικαιούχους έπειτα από 38 χρόνια (!), η εμμονή στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων όταν οι συνδικαλιστικές «σφραγίδες» της αντιπολίτευσης ταλαιπωρούν τον κόσμο ή χτίζουν τοίχους στα υπουργεία (ίσως επειδή προσλαμβάνονται γιατροί και νοσοκόμοι έπειτα από 8 χρόνια), τα δωρεάν γεύματα σε μαθητές των φτωχών περιοχών διαμορφώνουν άλλο προφίλ στο εκλογικό σώμα.

Pasokisation

Η Ιστορία διδάσκει ότι η εγκατάλειψη βασικών θέσεων από κομματικά σχήματα οδηγεί σε αυτό που αποκαλείται διεθνώς pasokisation. Αυτό πληρώνει τώρα το Ποτάμι και αυτό διαλύει την Ένωση Κεντρώων, της οποίας ο ηγέτης προφανώς νοστάλγησε και επαναλαμβάνει τα όσα έλεγε και έκανε από το τηλεοπτικό στούντιο. Δυο κόμματα που στηρίχτηκαν με κάθε τρόπο από τα ιδιωτικά ΜΜΕ ως αναχώματα στη διαρροή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ηγεσίες τους έγιναν δεξιότερες της Δεξιάς.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, με το τωρινό κοστούμι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσπαθεί να επανέλθει κάπου στο Κέντρο, παλινδρομώντας μεταξύ του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού μετώπου και μιας πορείας με αντιδεξιό πρόσημο. Είναι σαφές ότι η κ. Γεννηματά προκρίνει τη δεύτερη, έστω και ψευδεπίγραφη πορεία, αλλά πώς να τη βαδίσει όταν καθημερινά την εκθέτουν οι κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος κ.λπ.

Όλα οδηγούν σε νέα εικόνα. Δηλαδή, η πόλωση ωφελεί τα δύο μεγάλα σχήματα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., με τη Χρυσή Αυγή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ να κρατούν ίσως τις θέσεις τους και άδηλο το μέλλον των πάντα απρόβλεπτων Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Έτσι, ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτο κόμμα, κάτι που όσο περνούν τα χρόνια θα υποχωρεί ως ενδεχόμενο, δεν θα μπορεί να κυβερνήσει, διότι με ποιους θα συνεργαστεί; Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα χλευάσει την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά ξέρει ότι αν ξανασυνεργαστεί θα σβήσει. Τι μένουν; Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Σχολιάστε