My Twitter Feed

14 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Η ΠΟΕΔΗΝ στο κυνήγι σοβάδων» -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Στη διαβούλευση το νέο ΑΕΙ -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Και σε Κιλκίς τα πλαστά δολάρια -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Μήνυμα αισιοδοξίας από το ΕΒΕ -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Πρωτοποριακά σνακ Πολυκάστρου! -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Κι άλλες αποχωρήσεις από ΚΙΝΑΛ -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Προοδευτική Συμμαχία σε Παιονία -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Στήνουν μπλόκο στους Ευζώνους -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Νέο κλίμα λογοκρισίας ενόψει

psara-antaΤης Άντας Ψαρρά.


Σκηνικό «Χυτήριου» στήνουν τα ΜΜΕ και μερίδα πολιτικών με αφορμή μια θεατρική παράσταση με θέμα τη δικαιοσύνη, βασισμένη μεταξύ άλλων στα πρακτικά της δίκης της «17 Νοέμβρη» και στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική λογοτεχνία, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στη ζωγραφική συχνά αποτυπώθηκαν με πολλαπλούς τρόπους οι ιστορίες των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου κι αυτή εξάλλου είναι μια ομορφιά στην ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης.

Στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας κινδύνεψαν ξανά βιβλία, όπως αυτό του Μίμη Ανδρουλάκη, ή ματαιώθηκαν παραστάσεις, όπως το Corpus Christi του «Χυτήριου», ή κατέβηκαν έργα από εκθέσεις, όπως αυτό της Ε. Στεφανή, ενώ λογοκρίθηκε με τη μορφή ακραίων αντιδράσεων ακόμα και η ταινία του Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Τέλος, όλοι θυμόμαστε τη σύλληψη του «Γέροντα Παστίτσιου», διαχειριστή της ομώνυμης ιστοσελίδας, επί ημερών Σαμαρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρχικοί υποκινητές ήταν οι χρυσαυγίτες, εθνικιστές και θρησκόληπτοι, που μέσα από τις ιστοσελίδες τους υποδαύλιζαν το ανάλογο κλίμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις -ευτυχώς- καλλιτέχνες και ΜΜΕ αντέδρασαν υποστηρίζοντας τη δυνατότητα του κάθε καλλιτέχνη στην ελεύθερη έκφραση ακόμα κι αν κάποιοι θεωρούν ότι η τέχνη είναι τσιφλίκι ακραίων φανατικών κύκλων.

Το παράξενο όμως τώρα είναι ότι οι ίδιοι που αντιδρούσαν τότε ξεκίνησαν έναν ιδιότυπο αγώνα κατά μιας θεατρικής παράστασης που δεν έχουν δει, δεν γνωρίζουν, αλλά εν τούτοις και μόνο το άκουσμά της τούς προκάλεσε… δυσφορία!

Λόγω Σάββα Ξηρού και με την αυθαίρετη παραδοχή ότι κάθε αναφορά στο όνομα ή στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ισοδυναμεί αυτόματα με υποστήριξη της ένοπλης βίας, οι υποκινητές του πολεμικού κλίματος είναι έγκριτοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί.

Θυμίζουμε εδώ ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τραγούδια για τον δολοφόνο Νίκο Κοεμτζή πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα. Τι είναι λοιπόν αυτό που ενοχλεί «ξαφνικά» τα έγκυρα ΜΜΕ;

Το να αντιδράσει ο Νίκος Δένδιας είναι ίσως αναμενόμενο. Το να αντιδρούν όμως πολύ περισσότερο και πολύ πιο έντονα οι δημοσιογράφοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο ίδιος ο διευθυντής του «Βήμα FM» προανήγγειλε χθες από μικροφώνου ότι θα υπάρξει μεγάλο θέμα με τη συγκεκριμένη παράσταση!

Περιμένουμε τώρα να δούμε πώς θα αντιδράσουν και σε αυτή τη νέα τεχνητή κατασκευή φοβικού κλίματος όλοι οι καλλιτέχνες που ήταν, και πολύ σωστά, λάβροι κατά της λογοκρισίας η οποία επιβλήθηκε με την ανοχή κυβερνητικών παραγόντων σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε