My Twitter Feed

16 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέοι, τόσο παλαιοί!

drakontaeidis-filipposΤου Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή.


Αυξάνεται ο αριθμός των νέων στα κομματικά επιτελεία. Αυξάνεται και η προσδοκία «νέων φωνών» από φρέσκα πρόσωπα, τα οποία προβάλλονται και αυτοπροβάλλονται ως απάντηση στις απαιτήσεις των καιρών και της χώρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί και ταγοί έχουν έτσι το επιχείρημα ότι «νέο αίμα» τροφοδοτεί τις οργανώσεις τους, τα δίκτυά τους, τις Κεντρικές Επιτροπές τους. Θα έλεγε κανείς ότι ο αρχηγός της σημερινής αντιπολίτευσης και, αργά ή γρήγορα, πιθανός πρωθυπουργός της χώρας και κορυφαία μορφή της παραπαίουσας Ευρώπης έχει χαράξει τη φυσιογνωμία των «νέων δυνάμεων» κεντροαριστερής και αριστερής συνταγής και θεώρησης των πραγμάτων, οι αποχρώσεις της οποίας εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε κάθε σύμπλεγμα δημοκρατικών κομματικών συνδυασμών. Είναι η φυσιογνωμία της διακεκαυμένης ζώνης των μεταβάσεων σε αρχές που κατ’ εκτίμηση έχουν παραμεριστεί, ανατραπεί, αποκλειστεί, ενώ παραμένουν ισχυρές και απαραίτητες σε μια μελλοντική ελληνική κοινωνία δικαίου, δικαιωμάτων και προόδου.

Μια στοιχειώδης περιγραφή αυτών των νέων είναι: υψηλό επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, γνώση και χρήση ξένων γλωσσών, μικρή ή επαρκής προϋπηρεσία σε εγχώριους δημόσιους σχηματισμούς και πολιτικά γραφεία, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς, εργατικότητα και ένταξη στο ένα ή το άλλο κόμμα που εκπροσωπεί τις απόψεις και σκέψεις τους, στο οποίο έχουν αποδείξει την επιλογή της ένταξής τους. Προέρχονται δηλαδή εκ των έσω, γέννημα και θρέμμα, δίχως αυτό να αποτελεί αρνητικό στοιχείο. Ετσι και αλλιώς, η σύγχρονη κοινωνία δεν διακινδυνεύει να προσέξει εκείνο που μπορεί να έρχεται από έξω, έξω δηλαδή από τα υπάρχοντα και επιβεβλημένα όρια διακυβέρνησης δημοκρατικής μοναξιάς και ανίας. Η εποχή των πολιτικών εκπλήξεων δεν φαίνεται να είναι παρούσα. Παρά το γεγονός πάντως ότι μερικοί από αυτούς είναι επίγονοι πολιτικών οικογενειών των οποίων αποτελούν τη «δυναμική συνέχεια», παρά το γεγονός ότι λίγοι είναι εκείνοι που έχουν δοκιμαστεί στον ιδιωτικό τομέα και λιγότεροι όσοι έχουν διακινδυνεύσει επιχειρηματικά, η παρουσία τους ως φυσιογνωμία, ως καλό βιογραφικό, ως «νέος αέρας» αποτελεί μιαν «πολλά υποσχόμενη» τάξη που, ακόμα και αν δεν το υπόσχεται, είναι διαθέσιμη να περάσει εξετάσεις ώστε να ανέβει στην κλίμακα που επιθυμεί για το καλό της χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου.

Αν ο λόγος αυτών των νέων είναι μια πρώτη εξέταση, μπορούμε να υποθέσουμε, ευχόμενοι να κάνουμε λάθος, ότι δεν επιτρέπει βαθμό προβιβασμού. Διαβάζοντας τις πολυάριθμες συνεντεύξεις τους σε κομματικά φύλλα και σε αντίπαλες εφημερίδες και σε περιοδικά, παρακολουθώντας τη στάση, τη γλώσσα του σώματός τους και την εκφορά των επιχειρημάτων τους σε τηλεοπτικές εκπομπές, ακούγοντας τις απόψεις και διευκρινίσεις τους σε ραδιοφωνικές παρεμβάσεις, ανατρέχοντας στις διατυπώσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, η γλωσσική πενία, η πεπαλαιωμένη συνθηματολογία, το αδιάκοπο αναμάσημα των κομματικών αναισθητικών, η συγκρατημένη, αλλά διάχυτη επιθετικότητα, η ασύστολη μοραλιστική και παπαδίστικη θριαμβολογία, η υποχρεωτική υπόσχεση ανατροπών και σωτηρίας του μέλλοντος στο όνομα μιας αναίμακτης επανάστασης, δηλαδή μιας θεσμικής αναγέννησης που θυμίζει «μεγάλο βήμα προς τα μπροστά», είναι ό,τι το καλύτερο έχουν να πουν. Ακόμα χειρότερος είναι εκείνος ο λόγος που εμφανίζεται συγκροτημένος, εκφράζεται με άνεση και επιδεικνύει μια ευκαμψία προσωπικής κατάκτησης της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας. Είναι ο λόγος της καλής εντύπωσης, που αφήνει τη γεύση της επίπλαστης λογιοσύνης. Το «νέο αίμα» ρέει όπως το παλιό, φρούτο κομματικού θερμοκηπίου, ωριμασμένο χωρίς βάσανο, άγευστο στο περιβόλι της κοινωνίας, υποκείμενο σε ταχεία φθορά και σάπισμα μόλις κοπεί από τον βλαστό που το στηρίζει.

Ας μην πούμε πως υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, που πράγματι υπάρχουν. Η χώρα επιμένει να παράγει προσωπικότητες που δεν χρειάζεται και να προβάλλει ανάγκες και απαιτήσεις δίχως προσωπικότητες που θα τις επωμιστούν και θα τις τιμήσουν. Η «κρίση», λένε δημοσιευμένα στοιχεία, έχει πλάσει ποιότητα νέων, που είναι ουσιαστικά νέοι «κρυμμένος θησαυρός». Αυτόν τον θησαυρό ευτελίζει και εκπατρίζει δίπλα στην παλαιότητα του «νέου αίματος» των κομμάτων, η ροή του οποίου στο σώμα της κοινωνίας αφήνει απόηχο ντενεκέ.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε