My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Νέα (Ελληνική) Οικονομική…

floridis_panag

…Θεωρία.

Του Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

———————————Η Παγκόσμια Οικονομική Θεωρία και η αδιαπραγμάτευτη πρακτική λέει ότι όταν μια επιχείρηση έχει πρόβλημα τζίρου, μειώνει τις τιμές. Είναι απαραίτητη ενέργεια για την απόκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Φαντάζεται κανείς  ένα ταπεινό  καφενείο π.χ. όταν έχει πρόβλημα είσπραξης, να ανεβάζει τις τιμές; Όχι βέβαια.

Κι όμως αυτήν την δογματική εφαρμογή το ελληνικό κράτος την ανατρέπει. Και την ανατρέπει την εποχή των …μεταρρυθμίσεων!

Τα λίγα παραδείγματα είναι διαφωτιστικά.

Α. Οι μεταρρυθμιστές του Γ. Παπανδρέου ανακάλυψαν ότι για να αυξήσουν τα έσοδα του Δημόσιου Ταμείου μια εξαιρετική  λύση είναι ο περίπου, διπλασιασμός των Τελών Κυκλοφορίας των οχημάτων. Αποτέλεσμα; Οι μισοί ιδιοκτήτες να παραδώσουν τις πινακίδες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα Εσοδα που μειώθηκαν στο μισό αντί να διπλασιασθούν. Χώρια τα βενζινάδικα που έκλεισαν και κλείνουν, σωρηδόν.

Β. Μια φοβερή ιδέα ήταν η αύξηση μέσω της  εξομοίωσης του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης-κίνησης. Αποτέλεσμα; Οι μισοί καταναλωτές να μη βάζουν πετρέλαιο και παράλληλα τα δάση που υποφέρουν από τις πυρκαγιές, να αποτελειώνονται από την ανεξέλεγκτη λαθροϋλοτομία. Τα Δασαρχεία μας αντί να ασκούν τον Περιβαλλοντικό-αναπτυξιακό τους προορισμό, μετατρέπονται σε αγροφύλακες, συλλέγοντας  χιλιάδες αλυσοπρίονα και οχήματα πάσης φύσεως, με τις ανάλογες μηνύσεις.

Γ. Για την θεαματική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου οι καινούργιοι «μεταρρυθμιστές», με το άλλοθι της Τρόικας αύξησαν τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Και αφού είδαν και αποείδαν ότι το «μέτρο» έχει καταστροφικές συνέπειες, έδωσαν «μάχη» με την επάρατη Τρόικα και το επανέφεραν στο 13%. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα, με, περίπου, διάγγελμα, μας ανακοίνωσε ότι το επίτευγμα «το πήρε πάνω του». Αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκον, αφού ελάχιστα καταστήματα εφάρμοσαν την μείωση των τιμών στα προϊόντα τους.

Στο Κιλκίς ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης κ. Ν.Τερζενίδης έλαβε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο κάποιες αφισσέτες που κολλήθηκαν στα μαγαζιά, αναγγέλλοντας την προσαρμογή των τιμών. Προσωπικά έχω δει μόνο μια παρόμοια αφισσέτα σε ένα μαγαζί της πόλης, το οποίο όντως μείωσε τις τιμές. Κανείς σχεδόν δεν κόβει αποδείξεις, εξακολουθώντας την παράβαση της θεμελιώδους υποχρέωσης που λέει: Εισπράττεις απ’ τον πελάτη τον ΦΠΑ; Πρέπει στην συνέχεια να τον καταθέτεις στο Δημόσιο Ταμείο.

Δ. Κάποιοι «ειδήμονες» προ ολίγων μηνών είχαν συλλάβει  την φοβερή ιδέα να αυξήσουν την τιμή των τσιγάρων κατά 2 ευρώ το πακέτο. Είχαν προϋπολογίσει μάλιστα κλεισμένοι στα γραφεία  τους στην Αθήνα, ότι με αυτό το ρηξικέλευθο μέτρο, θα αυξήσουν τα έσοδα του Δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ! Προφανώς δεν υπολόγισαν ότι οι περισσότεροι θα κόψουν το τσιγάρο.

Εσχάτως φημολογείται η «διεύρυνση» των όρων για το επίδομα θέρμανσης. Ποιος όμως έλαβε υπόψη του ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα θα πρέπει πρώτα να βάλει πετρέλαιο στο λέβητα;

Κατά τα λοιπά… απογειωνόμαστε.

Σχολιάστε