My Twitter Feed

25 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Λαμπρές οι εκδηλώσεις για το `21 -

Δευτέρα, 25 Μάρτιος, 2019

Αλέξανδρος: Έβαλε δύσκολα στη Καβάλα -

Δευτέρα, 25 Μάρτιος, 2019

Επενδύσεις 8,5 εκατ. από Κουκάκη -

Κυριακή, 24 Μάρτιος, 2019

Κόμμα Σάββα για ευρωεκλογές! -

Κυριακή, 24 Μάρτιος, 2019

Επίσκεψη Βορίδη στο Κιλκίς -

Παρασκευή, 22 Μάρτιος, 2019

«Συμμετέχω» στο Γηροκομείο -

Παρασκευή, 22 Μάρτιος, 2019

Οι υποψήφιοι με τον Χρ. Γιαννούλη -

Παρασκευή, 22 Μάρτιος, 2019

Ο Αμοιρίδης τις διαφοροποιήσεις -

Τετάρτη, 20 Μάρτιος, 2019

Μουριές: Θεσμός πια η Γιορτή Καλαμποκιού

Η Τοπική Κοινότητα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Μουριών βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις δύο τελευταίες ζεστές βραδιές του Ιουλίου, λίγο πριν από τη συγκομιδή του καλαμποκιού.

giorti-kalampokiou1Η διοργάνωση της Γιορτής Καλαμποκιού ως πρώτη απόπειρα του Δήμου Κιλκίς και της Τοπικής Κοινότητας του Σ.Σ. Μουριών για την ανάδειξη και προβολή της αγροτικής τοπικής παραγωγής και της υψηλής εγνωσμένης διατροφικής αξίας του καλαμποκιού γνώρισε μεγάλη επιτυχία την οποία πιστοποίησε η πολυπληθής παρουσία κόσμου από το λεκανοπέδιο των Μουριών και από την ευρύτερη περιοχή της Δοϊράνης και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου καλλιεργητές, κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τις περιποιητικές φροντίδες και τα διατροφικά πλεονεκτήματα του καλαμποκιού, που αποτελεί την κύρια απασχόληση 3.000 περίπου αγροτών, διερεύνησαν τις προοπτικές της γεωργίας ακριβείας πάνω στο καλαμπόκι, απόλαυσαν τις γεύσεις του καλαμποκιού (βραστό, ψητό και ποπ – κορν) και ψυχαγωγήθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τον Πόντο.

Το επιστημονικό μέρος της εκδήλωσης, με εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων για τη διατροφική αξία του καλαμποκιού, την καλλιέργειά του ως παράγοντα αειφορίας και με εργαστήρι ακριβείας κάλυψαν αντίστοιχα την πρώτη ημέρα οι κ.κ. Θεμιστοκλής Παπαγγελής, σύμβουλος διατροφής, Σπυρίδων Παλιοχωρινός Msc γεωπόνος, Γεώργιος Ιατρού PhD βιολόγος. Ακολούθησαν στην κεντρική πλατεία χοροί από τη Μακεδονία και τη Θράκη από το Σύλλογο Νέων Μυριοφύτου ν. Κιλκίς »Οι Μακεδόνες» και από το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Κιλκίς.

xoreutikoΤη δεύτερη ημέρα οι μικροί φίλοι είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν και να διασκεδάσουν με δρώμενα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και παιδικό πολυθέαμα ενώ στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουριών »Το Μπέλλες» χόρεψε ποντιακούς χορούς και η βραδιά κύλησε με λαϊκό ποντιακό γλέντι.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Δήμος Κιλκίς έχει τη θετική διάθεση να υποστηρίξει ενεργότερα τη Γιορτή Καλαμποκιού ώστε με τη συνεργασία των τοπικών παραγόντων να προβληθούν σε σωστή βάση η τοπική αγροτική παραγωγή, το προϊόν του καλαμποκιού που καρπίζει τη γη μας η γευσιγνωσία αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει συνολικά η περιοχή με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές και τα γευστικά τοπικά της προϊόντα.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς ευχαρίστησε τους χορηγούς της Γιορτής Καλαμποκιού Euroagro, Compd, Syngetna, K+ U Ευθυμιάδη, Π. Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, και για την ευγενική αρωγή τους, τους απένειμε αναμνηστικά του Δήμου Κιλκίς.

Η Γιορτή Καλαμποκιού, ως προς το επιστημονικό μέρος, τελούσε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το οποίο εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Άννα – Μαρία Γιάντση ενώ πλην των χορηγών, υποστηρίχθηκε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μουριών »Το Μπέλλες» το Λύκειο Ελληνίδων – παράρτημα Κιλκίς, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πικρολίμνης και το Σύλλογο Νέων Μυριοφύτου »Οι Μακεδόνες».

giorti-kalampokiou2Ο Δήμος Κιλκίς ευχαριστεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς της περιοχής που προσέφεραν γενναιόδωρες ποσότητες καλαμποκιού και σε εθελοντές και μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου »Μπέλλες» που συνέδραμαν στο βράσιμο και ψήσιμο του καλαμποκιού.

Τις εκδηλώσεις , τις οποίες παρουσίασε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, χαιρέτισε τηλεγραφικά η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Ι. Τσογγίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Τσαντάκης, υπό την εποπτεία του οποίου πραγματοποιήθηκε το διήμερο των εκδηλώσεων, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις Δημοτικές Ενότητες Δοϊράνης, Μουριών, Χέρσου, Ι. Σισμανίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιλκίς Π. Τονικίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευστ. Καρυπίδης, Β. Καραμπίδης, Ν. Στανημερόπουλος.

Η διοργάνωση της Γιορτής Καλαμποκιού έθεσε γερά θεμέλια για την ανάπτυξη ενός νέου πετυχημένου αγροτικού και πολιτιστικού θεσμού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Γιορτή Καλαμποκιού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο www.facebook.com/Giortikalampokiou/.

Δελτίο τύπου από Δήμο Κιλκίς

Σχολιάστε