My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Μπλε φάλαινα» και στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Μοναδικά υπέροχοι

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ένας ακόμη παροξυσμός είχε καταλάβει το Πανελλήνιο με το πλέον “πυρακτωμένο” πεδίο στη Β. Ελλάδα. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχε συντελεσθει και ο εμφύλιος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν άγριος. Ο Σύνδεσμος Ελληνοσερβικής Φιλίας κι Αλληλεγγύης γνώριζε μεγάλες δόξες. Ακριτα και ανιστόρητα όπως αποδείχθηκε.

Ενα παράρτημα του Συνδέσμου συστήθηκε και στο Κιλκίς. Το συστήσαμε άμεσα και με άνεση πέντε φίλοι αλλοτρίων πολιτικών φρονημάτων. Ο παροξυσμός τα προσπερνά αυτά. Πολύ γρήγορα οργανώθηκε μια συνεστίαση με τεράστια απήχηση και ανάλογο οικονομικό αποτέλεσμα. Το κονδύλιο που συγκεντρώθηκε ενισχύθηκε από το προσωπικό κομπόδεμα του μακαριστού Μητροπολίτη Αποστόλου. Τα χρήματα προοριζόταν για την ενίσχυση των Ορφανοτροφείων της Βοσνίας για παιδιά Ορθόδοξων Σέρβων. Εγκληματικό ατόπημα, προϊόν κι αυτό της τύφλωσης. Σ’ έναν εμφύλιο να επιλέγεις ορφανά… Εκείνες τις ώρες όμως, εκείνα τα λόγια.

Ηταν Σάββατο όταν ήλθε ο Επίσκοπος Ζαχουμίου-Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς ως υπεύθυνος των (Ορθόδοξων) Ορφανοτροφείων για να παραλάβει τα χρήματα. Μέχρι και τράπεζα άνοιξε στο Κιλκίς Σαββατιάτικα για να μετατραπούν οι δραχμές σε μάρκα.

Ωραία χρόνια και “ηρωικά”. Λίγο καιρό αργότερα, ο ένας των πέντε του Συνέσμου διέσχισε οδικώς τη Σερβία με κατεύθυνση τη Γερμανία. Οταν τον σταμάτησε για έλεγχο η Τροχαία, υπερήφανος και συγκινημένος τους είπε ότι είναι Ελληνας. Υπερήφανοι και συγκινημένοι οι αδελφοί Σέρβοι του έριξαν ένα ογκώδες αδικαιολόγητο πρόστιμο, το οποίο, βεβαίως, απαίτησαν και εισέπραξαν επί τόπου! Η Ελληνοσερβική Φιλία στο αποκορύφωμα. Το ίδιο συνέβη και σε άλλο σημείο της μακράς διαδρομής.

Λίγα χρόνια αργότερα, στην “αερογέφυρα” του Πολυκάστρου, διαδηλωτές με πρωταγωνιστές μέλη και φίλους του ΚΚΕ, εμπόδιζαν τα Αμερικανικά αλλά και Νατοϊκά στρατεύματα της KFOR να περάσουν προς Βορράν. Μαζί τους και ο δεξιός δήμαρχος Πολυκάστρου Τ. Κουλίνας. Ο οποίος στις επόμενες δημοτικές εκλογές κέρδισε την επίσημη στήριξη του ΚΚΕ… Ελληνικά παράδοξα.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβανόταν λίγο αργότερα όταν ξεκίνησαν οι ανηλεείς βομβαρδισμοί των Σέρβων από την αεροπορία και τα πλοία του ΝΑΤΟ. Οι Ελληνες στους δρόμους εναντίον των Νατοϊκών συμμάχων τους, κόντρα στο καταστατικό της Συμμαχίας. Αυτά όμως θα τα κρίνει η Ιστορία. Αν καταδεχθεί…

Το θέμα είναι ότι ο πόλεμος κάποια στιμή σταμάτησε και η Σερβία πληγωμένη άρχισε να ανασυγκροτείται. Και ως δια μαγείας το Βελιγράδι, λίγο αργότερα γέμισε Αμερικανικές εταιρείες, με πρώτα τα εμβληματικά Μακ Ντόναλντς! Οι άνθρωποι που έσπειραν το θάνατο από αέρος, τώρα έσπερναν επιχειρήσεις επί εδάφους. Κι εμείς μέναμε με την πίκρα της Ελληνοσερβικής Φιλίας και την οργή του αντιαμερικανισμού. Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο μ’ εμάς; Σίγουρα όχι. Τα Μακ Ντόναλντς δεν μπόρεσαν να στεριώσουν στη Θεσσαλονίκη στο κεντρικότερο σημείο και σε εποχές (πλαστής έστω) ευημερίας. Θα επιζούσαν μετά από βομβαρδισμούς της Θεσσαλονίκης;

Αυτές οι αναμνήσεις “ανακλήθηκαν” μοιραία αντικρίζοντας την φωτογραφία πρόσφατα στις εφημερίδες. Υστερα από 57 ολόκληρα χρόνια οι Αμερικανοί, με τη μεσολάβηση του Πάπα Φραγκίσκου, χαλαρώνουν και καταργούν σε λίγο τον αποκλεισμό της Κούβας. Ενας αποκλεισμός που επιβλήθηκε αμέσως μετά την επικράτηση του Φιντέλ και στραγγάλισε τόσες δεκαετίες τους Κουβανούς. Και αμέσως η Αβάνα γέμισε μπλούζες με την αμερικάνικη σημαία! Δεν υποστηρίζουμε, αλλοίμονο, ότι έπρεπε να συνεχισθεί ο αποκλεισμός και το μίσος. Αλλά τόση αγάπη κρυμμένη για τους “φονιάδες των λαών” από τους Κουβανούς συντρόφους; Οπως και από τους Σέρβους αδελφούς. Τί θα πουν οι σύντροφοι της ΚΝΕ που πήγαν το ’70 και το’ 80 να βοηθήσουν στην συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου και του καπνού στην Κούβα; Πώς θα αισθάνονται τα μέλη των “μπριγάδων” που σήμερα είναι σίγουρα και στην κυβέρνηση; Και σίγουρα στα υψηλά κλιμάκια του ΚΚΕ…

Είναι το κατά Φουκουγιάμα “Τέλος της Ιστορίας”; Ή απλά μια ανιστόρητη και πιθανόν μοναδικά γοητευτική, μοναδικότητα ημών;

Πάσα άποψη ως εξήγηση ευπρόδεκτη.

Υ.Γ. Πάντως, ο φίλος Τ. Κουλίνας έγινε σίγουρα δήμαρχος με την στήριξη του ΚΚΕ. Να και κάποιος που ωφελήθηκε από την Ελληνοσερβική Φιλία κι Αλληλεγγύη!

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε