My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Μνημόσυνο Αποστόλου

Το ερχόμενο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 το πρωί,  θα τελεσθεί στη Μητρόπολη Κιλκίς Aρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία και το τριετές μνημόσυνο τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου κυροῦ Ἀποστόλου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κιλκίς κ. Εμμανουήλ και άλλων μητροπολιτών. Στη συνέχεια θα τελεσθεί τρισάγιον στον τάφο του Μακαριστού, στον αυλόγυρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς.

Στον ίδιο Ιερό Ναό θα πραγματοποιηθεί στις 11:30π.μ. η μηνιαία ιερατική σύναξη με εισηγητή τον μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο.

ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ 

*ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΥΑΝΗΣ-ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στις 29 Σεπτεμβρίου κλείνει τρία χρόνια από την κοίμησή του ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πολυανής Κιλκισίου και Αγ. Αθανασίου Απόστολος.

Στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού παρευρέθηκα για τον τελευταίο ασπασμό, όπως ακριβώς παρευρέθηκα και στην τελευταία χειροτονία που έκανε εκτός της Μητροπόλεώς του στην Κοζάνη στις 23/02//1997 του π. Χαρισίου Σπάρτακου, Ιεροδιακόνου σε Πρεσβύτερο. Στο παραπάνω μυστήριο βρέθηκα καλεσμένος από τον πατέρα του π.Χαρισίου και συμμαθητή μου κ. Νικολάου Σπάρτακου.

Παρακάτω παραθέτω το χρονικό αυτής της χειροτονίας που έγραψα τότε και ποτέ δεν δημοσίευσα.

ΚΟΖΑΝΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

«ΧΡΟΝΙΚΟ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ π. ΧΑΡΙΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΣΕ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ/ΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΥΑΝΗΣ, ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ.

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισθείσα προ καιρού και δις αναβληθείσα  χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Χαρισίου Σπάρτακου του Νικολάου, σε Πρεσβύτερο στο χωριό Κρόκος από όπου κατάγεται.

Η χειροτονία έγινε στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κρόκου με παρόντες τους χωριανούς του και μελλοντικούς ενορίτες του, καθώς και με πολλούς φίλους της οικογενείας του που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή.

Το μυστήριο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής-Κιλκισίου και Αγ. Αθανασίου κ. Απόστολος, συνοδευόμενος από τον νεοχειροτονηθέντα ιεροδιάκονο της Μητροπόλεώς του π. Γεώργιο Δημόπουλο, καταγόμενο από την Κατερίνη, καθώς και από τον ιερέα-οδηγό της Μητρόπολης π. Αναστάσιο.

Την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης εκπροσωπούσε ο Αρχιερατικός Επίσκοπος π. Γεώργιος Σκρέκας καθώς και ο ιεροδιάκονος π. Σπυρίδων Μαργαρίτης, ενώ παρέστησαν ακόμα οι ιερείς Κωνσταντίνος Γάτας και Θωμάς Παπαδημητρίου, εφημέριοι του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κρόκου.

Το δεξιό αναλόγιο πλαισίωναν οι κ.κ. Μαρκόπουλος Γεώργιος με βοηθούς τους κ. Μαμάτσιο Γεώργιο, Σκρέκα Δημήτριο, Δράκο Ρούση, Τσιώγκα Χαρίλαο και Μυλωνά Γεώργιο (Γυμνασιάρχη 5ου Γυμνασίου Κοζάνης) και το αριστερό οι κ.κ. Παλημάρκος Μανόλης και Πάντζιος Κωνσταντίνος.

Προς το τέλος της Θ. Λειτουργίας αφίχθη ο προσκαλεσμένος από τον χειροτονηθέντα, Αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Σερβίων και Κοζάνης π. Αυγουστίνος Μύρου.

Η χειροτονία συνέπεσε με την Κυριακή του Ασώτου. Ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος ανέλυσε με τρόπο παραστατικό την περικοπή αυτή του Ιερού Ευαγγελίου, δίνοντας με απλά λόγια στο ακροατήριο να καταλάβει το νόημα και το περιεχόμενο αυτής της παραβολής του Ιερού Ευαγγελίου. Τελειώνοντας, το εκκλησίασμα πέρασε όλο με τη σειρά για να πάρει το αντίδωρο από τα χέρια του νεοχειροτονηθέντος π. Χαρισίου και να του ευχηθεί τα «συγχαρητήρια» και το «Άξιος» που αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι εκτός χωριού προσκεκλημένοι, καθώς και μέρος των χωριανών,Ιερείς, Ιεροψάλτες, Επίτροποι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Παπακώστας με τους κοινοτικούς Συμβούλους, παλαιοί Επίτροποι του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κρόκου και οι συγγενείς του νεοχειροτονηθέντος κατευθύνθηκαν προς το Κέντρο «ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ» για να τιμήσουν δεόντως και το τραπέζι που περίμενε στρωμένο και για το οποίο φρόντισε με επιμέλεια η μητέρα του π.Χαρίσιου, η οποία εκπροσώπησε και τον απουσιάζοντα πατέρα του Νικόλαο.

Το τραπέζι ευλόγησε ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος, ο οποίος επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την ποιότητα των κρασιών και του καλού τσίπουρου που παράγει το χωριό Κρόκος, όπως ακριβώς το γνώρισε πριν από σαράντα περίπου χρόνια. Στο τέλος της τράπεζας ο Σεβασμιότατος ευλόγησε τα περισσεύματα των κλασμάτων και μας αποχαιρέτησε όλους, βαθειά συγκινημένος, παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής του για το Κιλκίς, με τον άριστο οδηγό ιερέα, όπως μας τον σύστησε από την Ωραία Πύλη του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κρόκου Κοζάνης.

Με αυτήν την εκδήλωση ολοκληρώθηκε η χειροτονία του από 03/12/95 χειροτονηθέντος σε ιεροδιάκονο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασίλειο στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Κοζάνης σε πρεσβύτερο σήμερα.»

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ένας αναγνώστης σας κι ένα από τα πρώτα πνευματικά παιδιά του Μακαριστού Αποστόλου του 1954. Αιωνία η μνήμη του.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΓΡ. ΚΟΝΤΟΣ

Σχολιάστε