My Twitter Feed

9 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ζάλτος: Με τη πρώτη σε τελικό -

Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Περιφρούρηση από εργαζόμενους -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παραιτήσεις και απειλή λουκέτου -

Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Μισές αλήθειες

Χρήστου Σπίγκου.


Μετά την έξοδό μας από τον οκταετή μνημονιακό εφιάλτη, μοίρα καλή μας επιφύλαξε δυο εξαιρετικές παιδευτικές ευκαιρίες. Τα 200 χρόνια από τον εθνικό ξεσηκωμό και τα 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη καταστροφή του ελληνικού κράτους. Δύο επέτειοι, δυο κιβωτοί με επιτυχίες και λάθη, δυο χρονιές αφιερωμένες, όχι στη μελέτη των δέλτων της ιστορίας για εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά στην ευωχία της θριαμβολογίας η πρώτη και στην επιδερμική επιμνημόσυνη θλίψη η δεύτερη. Μικρή περιοδολόγηση της νεότερης ιστορίας δείχνει τη γνωστή μας παθογένεια, τον εθνικό μας βολονταρισμό που γεννά παρόρμηση, φανατισμό και τύφλωση.

Ο τωρινός προεκλογικός αγώνας επιβεβαιώνει την προσήλωση μερίδας των πολιτικά δρώντων στην επιλεκτική μνήμη και στις μισές αλήθειες. Το κυβερνών κόμμα αρέσκεται να κατηγορεί επιλεκτικά την αξιωματική αντιπολίτευση για το νομοθετικό της έργο κατά την περίοδο που άσκησε κυβερνητική εξουσία στο τέλος της μνημονιακής περιόδου, και φυσικά λέει τη μισή αλήθεια. Στην ερεβώδη οκταετία 2010-2018 εναλλάχθηκαν στην εξουσία τέσσερις πρωθυπουργοί. Ο πρώτος και ο τρίτος νομοθέτησαν αβυσσαλέες ονομαστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ ο τέταρτος δεν μείωσε μεν, αύξησε όμως υπέρμετρα τη φορολογία. Όσο και αν το μαθηματικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η ζωή έδειξε ότι δεν είναι ίδιας βαρύτητας να μειώνεις μισθούς και συντάξεις με το να αυξάνεις τον φόρο εισοδήματος. Κι αυτό το απέδειξε η σημερινή κυβέρνηση, η οποία με το καλημέρα μείωσε, έστω και λίγο, τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ δείχνει αδυναμία να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδο στοιχειώδους επιβίωσης. Και τούτο γιατί η μείωση ενός φόρου είναι εξαιρετικά πιο ευχερής από την αύξηση μισθών και συντάξεων, που απαιτεί, πλην των άλλων, σκληρό διάλογο με την εργοδοσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την τακτική της μισής αλήθειας, κατηγορώντας επιλεκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από επώδυνους νόμους δημοσιονομικού χαρακτήρα, παριστάνοντας την ανήξερη για δύο αλήθειες. Πρώτη αλήθεια είναι ότι κατά την μνημονιακή περίοδο και οι τέσσερις πρωθυπουργοι, Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου, Α. Σαμαράς και Α. Τσίπρας, συγκυβερνούσαν με τους εμμονικά καταστροφικούς εκπροσώπους των δανειστών μας. Που σημαίνει ότι και οι τέσσερις υποχρεώθηκαν να νομοθετήσουν παραβιάζοντας προγράμματα και αρχές. Δεύτερη αλήθεια είναι ότι η ΝΔ κυβερνά μόνη της τέσσερα χρόνια χωρίς μνημόνια ελέω Τσίπρα και θυσιών ελληνικού λαού, και άρα θα μπορούσε να αλλάξει τους «κακούς» νόμους του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσωπική διαφορά των συνταξιούχων, με την οποία η κυβέρνηση με κορμό την αριστερά κατάφερε να αντισταθεί στην πίεση των δανειστών για μία ακόμα μείωση που θα οδηγούσε τους απόμαχους σε πλήρη εξαθλίωση. Και αντί ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης να νομοθετήσει την κατάργησή της τώρα που εξέλιπε ο κίνδυνος των μνημονίων, τη διατηρεί ως έχει μοιράζοντας πασχαλιάτικα προεκλογικά καθρεφτάκια. Όλοι δε θυμόμαστε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, είχε κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι «αντάλλαξε τη Μακεδονία» με τη διατήρηση των κύριων συντάξεων τουλάχιστον στο επίπεδο που τις παρέλαβε από τον κ. Σαμαρά.

Μέχρι τις εκλογές θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά. Πριν παραπλανηθούμε, πρώτα ας ανοιχτούμε στην θάλασσα της ιστορίας με τις αποκοτιές, τα ζήτω, τους φάρους και τους υφάλους. Κι όταν βρούμε το ήρεμο λιμάνι της σωφροσύνης, τότε θα είμαστε ικανοί να ξεχωρίσουμε τον ρήτορα από τον δημαγωγό, τον πολιτικό από τον πολιτικάντη, τον θεσμό από τον μηχανισμό.

Άρθρο στο facebook

Σχολιάστε