My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Ιστορίες ανυπεράσπιστων 

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη.


Σημειώνω εξαρχής ότι οι άνθρωποι που υφίστανται τα όσα θα περιγράψω δεν είναι στημένοι, ούτε παπαγάλοι της δημοσιογραφικής αλητείας και κάποιοι είναι και παραμένουν υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης. Αντιθέτως, κάποιοι υπάλληλοι, κυρίως τηλεφωνικά και ανώνυμα, παραπέμπουν για τα παράπονα στον… Τσίπρα.

Στη σκιά των πρόσφατων εκπληκτικών δικαστικών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της Δικαιοσύνης, με έσχατη τη σχετική με το Βατοπέδι και τους αθώους ασκητές κτηματομεσίτες του, με τους εταίρους -τους οποίους θεωρούμε συμμάχους- να έχουν πάθει αφωνία, με τον ιταμό Ντάισελμπλουμ και τους υπαλλήλους του ΔΝΤ να μας πυροβολούν, η κρατική μηχανή και τα παράγωγα ή τα συμπληρώματά της κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσκολέψουν τη ζωή των απλών πολιτών.

Σημειώνω εξαρχής ότι οι άνθρωποι που υφίστανται τα όσα θα περιγράψω δεν είναι στημένοι, ούτε παπαγάλοι της δημοσιογραφικής αλητείας και κάποιοι είναι και παραμένουν υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης. Αντιθέτως, κάποιοι υπάλληλοι, κυρίως τηλεφωνικά και ανώνυμα, παραπέμπουν για τα παράπονα στον… Τσίπρα.

Αρχίζω με την πιο απλή περίπτωση: Γνωρίζουμε τα τερτίπια που χρησιμοποιεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ για να εκβιάζει την κυβέρνηση ώστε να υποκύπτει σε απαιτήσεις που δεν απορρέουν από την αποικιακή του σύμβαση. Όμως, ανάμεσα στους μετόχους της εταιρείας υπάρχουν και άνθρωποι που επένδυσαν τις οικονομίες τους αγοράζοντας μία ή μισή μετοχή ώστε να συμπληρώσουν το εισόδημά τους όταν αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Και τώρα που πλησιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τι ανακαλύπτει μέτοχος με τμήμα μετοχής; Πρέπει να δηλώσει ως εισόδημα τα χρήματα που δεν εισέπραξε από τον ΟΑΣΘ και να φορολογηθεί γι’ αυτά. Ο μέτοχος, που υποστηρίζει ότι δεν λαμβάνει ούτε απόδειξη για φορολογική χρήση, αναρωτιέται αν το κράτος, η εφορία συνεργεί στην ασυδοσία του ΟΑΣΘ.

Ασυνεννοησία Ταμείων

Οι γιατροί θεωρούνται «προστατευόμενος» κλάδος στην Ελλάδα. Αυτό δεν αφορά τους έντιμους γιατρούς, που όταν έρχεται η ώρα της αποστρατείας διαπιστώνουν ότι η πρόβλεψη για την απονομή της προσωρινής σύνταξης ισχύει μόνο για ένα από τα δύο ταμεία στα οποία πολλοί γιατροί κατέβαλαν εισφορές, ειδικά τα πρώην ΙΚΑ και ΤΣΑΥ. Έτσι, ένας γιατρός που υπέβαλε το 2014 τα χαρτιά του για να συνταξιοδοτηθεί, ζει με την προσωρινή σύνταξη ενός από τα δύο ταμεία. Είναι παράλογο που ζητά να μπορεί να ζήσει ανάλογα με την προσφορά των εισφορών του;

Τα ίδια ταμεία, το ΙΚΑ και το ΤΣΑΥ, δείχνουν να αδυνατούν να συνεννοηθούν, θαρρείς και βρίσκονται το ένα μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου και το άλλο στην παγωμένη τούνδρα της Ρωσίας. Έτσι, συνταξιούχος των ίδιων ταμείων έλαβε στα τέλη του 2015 αυστηρή επιστολή από το ΙΚΑ με την οποία μάθαινε ότι, επειδή το συνολικό ποσό που δικαιούται από συντάξεις δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ποσό σύμφωνα με νόμο του 2012 που ίσχυσε από 1ης.1.2013, εισέπραξε αχρεωστήτως κάποιες χιλιάδες ευρώ και έτσι πρέπει στο εξής να εισπράττει 29 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Ουδείς απαντά στο ερώτημα γιατί αυτά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα έμπαιναν στον λογαριασμό του συνταξιούχου επί 35 μήνες. Το γνώριζε ο συνταξιούχος ή μήπως τα υπεξαιρούσε από το ΙΚΑ; Οι αρμόδιοι υπάλληλοι πότε το κατάλαβαν;

Το χειρότερο: Το άλλο ταμείο, το ΤΣΑΥ, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο συνταξιούχος συνέχιζε να λαμβάνει από το ΙΚΑ τα… αχρεωστήτως καταβληθέντα, έκοψε εντελώς τη μικρή ούτως ή άλλως σύνταξη. Στις ενστάσεις του συνταξιούχου απαντούσαν ότι πρέπει να υποβάλει το εκκαθαριστικό της εφορίας του έτους 2017 για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή το καλοκαίρι του 2017. Και ώς τότε; Σήκωμα των ώμων… Όταν μπήκε δικηγόρος στη μέση, η σύνταξη άρχισε να καταβάλλεται εκ νέου.

Επίσης, το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους καταβλήθηκε κατά το 40%, διότι το υπόλοιπο ποσό το κατάσχεσε το ΙΚΑ. Τι κι αν η κυβέρνηση χαρακτήριζε αυτή τη “13η σύνταξη” ακατάσχετη; Απάντηση δεν έδωσε το ΙΚΑ. Ούτε στην ένσταση που κατατέθηκε για το πετσόκομμα της σύνταξης το καλοκαίρι του ’16.

Παράνοια…

Κρούσμα τελευταίο που αφορά έναν κάποτε πλούσιο:

Κάποιοι από τους ενοικιαστές συγκροτήματος που είχε χτίσει (καθότι μηχανικός) εκτός Θεσσαλονίκης, πλήρωναν με καθυστέρηση τους λογαριασμούς ρεύματος όταν περιλαμβανόταν σ’ αυτούς ο πρόδρομος του ΕΝΦΙΑ, το ΕΤΗΔΕ. Η ΔΕΗ δεν έκοβε το ρεύμα, αλλά ο ιδιοκτήτης φερόταν να χρωστά τα ποσά του ΕΤΗΔΕ. Όταν το αντιλήφθηκε, εντάχθηκε στη ρύθμιση Βαλαβάνη. Όμως από λάθος τού τραπεζικού υπαλλήλου -«χτύπησε» σωστά τον κωδικό, αλλά έβαλε το όνομα της συνιδιοκτήτριας μητέρας του- έχασε τη ρύθμιση!

Ο υπεύθυνος έφορος τον πληροφόρησε ότι θα κάνει διάβημα στα κεντρικά, στην Αθήνα δηλαδή, διότι είδε στην οθόνη του ότι ο άνθρωπος πληρώνει τακτικά και εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης (περίπου 1.500 ευρώ τον μήνα). Επειδή, όμως, έχει χάσει τη ρύθμιση, αυτά τα χρήματα είναι στον «αέρα» και δεν οδηγούνται στην οφειλή του, δηλαδή στο κράτος! Αντί για απάντηση από «τα κεντρικά», αυτή ήρθε από την τράπεζα: Δεσμεύτηκε ο λογαριασμός του. Αντί να πάρει το κράτος τα λεφτά, τον έφτυσε…

Από τα μικρά και ασήμαντα κρινόμαστε όλοι.

Άρθρο στην Αυγή

Σχολιάστε