My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Μια πρόταση για το ΤΕΙ Κιλκίς

Να επενδύσουμε στη φαντασία και την τόλμη.

Του Παύλου Τονικίδη.


Ήταν 14 Φεβρουαρίου 1999 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από την μισή κυβέρνηση, επισκέφθηκε το νομό μας. Στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του, στον τότε «ΚΗΠΟ», εξήγγειλε την ίδρυση Σχολής ΤΕΙ στο Κιλκίς.

Από τότε πέρασαν 18 χρόνια. Το Τμήμα Σχεδιασμού Ενδυμάτων λειτούργησε ως παράρτημα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ. Εκτοτε, το Τμήμα, αν και μόνο του, έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο. Πάντα «προσωρινά φιλοξενούμενο» στις γνωστές εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ. Το κτίριο, για να κατασκευασθεί, πέρασε «από σαράντα κύματα» και σήμερα στέκει λίγο έξω από την πόλη, επιβλητικό, υπερσύγχρονο, άνετο, πλην όμως αδειανό και έρημο.

Οι συνεχείς ανακατατάξεις στον Εκπαιδευτικό Χάρτη της χώρας, συνιστούν άμεσο και μεγάλο κίνδυνο για τη συνέχιση της ύπαρξης του «μοναχικού» μας Τμήματος Σχεδιασμού Ενδυσης. Ο διαρκής «Καλλικράτης» στα Τεχνολογικά Ιδρύματα (Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» λέγεται), θέτει το αδυσώπητο ζήτημα: μπορεί να εξακολουθεί τη λειτουργία του ένα Τμήμα μόνο του, χωρίς Σχολή; Η απάντηση φυσικά είναι ΟΧΙ. Το Τμήμα του Κιλκίς μοιραία θα συγχωνευθεί, προσαρτώμενο σε άλλο, ισχυρό ΤΕΙ της χώρας. Είτε Σχολή ΤΕΙ Κιλκίς λοιπόν, είτε τίποτε. Με το κτίριο να χάσκει, έτοιμο αλλά απελπιστικά άδειο.

Η σημερινή εικόνα και προοπτική για την υπόθεση ΤΕΙ Κιλκίς, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι. Το υπό ίδρυση ΤΕΙ Κιλκίς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πανίσχυρα ΤΕΙ, αυτά της Θεσσαλονίκης και των Σερρών (Κ. Μακεδονίας). Αυτό το δεδομένο συνιστά ένα ακόμη εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης ΤΕΙ στο Κιλκίς με τα σημερινά ισχύοντα. Τα δύο αυτά ΤΕΙ εμφανίζονται απρόθυμα να υποστηρίξουν την ίδρυση μιας ακόμη αυτόνομης Σχολής στη γεωγραφική τους περίμετρο. Γι’ αυτό εξ άλλου, και όλες οι επιδιώξεις των τοπικών μας ιθυνόντων για μεταφορά-προσθήκη κάποιου Τμήματος από τα ΤΕΙ αυτά στο Τμήμα του Κιλκίς, μένουν ατελέσφορες. Χώρια που τα Τμήματα που φιλοδοξούμε ως Κιλκίς, να ενώσουμε με το ήδη υπάρχον Τμήμα μας, είναι από αναιμικά έως ανενεργά. Θα κομίσουν δηλαδή στην υπό ίδρυση «Σχολή ΤΕΙ Κιλκίς» μόνο το όνομά τους, χωρίς σπουδαστές και διδακτικό προσωπικό.

Τι πρέπει να γίνει;

Πριν λίγες μέρες από άρθρο σε γνωστή εφημερίδα, περιήλθε σε γνώση μας ένα εξαιρετικά αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο γεγονός. Ένα γεγονός που μας δείχνει το δρόμο της πραγματικά δημιουργικής ανατροπής κατεστημένων και δυσκίνητων μοιρολατρικών δεδομένων:

Στη Σχολή ΤΕΦΑΑ που λειτουργεί στα Τρίκαλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), δρομολογήθηκε και συγκροτήθηκε ένα Μεταπτυχιακό Τμήμα με θέμα την «Αθληση και την Ποιότητα Ζωής στο Στράτευμα». Ένα μεταπτυχιακό Αντικείμενο το οποίο έγινε αμέσως και κυριολεκτικά «ανάρπαστο» από χώρες και Σχολές του εξωτερικού. Από την Βρετανία και τις ΗΠΑ, μέχρι τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ινδία, το νέο Σπουδαστικό Αντικείμενο έκανε κυριολεκτικά πάταγο. Ειδικό μάλιστα εκτενές άρθρο δημοσιεύθηκε στους FINANCIALTIMES.

Γιατί αναφέρουμε το παραπάνω φωτεινό παράδειγμα; Ο λόγος προφανής: κάτι ρηξικέλευθο απαιτείται επειγόντως και για το «ΤΕΙ Κιλκίς». Το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων ασφαλώς προσέφυγε σε κάποιο εξειδικευμένο Ίδρυμα, το οποίο και επεξεργάσθηκετην αρχική ιδέα. Την οποία ιδέα στη συνέχεια, ανέλυσε διεξοδικά, την κοστολόγησε, την προσάρμοσε στα δεδομένα με τη σχετική έρευνα Αγοράς και την παρέδωσε στο ΤΕΦΑΑ προς υλοποίηση και εφαρμογή.

Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στην περίπτωση «ΤΕΙ Κιλκίς». Το νέο κτίριο αυτήν την ώρα είναι ίσως ό,τι πιο σύγχρονο και άρτιο διαθέτει η χώρα σε εκπαιδευτική κατασκευή. Αυτό που χρειάζεται, είναι η αξιοποίησή του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα. Και αυτό δεν γίνεται ούτε με το-αξιόλογο-αλλά μοναχικό σημερινό Τμήμα, ούτε με την «λογιστική» πρόσθεση άλλου ή και άλλων αναιμικών ή ανενεργών Τμημάτων άλλων Σχολών.

Αυτό που χρειάζεται είναι η καινούργια Ιδέα. Η κατάρτιση-εφεύρεση νέων Τμημάτων με εντελώς νέο εκπαιδευτικό αντικείμενο. Αντικείμενο που δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς άλλα, όμορα, ιδίως, εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δόξα τω Θεώ, η παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, δημιουργεί καθημερινά νέες ανάγκες σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στον Τομέα της Ερευνας και της Καινοτομίας. Τομείς άρρηκτα δεμένους με την σύγχρονη παραγωγική διαδικασία. Δεν είναι εντελώς ουτοπικό να επιδιώξουμε την ίδρυση νέων Τμημάτων με νέο, καινοτόμο εκπαιδευτικό αντικείμενο. Υπάρχουν τα εξεδικευμένα Κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας. Πίστη χρειάζεται και οργανωμένο σχέδιο από τους ιθύνοντες, με πρώτους όλους εμάς τους αιρετούς φορείς της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Τα Τρίκαλα και η επιτυχία τους δεν συνιστούν δα και κάποιο ιδιαίτερο οικιστικό ή οικονομικό μέγεθος, σε σχέση με το Κιλκίς!

Τόλμη και σχέδιο λοιπόν. Για να μην… καμαρώνουμε στο άμεσο μέλλον ένα ακόμη κτίριο πολυδάπανο, αλλά αραχνιασμένο, όπως τόσα άλλα σε όλο το νομό.

ΥΓ: Ευχής έργον είναι αυτό το σημείωμα να αποτελέσει αφορμή για έναν ουσιαστικό διάλογο με άλλες, πιο ρηξικέλευθες προτάσεις. Αφορισμός και άκριτες απορρίψεις μόνο να λείπουν, για όλες τις ιδέες.

ΥΓ(1): Για την αξιοποίηση του κτιρίου του ΤΕΙ υπάρχει και η σκέψη για μεταφορά εκεί μιας Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο, για χρόνια, ασφυκτιά. Αυτό όμως είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση, που πρέπει να διεξαχθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις: δηλαδή με τολμηρές ιδέες και πάντα χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς. Με πρόσθετες ρεαλιστικές παραμέτρους, όπως η λειτουργία του Προαστιακού, η ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης με Θεσσαλονίκη κ.α.

Σχολιάστε